Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Kompozītmateriāla ieguve un izmantošana

www.accenta.lv, 25.03.2009. 06:59

Lietais marmors ir materiāls, kas ražots ar liešanas metodi un atgādina savu dabīgo "brāli". Plašākā nozīmē šādi dēvē kompozītmateriālus, kas imitē jebkuru dabīgo vai mākslīgo materiāla veidu.
Kompozītmateriāla ieguve un izmantošana

Accenta dizaineri informē, ka pateicoties mūsdienīgajām ražošanas tehnoloģijām, materiāls ir ļoti izturīgs, tam neskādē ne mitrums, ne sadzīves netīrumi, ne agresīvas vielas, ne ultravioletie stari. Izstrādājumam ir monolīta, gluda virsma.

Lidmašīnās un virtuvēs

Lietais marmors mūsdienās tiek izmantots samērā plaši. No tā ražo galdvirsmas, palodzes, vannas, izlietnes, bāra letes u.c.

Materiāli, kurus izmanto lietā marmora izgatavošanā, tiek lietoti arī jahtu, lidmašīnu un auto būvniecībā, celtniecības izstrādājumu, akrila vannu u.c. izstrādājumu ražošanā. Līdztekus tīri sadzīviskam pielietojumam, dažādi lietā marmora paveidi tiek izmantoti celtniecībā, ķīmiskajā rūpniecībā u.c. nozarēs.

Lietais jeb mākslīgais marmors ir kompozītmateriāls, kas sastāv no cieto poliestera sveķu, kvarca smilšu, marmora gabaliņu u.c. izejvielu maisījuma. Izgatavošanas tehnoloģijai ir vairāki etapi - masas sagatavošanas un formas atliešanas. Kad masa noteiktā temperatūrā sacietējusi, no formas tiek izņemts jau gatavs izstrādājums.

Laka dažādām gaumēm

Accenta dizaineri informē, ka mākslīgā izstrādājuma virsmu apstrādā ar speciālu laku (apmēram 1 mm biezumā), kas nodrošina lielāku izturību pret mehānisko iedarbību un pasargā no bojājumiem. Lakojumam ir arī zināma ergonomiskā nozīme - tas rada monolītu, gludu virsmu, kas neiesūc netīrumus un ir viegli un ātri tīrāma.

Šai lakai ir arī dekoratīva funkcija. Krāsaina laka mākslīgā marmora virsmai piešķir vienu toni. Savukārt lakas izmantošana kopā ar pildvielām un krāsu pigmentiem ļauj iegūt materiālu, kas imitē marmora vai granīta faktūru, kā arī akrilveidīgo akmeni. Izmantojot vienlaikus dažādu krāsu lakas, var iegūt izstrādājumu ar dažādiem ornamentiem, zīmējumiem un uzrakstiem.

Mazliet par sastāvdaļām

Kā saistvielu komponents, mākslīgajā marmorā tiek izmantoti poliestera sveķi - reaktīva organiskā viela, kas sacietē katalizatora ietekmē. Sveķu šķidrā konsistence ļauj pievienot tiem pildvielas - gan organiskās, gan minerālās. Par pildvielām ražotāji mēdz izmantot marmora daļiņas vai kādu citu materiālu, kam ir atbilstošas frakciju īpašības, un kas ir neitrāls pret poliestera sveķiem. Pildvielas kalpo tam, lai izstrādājumam piešķirtu akmens īpašības un pastiprinātu tā mehānisko izturību.
 
multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV