Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra solārijus atzīst par kancerogēniem

LETA--AFP/BBC, 29.07.2009. 11:26

Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra (IARC) solārijus iekļāvusi augstākajā vēža riska kategorijā, atzīstot solārijus par kancerogēniem.
Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra solārijus atzīst par kancerogēniem

Iepriekš aģentūra 1992.gadā secināja, ka solāriji "visdrīzāk" veicina ādas vēža rašanos, taču kopš tā laika veiktie pētījumi apgāzuši jebkādas šaubas un ļauj secināt, ka solāriju ultravioletais starojums ievērojami palielina iespēju saslimt ar ādas vēzi, teikts aģentūras slēdzienā.

IARC ir ekspertu komiteja, kas sniedz ieteikumus Pasaules Veselības organizācijai (PVO).

"Solāriju lietošana cilvēkiem ir kancerogēna. Tā izraisa ādas melanomu un acu melanomu. Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc veselai personai vajadzētu to lietot," sacīja IARC pētnieku komandas vadītājs Vinsčenta Koljāno.

Lietojot solāriju pirms 30 gadu vecuma, melanomas - visnāvējošākā ādas vēža veida - risks palielinās par 75%, liecina aģentūras veikto pētījumu rezultāti, kas publicēti britu medicīnas žurnālā "The Lancet Oncology".

Mākslīgās sauļošanās saistība ar vēzi nav nekāds jaunums. PVO un nacionālās veselības aģentūras jau gadiem brīdinājušas, ka solāriji, tāpat kā pārmērīga sauļošanās, palielina vēža risku.

Taču zinātniska pierādījumu slieksnis ir augsts, un, lai solārijus, līdzīgi kā tabaku, azbestu un noteiktas ķimikālijas, apzīmētu kā kancerogēnus, bija vajadzīgi papildu eksperimenti ar dzīvniekiem, kā arī pētījumi par vēža izplatību starp cilvēkiem.

IARC loma nav izdot ieteikumus, taču Koljāno pauda cerības, ka aģentūras jaunais novērtējums pievērsīs uzmanību šim jautājumam.

"Mēs neesam regulatoru aģentūra. Mēs izdodam zinātniskus rezultātus, lai sabiedrības veselības aģentūras var atbilstoši rīkoties," norādīja Koljāno.

IARC slēdzienu jau atzinīgi novērtējuši mediķi, aicinot ieviest stingrāku kontroli pār daudzmiljardu dolāru vērto mākslīgās sauļošanās industriju, kuru izmanto desmitiem miljoni cilvēku.

"Mēs apsveicam faktu, ka solāriji ir atzīti par kancerogēniem. Ir pēdējais laiks spert soļus, lai regulētu šo industriju, neļautu bērniem izmantot solārijus un nodrošinātu, ka solārijiem tiek pievienoti veselības brīdinājumi tāpat kā citām zināmām kancerogēnām vielām," sacīja Britu dermatologu asociācijas pārstāve Nina Gouda.

"Mēs jau sen esam aicinājuši valdību pievērst uzmanību potenciālajiem riskiem," sacīja Francijas Dermatologu nacionālās apvienības vadītājs Žoržs Roiters.

Tomēr viņš atturējās no aicinājuma aizliegt solārijus. "Aizliegums nav risinājums, bet gan sabiedrības informēšana," skaidroja Roiters, piebilstot, ka daudz dermatologi iesaka pacientiem nesauļoties solārijos biežāk kā desmit reizes gadā.

Viņš brīdināja, ka visapdraudētākie ir cilvēki, kas solārijus izmanto visu gadu.

Solāriju asociācija un Lielbritānijā bāzētā industrijas lobiju grupa apstrīdēja IARC ziņojumu, apgalvojot, ka ādas vēža risks pieaug, tikai sauļojoties pārmērīgi.

Solāriji visvairāk tiek izmantoti Ziemeļeiropā un ASV. Kā liecina pērn veikta aptauja, Vācijā solārijus izmanto aptuveni 14 miljoni cilvēku vecumā no 18 līdz 45 gadiem, no kuriem ceturtā daļa sāk sauļoties pirms 17 gadu vecuma sasniegšanas.

Citas aptaujas liecina, ka gandrīz ceturtā daļa pieaugošo daudzās Eiropas valstīs, tostarp Francijā, Beļģijā, Vācijā un Zviedrijā, ir izmantojuši solārijus, kas izdala augstāku ultravioleto starojumu nekā saules gaisma.

Lielbritānijā pēdējos 30 gados vēža saslimstība pieaugi vairāk nekā četras reizes - no 3,4 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 1977.gadā līdz 14,7 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 2006.gadā. Ar melanomu sasirgušo britu skaits pirmo reizi pārsniedzis 10 000 cilvēku gadā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV