Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Kriša Salmaņa personālizstāde „PAZUDUŠIE” Rīgas mākslas telpā

Inga Lāce, 17.04.2009. 11:34

Rīgas pilsētas izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” no 25. aprīļa līdz 22. maijam būs apskatāma mākslinieka Kriša Salmaņa personālizstāde „PAZUDUŠIE”. Izstādes atklāšana Rīgas mākslas telpas Intro zālē notiks 28. aprīlī plkst. 19.00.
Kriša Salmaņa personālizstāde „PAZUDUŠIE” Rīgas mākslas telpā

Krišs Salmanis aicina skatītāju spēlēt intelektuālas un pašironiskas spēles. Nereti tie ir asprātīgi komentāri par apkārtesošo un mūsu pašu uztveri. Izstāde Pazudušie ir par neierastā ieraudzīšanu ierastajā. Pazudušie mūs ieved šķietami harmoniskā Latvijas lauku vasaras ainavā, tomēr kaut kur ir paslēptas lamatas - jāpaiet garākam laika sprīdim, lai ievērotu kādas izmaiņas kustīgajos attēlos.

Izstādes kataloga ievadā Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese raksta:

„Dabas motīvi – koki, lauku ceļš, vasaras ainava – ir tikai vizuālās valodas elementi, lai kāpinātu urbānās atsvešinātības un steigas izjūtu, kas neļauj kustīgo koku vērot ilgi un nesteidzīgi. Pazudušo cikla darbi, šķiet, veic veselu nozīmju apvērsuma kūleni, oponējot Kanta atziņai: “Daba ir skaista, jo tā izskatās kā māksla, un māksla var tikt saukta par skaistu tikai tad, ja mēs apzināmies to kā mākslu, lai gan tā joprojām izskatās pēc dabas.1” Salmanis atkal izspēlē konceptuālu triku, un ierastās lietas nenostājas savās vietās.”
  Kant, Immanuel. Critique of Judgement. New York: Hafner Publishing Company, 1995, p. 45.

Krišs Salmanis (1977) dzīvo un strādā Rīgā. 2003. gadā viņš absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu. Mākslinieks ir viens no reklāmas aģentūras Frank & Stein dibinātājiem. Izstādēs piedalās kopš 1997. gada, sarīkojis vairākas personālizstādes:

Exit, Atelier am Eck, Diseldorfa, Vācija (2008), Zelts, sudrabs, plastilīns kopā ar D. Krūzi, Rīga (2006), 100 % vilšanās kopā ar D. Krūzi, Rīga (2004), Grafomānija, Brand Sellers DDB, Rīga (2002).

Krišs Salmanis piedalījies vairākos nozīmīgos starptautiskos projektos, tostarp: Buket, Maskavas Laikmetīgās mākslas centrā (2008), Time Will Show, Museumsberg, Flensburga, Vācija (2008), III Prāgas mākslas biennālē (2007).

Kriša Salmaņa mediji ir video, animācija, objektu māksla un grafiskais dizains. Izstāde Pazudušie nav pirmā Rīgas mākslas telpas sadarbība ar mākslinieku. K. Salmanis ir Rīgas mākslas telpas logotipa dizaina autors.

Izstādi atbalsta AB.LV Sabiedriskā labuma fonds, Baltā Pirts, Frank&Stein, Film Angels Studio.

Informatīvais atbalsts: Studija, Fotokvartāls, 1189, 1188, LETA, satori.lv, Tvnet.


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV