Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Valmieras Novadpētniecības muzejā atklās Ievas Iltneres personālizstādi

Līga Tarbuna, 05.05.2009. 13:07

Piektdien, 8.maijā, plkst.16.00 Valmieras Novadpētniecības muzeja Izstāžu namā tiks atklāta mākslinieces Ievas Iltneres personālizstāde.
Valmieras Novadpētniecības muzejā atklās Ievas Iltneres personālizstādi

Ieva Iltnere iecienījusi gleznot liela formāta darbus, kuros ideju pauž ne vien krāsu gammās, bet arī sev vien raksturīgā telpiskā zīmju valodā. Tajā gleznas emocionālais vēstījums izpausts gan ornamentikā, laukumu attiecībās, proporcijās, gan kontrastos – gaismas un tumsas pretstatos, virsmas faktūras veidojumā. Māksliniece atzīst, ka, līdzās klasiskajiem tehniskajiem paņēmieniem, izmanto arī ko neparastāku, piemēram, gleznošanu ar istabas slotu. „Ornaments lielā gleznas laukumā jau pats par sevi ir ļoti iedarbīgs spēks. Bija man periods, kad gleznoju abstraktākus darbus, bez stāsta. Tagad tā vēstījuma ir vairāk,” saka Ieva Iltnere.

Ieva Iltnere uz latviešu mākslas skatuves uznāca 20.gs. 80.gadu sākumā. Kopā ar savas paaudzes jaunajiem gleznotājiem viņa sevi pieteica, radikāli izmainot sabiedrības priekšstatus par latviešu figurālo glezniecību. Ievas Iltneres māksla caur intīmu sižetu spēj runāt par lielām, nozīmīgām tēmām, kas ir svarīgas gan katram indivīdam, gan plašākai sabiedrībai. Māksliniece izstādēs piedalās kopš 1978.gada, iemantojot skatītāju simpātijas ar savu spilgto individuālo rokrakstu, kurā pārsvarā ir klusināts kolorīts un diskrēta intonācija, aktuālo tēmu risinājums.

Ievas Iltneres darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Ludviga muzejā Āhenē, Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā Ņūdžersijā, privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Ievas Iltneres personālizstādi Valmieras Novadpētniecības muzejā varēs apskatīt līdz 30.maijam.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV