Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas Dabas muzejā būs skatāma izstāde "Saules bērni - īrisi"

Lāsma Vagoliņa, 16.06.2009. 12:58

Latvijas Dabas muzejā no 17. līdz 21. jūnijam būs apskatāma izstāde "Saules bērni – īrisi". Izstādē, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Gladiolu draugu klubu, būs apskatāmas vairāk kā 150 varavīksnes krāsās tērptas augsto bārdaino īrisu šķirnes. Izstādes atklāšana plkst. 12.00 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.
Latvijas Dabas muzejā būs skatāma izstāde "Saules bērni - īrisi"

Kā atzīst paši audzētāji, īrisu ziedēšanas košums ir atkarīgs no laika apstākļiem, ar ko neskopojās arī šis pavasaris un vasara. Tomēr īrisu ziedu daudzveidība izstādē ir plānota lielākā nekā tas sākumā tika gaidīts, kaut gan savas korekcijas ieviesa arī pēdējo dienu lietus. Īrisu izcelšanās vieta ir Vidusjūras apgabals. Savvaļā tie aug Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Ziemeļāfrikā. Īrisu ziedi ir ļoti skaidras un izteiktas formas, kas atgādina lidojošus tauriņus. Īrisi tiek dēvēti par "saules bērniem" un ne velti, jo īrisi mīl sausumu. Liels mitrums īrisiem var būt kaitīgs.

Izstādē piedalīsies Latvijā ievērojami īrisu selekcionāri un kolekcionāri: Laimonis Zaķis no Kandavas novada, Ilga Vinķele no Bauskas rajona, Juris Bāze no Jūrmalas, Aleksandrs Muhlinkins no Rīgas, Dzintra Jurevica no Tukuma, Andrejs Bērziņš no Pūres, Gunta Jēkabsone no Kandavas novada.

Īrisi pārsteidz ar ziedu formu un spilgto un tik dažādo krāsu salikumu, kas skatītāja acīm ir ļoti pievilcīgs. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja iepazīties gan ar Latvijas apstākļos labāk augošajām un bagātīgāk ziedošajām ārzemju selekcionāru veidotajām šķirnēm, gan ar pašmāju selekcionāru līdzšinējo veikumu un jaunākajām selekcionētajām šķirnēm.

Latvijas Gladiolu draugu kluba biedri ir aktīvi ne tikai īrisu ziedēšanas sezonā, bet visu gadu, organizējot dažādas lekcijas un seminārus īrisu audzētājiem un arī tiem, kas domā par tādiem kļūt.

Izstādē varēs saņemt speciālistu konsultācijas un padomus īrisu audzēšanā, kā arī iegādāties vai pasūtīt īrisu šķirņu stādus un iegādāties jaunākos īrisu katalogus. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar iepriekšējā gada populārāko īrisu šķirņu aptaujas rezultātiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV