Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Latvijas Dabas muzeja nominētais ''gada dzīvnieks 2010'' - ūdrs

Lāsma Vagoliņa, 13.01.2010. 11:24

Latvijas Dabas muzejs jaunu gadu tradicionāli uzsāk ar Gada dzīvnieka paziņošanu. Piektdien, 15.janvārī plkst.13.00 zooloģijas ekspozīcijā notiks 2010.gada dzīvnieka - ūdra (Lutra lutra) pasludināšana.
Latvijas Dabas muzeja nominētais ''gada dzīvnieks 2010'' - ūdrs

Ūdrs gada dzīvnieka godam izvēlēts tāpēc, ka daudzās Eiropas zemēs tas kļuvis par retu dzīvnieku, bet Latvijā tā populācija ir liela un stabila.

Gada dzīvnieka stendu atklās Latvijas Dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule. Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks, Dr.biol. Jānis Ozoliņš pastāstīs par ūdra bioloģiju un ekoloģiju, par reintrodukcijas projektu Nīderlandē, kurā piedalījās arī ūdri no Latvijas, kā arī par vērtīgo ūdra ādu, kas ir kažokādas etalons pasaulē. Būs iespēja noklausīties arī Līgatnes dabas taku zvērkopes Velgas Vītolas atmiņas par mājās audzināto pamesto ūdru mazuli vārdā Ķūķis. Gaujas Nacionālā parka fonda "Līgatnes dabas takas" pārstāvji informēs par ūdru mītnes plāniem, bet Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti - par ūdra aizsardzības statusu Vašingtonas konvencijā (CITES). Latvijas Dabas muzeja Zooloģijas nodaļas vadītāja Rūta Sukovska pastāstīs par Gada dzīvniekam veltītajiem pasākumiem, kā arī par z/s "Sillakas", kas nodarbojas ar zivjkopību, saimnieka Raivo Hofmaņa attieksmi pret ūdru.

Pasākumā būs iespēja apskatīt Dabas muzeja gada dzīvnieka titula ieguvēju - ūdru, un vēl divus dzīvniekus, ar kuriem ūdru mēdz jaukt - bebru un ūdeli. Ūdru dēvē arī par amfībiju, jo tas piekopj divējādu dzīvesveidu - mitinās uz sauszemes un ir piemērojies dzīvei ūdenī. Ūdrs dzīvo cilvēkam grūti pieejamu meža upju un strautu piekrastē, kur ūdens tuvumā starp koku saknēm, akmeņu kaudzēs, seklās alās vai biezā augājā tas atrod sev slēptuves. Ar ko ūdrs barojas, kā tas sadzīvo ar bebru un citus interesantus faktus uzzināsit pasākuma gaitā.

Jebkurš interesents ir aicināts uz Gada dzīvnieka pasākumu ar muzeja ieejas biļetēm.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV