Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Izrāde“...stāsti man par...” - realitātes šķērsgriezums

Ilze Malaševska, 02.03.2010. 11:55 | komentāri (1)

“Fundamentālists” bija režisores Ineses Mičules pirmā iestudētā izrāde, kura ieguva iespēju apmesties Jaunā Rīgas teātra telpās un atnesa režisorei “Spēlmaņu nakts” balvu par spilgtāko debiju. Šoreiz ārpus klasiskā teātra sienām mitinās izrāde “...stāsti man par...”, kurā galveno lomu atveido pieci Dailes teātra aktieru studijas absolventi - Ēriks Eglijs, Gints Andžāns, Inita Dzelme, Kristaps Rasims un Kārlis Freimanis.
Izrāde“...stāsti man par...” - realitātes šķērsgriezums

Tradicionāli ierasto teātra skatuvi un rindās savirknētos krēslus nomaina kaut kas pavisam cits. Ģertrūdes ielā 101a, kas nu jau kļuvusi par mazo kultūras centru mākslas cienītājiem, izrādes apmeklētājus žilbina mulsums. Ieejot zālē, acu skatam paveras piecstūra formā izkārtotas krēslu rindas, bet pa vidu atrodas skatuve. It kā veidojot zvaigznītes formu, tās centrā uz podesta dzīvojas mūzikas instrumenti. Pirms ieņemt vietu prātā aktīvi virmo jautājumi, uz kuriem atbilde ir jārod ātri - kurā pusē sēdēt un uz kurieni skatīsies aktieri? Un līdz ko pārlaid acis pār telpu, šķiet, ka izrāde ir sākusies. Varbūt ne tik daudz tev, kā apmeklētājam, jo ieejas durvis vēl ir atvērtas, bet gan aktieriem. Starp mūzikas instrumentiem uz grīdas puisis klausās plašu atskaņotājā ielikto plati, pārējie - raugās pa logu. Kaut ko gaida.

Kā jau rakstīts programmā, izrāde ir par 20 gadīgiem jauniešiem 80to gadu Latvijā, par zēnu draudzību un to, kā mainās notikumi, kad viņu dzīvēs ielaužas meitenes. Tam visam pa vidu ir mūzika, dziesmas, dejas un brīvības elpa.

Režisores izpildījumā šokē apbrīnojamais vieglums un jūtu stīgas, kas it kā kaut kur ir, bet tā brutāli neatklājas. Puiciskais mulsums, kad meitenei jādāvina ziedi, nodurtie acu skatieni un nevainīgi pieskārieni, pareizo vārdu meklēšana, pat sarkšana pasniedz tā laika realitāti. Iespējams, ne tik daudz pat būtu jāfokusējas uz 80tajiem gadiem, bet gan uz bērnības vai jaunības laiku. Laiku, kad viss notiek pirmo reizi. Iegrimstot attiecību virpulī un ar liegu smaidu sejā sekojot tam, režisore ļauj skatītājam tikt aplietam kā ar aukstu ūdens šalti, kad sāk runāt paši aktieri. Kad izrādes laikā aktieriem ir jāsniedz atbilde uz jautājumiem, tie kļūst par viņu pašu, nevis izrādes varoņu ceļojumu jautājumu un atbilžu meklēšanas procesā. Un tad, kad tiek nolasīts jautājums, ikviens var pārdomāt savu atbildi uz to, bet visi gaida tieši viņa - cilvēka, kas ir uz skatuves - atbildi. Tu redzi viņa acis, mēģini redzēt viņa domas. Bet rezultātā nav nozīmes, vai tiek rasta un pateikta atbilde vai nē, jo tu esi ieskatījies cilvēka acīs, kādā intīmā pasaulē, kuru viņš ir atklājis tikai te un tagad.


Izrādi iespējams noskatīties 2., 3. martā plkst.19:00 un aprīļa nogalē Latvijas teātra skates laikā Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā, Ģertrūdes ielā 101a (ieeja no pagalma).

Biļetes Ls 5 un 3 (skolēniem, studentiem, pensionāriem), iegādājamas Biļešu servisa kasēs, www.bilesuserviss.lv un pirms izrādes.

Foto: Anrijs Požarskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV