Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās izstādi „Lido, pasta balodīt!"

Ilze Jākobsone, 03.09.2010. 16:08

No 9. septembra līdz 17. oktobrim Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās Rīgas pils 3. stāvā būs skatāma izstāde „Lido, pasta balodīt!", kurā eksponētas mazzināmas pastmarkas, kas laistas klajā no 1919. līdz 1933. gadam un atspoguļo koloniālo sistēmu, kāda pastāvēja starp abiem pasaules kariem – kad veidojās no jauna un sabruka daudzas valstis un valstiņas, par kurām mūsdienās nekas nav pat dzirdēts. Uz apmēram 180 lapām varēs aplūkot 116 valstu pastmarkas.
Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās izstādi „Lido, pasta balodīt!"

Izstādes iniciators VAS „Latvijas pasts" šo savu unikālās filatēlijas kolekcijas daļu plašai sabiedrībai izrādīs pirmo reizi.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izstādi bagātinājis ar sava krājuma priekšmetiem – attiecīgā laikaposma Latvijas pastmarkām, monētām un naudas zīmēm. Līdztekus tīri ekonomiskai funkcijai naudai visos laikos piemitušas arī politiskas un ideoloģiskas funkcijas. Jau antīkajā pasaulē izveidojusies tradīcija uztvert monētu arī kā politiskās varas simbolu. Tādēļ valdnieki pakļautajās zemēs izplatīja monētas ar savu portretu un varas simboliem, bet jaundibinātas valstis steidzās pasaulei pavēstīt par savu patstāvību arī ar naudaszīmju palīdzību, uz tām bieži vien attēlojot nacionālos simbolus. Gluži tāpat arī pastmarka līdztekus savam tiešajam „darbam"- korespondences pārsūtīšanas apmaksāšanai – informē arī par tālu, bieži vien mazzināmu valstu politiku, dabu, cilvēku sadzīvi un mākslas tradīcijām.

Turpat muzejā apmeklētāji varēs uzrakstīt vēstuli vai kartīti un atstāt nosūtīšanai „Latvijas pastam". Uz iegādātās aploksnes būs īpašais Latvijas Nacionālā vēstures muzeja spiedogs.

Markas kā viens no valstiskuma simboliem vienmēr raisījušas interesi par citām zemēm, vēsturi, ģeogrāfiju un politiku. Izstāde būs saistoša gan nopietniem filatēlijas speciālistiem, gan skolēniem, gan tiem, kam pastmarku kolekcionēšana ir nozīmīgs brīvā laika pavadīšanas veids.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV