Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Galerijā „Istaba" tiks atklāta masku izstāde

Galerija ISTABA, 29.11.2010. 17:54

No 6. decembra galerijā „Istaba", Rīgā, K. Barona ielā 31a, būs skatāma Ziemassvētku izstāde – krāšņas un daudzveidīgas Latvijas mežos un mājās mītošo populārāko dzīvnieku maskas, veidotas autentiskā gadsimtiem senajā un klasiski skaistajā papjēmašē tehnikā. To autore ir apbrīnojama būtne - maza auguma septiņdesmitdivgadīga sirsnīga un enerģiska sieviņa, vārdā Jevgeņija Kiļupe no Rēzeknes.
Galerijā „Istaba" tiks atklāta masku izstāde

Ikkatram no dabas noskatītajiem un vērīgi pētītajiem tik dažādo dzīvnieku atveidiem Jevgeņija piešķīrusi spilgtu tēlu, apliecinot savu talantu un izredzētību, nebūdama profesionāle. Zvēru masku klāstā izteiksmīgi iekļaujas arī pa kādai raganai vai vecim. Jevgeņija pārliecinoši darbojas ar formu un krāsu, gatavajā darbā atstājot vien dažas simpātiskas norādes, kas pasaka – katra maska ir vienreizējs un unikāls eksemplārs, absolūts roku darbs, darināts no sirds un dvēseles ar lielu mīlestību pret dabu, dzīvi, Dievu.

Jevgeņija Kiļupe izaudzinājusi trīs dēlus un vienu meitu. Padomju laikā – savos darba gados – strādājusi pāris Rēzeknes zavodos. Kopš bērnības Jevgeņijai paticis zīmēt, tādēļ mazajā pilsētas dzīvoklītī līdzās svētbildēm sienas rotā viņas naivās glezniņas, bet sekcijā stāv savulaik darinātās koka dekoratīvās lādītes. Pat nejaušus ciemiņus Jevgeņija sagaida ar pašas ceptām tortēm, pildītajiem riekstiņiem un vafelēm, ko pasniedz pēc kārtīga siltā ēdiena. Dzīvoklī viņa iekārtojusi arī savu darbagaldu masku izgatavošanai, ar ko viņa nodarbojas kopš perestroikas laika, lai kaut ko nopelnītu papildus pensijai. Tas ir darbs, kas domāts garajiem rudens un ziemas vakariem, jo Jevgeņijas vasara pieder dabai, kad viņas dzīve rit pašas dekorētā un krāsotā lauku mājiņā ar dārzu.

Izstāde „Papjēmašē maskas" galerijā „Istaba" būs skatāma līdz 2011. gada 8. janvārim.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV