Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Okupācijas muzejā notiks tematiskais vakars veltīts disidentam Gunāram Astram

Jānis Erno, 09.12.2010. 18:58

15. decembrī plkst. 18:00 Okupācijas muzejā notiks tematiskais vakars veltīts disidentam Gunāram Astram. Pasākuma gaitā tiks demonstrēta Raita Valtera īsmetrāžas filma „Gunārs Astra. Sirdsbalss", tāpat atmiņās par Gunāru Astru ir aicināta dalīties viņa dzīvesbiedre Līvija Astra. Par filmas „Gunārs Astra. Sirdsbalss" tapšanu pasākuma apmeklētājiem pastāstīs režisors Raits Valters. Uz pasākumu aicināti visi interesenti.

Pirmā apsūdzība Gunāram Astram tika izvirzīta 1961. gadā. Viņu apsūdzēja spiegošanā, dzimtenes nodevībā un pretpadomju aģitācijā un propagandā. Viņam piesprieda 15 gadus ieslodzījumā. Ieslodzījumā Astra iepazinās ar citiem politieslodzītajiem. 1976. gadā, pēc soda izciešanas, Gunārs Astra atgriezās Latvijā. Pēc atgriešanās Astra neatteicās no saviem uzskatiem un 1983. gadā tika notiesāts otro reizi.

Tieši 15. decembrī viņš tiesā teica savu „pēdējo vārdu": „Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot. Mūsu tauta ir daudz cietusi un tādēļ iemācījusies un pārcietīs arī šo tumšo laiku".

1988. gada 1. februārī Gunāru Astru atbrīvoja no apcietinājuma, taču tā paša gada 6. aprīlī viņš mira slimnīcā Ļeņingradā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV