Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Bezvadu līdzāspastāvēšana Ģertrūdes ielas teātrī

Lauma Brežģe, 20.05.2011. 13:24 | komentāri (4)

19. maijā Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvoja eksperimentāls kustību un skaņu uzvedums „Bez vadiem", kas laikā, kad bezvadu dzīves koncepts, šķiet, nevienam vairs nav svešs, lika pārdomāt – vai bezvadu līdzāspastāvēšana ir iespējama? Ja ir – vai tā maz ir vajadzīga? Ritmisko mijiedarbības spēli izspēlēja kustību mākslinieki Valērijs Oļehno, Aldis Liepiņš un Antons Tkačenko.
Bezvadu līdzāspastāvēšana Ģertrūdes ielas teātrī

Galerijas:

„Bez vadiem" izcili ilustrē visdažādākos savstarpējo attiecību modeļus, kurus vieno kopīga nostādne – reizēm kopā ir grūti, bet būt atsevišķi ir vēl grūtāk, jo ik pa brīdim ir vajadzīgs kāds, kam piebikstīt, kāds, kuru izprovocēt uz atbildes reakciju. Veiksmīga līdzāspastāvēšana un saspēle var radīt eksplozijai līdzīgu efektu, kurā tiek sasniegta augstākā iespējamā kulminācija. Kad kopā vairs nevar, katrs indivīds iziet savdabīgu emocionālās attīrīšanās procesu, kas beigās liek atgriezties pie sākuma izejas punkta – ka kopā tomēr ir labi, ka kopā tomēr var vairāk. Taču nevienā brīdī izrāde neliek nonākt pie eksistenciāli smagām pārdomām, jo galvenais vadmotīvs – pozitīva pašironija un „все будет хорошо* " – ne brīdi nezūd.

Izrādes būtiskākais elements, viennozīmīgi, ir savstarpēji papildinoša kustību un skaņu spēle. Muzikālais noformējums tiek izcelts no klasiskajiem rāmjiem tieši pasniegšanas veidā – piesātinātu skaņu pasauli vairs nerada profesionāli mūziķi, kas sterili nostādīti zāles malā, bet gan tiek izmēģināts jauns elements: dejotājs – mūzikas izpildītājs. Pilnvērtīgi tiek izmantoti ne tikai mūzikas instrumenti (ģitāras, perkusijas, harmonika un vargans), bet arī apkārt esošā telpa – vecie čuguna radiatori, sitieni pret grīdu, uz elektriskās plītiņas svilpjoša tējkanna. Spilgts papildinājums ir arī pats cilvēks – ieelpas un izelpas process, kas pārtop ritmiskā muzikalitātē, kliedzieni, kā arī Antona Tkačenko piekoptā „beatbox" tehnika.

„Bez vadiem" nekādā gadījumā nevajadzētu dēvēt par laikmetīgās dejas izrādi, jo izrādes koncepcijas autors Valērijs Oļehno atzīst, ka netiek izmantots tikai viens konkrēts dejas žanrs. Veiksmīgi tiek apvienotas katra mākslinieka stiprākās puses – laikmetīgā deja, ielu deja, kā arī parkour elementi. Tāpat arī muzikāli izrādei vienu žanru piedēvēt būtu grūti, jo dinamiski nomainās laikmetīgā mūzika, improvizācija... arī valsis.

Eksperimentāli instrumentālo izrādi „Bez vadiem" Ģertrūdes ielas teātrī ir iespējams apmeklēt arī šodien, 20. maijā, plkst. 20.00. Ieejas biļete: 5Ls/3Ls (skolēniem, studentiem, pensionāriem, ISIC, ITIC, IYTC karšu īpašniekiem).

* „Viss būs kārtībā"

Foto: fragments no izrādes "Bez vadiem", (c) Ingus Bajārs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV