Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

No mini līdz maksi. 20. gadsimta 60. gadu mode

Natālija Sujunšalijeva, 10.06.2011. 15:00

No 7. jūlija līdz 2. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) būs apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde no Parīzes „No mini līdz maksi. 20. gadsimta 60. gadu mode".
No mini līdz maksi. 20. gadsimta 60. gadu mode

Aleksandrs Vasiļjevs ir pazīstamais modes vēsturnieks, interjeru dekorators, scenogrāfs, populāru grāmatu un rakstu autors, izcils lektors un kolekcionārs. Viņam pieder viena no vislielākajām privātajām vēsturisko tērpu kolekcijām. Tā ir komplektēta 30 gadus un ietver aptuveni 10 000 vienību (apģērbi, apavi, aksesuāri, fotogrāfijas), kas datējamas sākot ar 18. gadsimtu līdz pat 21. gadsimtam. Krājums pastāvīgi tiek papildināts gan ar dāvinājumiem, gan pirkumiem izsolēs un antikvāros salonos. Kolekcija veidota uz zinātniski pētnieciskiem pamatiem ar mērķi ne tikai saglabāt kultūras mantojumu, bet arī darīt to pieejamu sabiedrībai.

Aleksandra Vasiļjeva kolekcija glabājas Parīzē un ar lieliem panākumiem ir rādīta ļoti daudzās pasaules valstīs – Francijā, Lielbritānijā, Krievijā, Beļģijā, Turcijā, Honkongā, Japānā, Austrālijā, Čīlē un citur. Arī Latvijā, Rīgā 2009. gadā varēja iepazīties ar šīs apjomīgās kolekcijas daļu, kas tika rādīta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādē „Viktorijas laika mode", izraisot īpašu publikas interesi – divu mēnešu laikā (no 15. augusta līdz 11. oktobrim) to apskatīja vairāk nekā 25 000 apmeklētāju. 2010. gadā, turpinot sadarbību ar Aleksandru Vasiļjevu, skatītājiem tika piedāvāta izstāde „Art Deco stils – starpkaru perioda mode", kuru apmeklēja rekordlielais interesentu skaits – 25 123 cilvēki. Arī šogad Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir sagādājis greznu dāvanu rīdziniekiem un pilsētas viesiem – izstādi „No mini līdz maksi".

Šī Aleksandra Vasiļjeva kolekcija veltīta 20. gs. 60. gadu modei un ietver sevī haute couture kleitas no leģendārajiem modes namiem Chanel, Christian Dior, Pierre Balmain, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Nina Ricci, Jean Lanvin, Pierre Cardin, Andre Courreges, Guy Laroche, Oleg Cassini, Irene Galitzine. Vienlaikus ar šiem apģērbiem Vasiļjeva kolekcijā sastopami arī citu, mazāk populāru tālaika modes ateljē – Anne Sorrente, Valentina, Mansfield, Lord Tailor, J. Bernardon – darinājumi, kā arī nezināmu modelētāju darbi.

Piegriezuma un šuvuma perfektums skatāms Pierre Balmain, Balenciaga, Christian Dior modeļos. Joprojām neiziet no modes par klasiku kļuvušie Chanel modeļi – stingra piegriezuma kleitas un svārki, papildināti ar žaketēm, kuru iekšpusē saglabāta tradicionālā apdare ar metāla ķēdīti. Aleksandra Vasiļjeva kolekcijā to apliecina apģērbu komplekti, kurus Chanel stilā radījuši Ein Fink Modell, Wurmser.

20. gadsimta 60. gadu beigās modē bija grafiski ziedu raksti, kas apskatāmi Jean Lanvin un Anne Sorrente apģērbu kolekcijās. Visas tālaika modes tendences demonstrē unikālās kleitas no divu 60. gadu kinozvaigžņu – Leslijas Karonas un Natālijas Fatejevas garderobes, kā arī kleitas, kas piederējušas pirmā krievu emigrācijas viļņa dīvām – kabarē dziedātājai Ludmilai Lopato un grāfienei Olgai fon Kreicai. Bez kleitām un apģērbiem tālaika atmosfēru veiksmīgi palīdz uzburt nu jau reti sastopamie attiecīgā perioda aksesuāri – cepures, apavi, somiņas, ko radījušas izcilas firmas. Kā vienmēr izstādi rotā fotogrāfiju vintāžas kopijas, kas attēlo 60. gadu modes tendenci, un tālaika populārā mūzika.
Izstāde ir reta iespēja skatīt unikālus eksponātus no Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas. Līdzīga izstāde ir tikusi eksponēta Sidnejā, Stambulā, divas reizes Sanktpēterburgā, Maskavā. Arī Rīgas iedzīvotājiem un viesiem izstādes apmeklējums būs ļoti interesants un sniegs patīkamas emocijas.

Izstādes ģenerālsponsors: ABLV Bank, AS.

Izstādi atbalsta: LIVE RIGA, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde.

Aleksandrs Vasiļjevs dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982. gadā pārcēlās uz Parīzi. 25 pasaules valstīs A. Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām. Ar viņu ir sadarbojušies Théâtre du Rond-Point, teātri Le Lucernaire un Cartoucherie, Bastīlijas operas studija Parīzē, Avinjonas festivāls, Ballet du Nord, Jaunais Francijas balets, Versaļas Karaliskā opera, Nacionālais teātris Londonā, Skotijas balets Glāzgovā, Flandrijas Karaliskais balets, Oija Masako balets Osakā, Asami Maki balets Tokijā, Nevadas balets, Santjago Operas un baleta teātris, kā arī daudzi citi.
Aleksandrs Vasiļjevs kā vieslektors lasa lekcijas par modes vēstures un skatuves dizaina tēmām 4 valodās daudzās pasaules koledžās un universitātēs, vada meistarklases un kursus Krievijas universitātēs un koledžās.

Aleksandrs Vasiļjevs ir daudzu grāmatu autors, strādājis kā žurnālu „Vogue" un „Harper's Bazzar"" krievu valodas izdevumu speciālais korespondents Parīzē. Kopš 2000. gada A. Vasiļjeva vadībā Samārā notiek modes festivāls „Aleksandra Vasiļjeva Volgas sezonas". No 2002. gada viņš piedalās televīzijas raidījumu veidošanā, ir to autors un vadītājs. 2003. gada oktobrī Maskavā tika atklāta dizaina studija „Aleksandra Vasiļjeva interjeri".

Par krievu mākslas propagandu Aleksandrs Vasiļjevs apbalvots ar S.P.Djagiļeva medaļu, V. Ņižinska medaļu, ordeni „Mecenāts" un Krievijas Mākslas akadēmijas Zelta medaļu. Viņš ir divkārtējs Turcijas „Tobab" prēmijas laureāts. 2010. gadā The World Fashion Awards ir prēmējis A. Vasiļjevu kā „2010. gada modes leģendu" par nopelniem modes vēstures jomā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV