Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Septembrī notiks tradicionālais kino festivāls "Arsenāls"

Laura Lizuma, 26.07.2011. 12:47

Pēc tveicīgās vasaras septembra pirmās nedēļas solās būt ne mazāk karstas - no 10. līdz 18. septembrim Rīgā notiks jau gadskārtējo notikumu statusā ieceltais Starptautiskais kino festivāls "Arsenāls"
Septembrī notiks tradicionālais kino festivāls "Arsenāls"

Mākslinieka Reiņa Pētersona veidotajā festivāla plakātā ieslēptais laika kods 2036, skatiens ceturtdaļgadsimtu tālā nākotnē, nonāk visciešākā sasaistē ar festivāla pirmsākumiem, apliecinot "Arsenāla" klātbūtni savulaik provokatīvāko kultūras notikumu telpā un kļūstot par vienu no tradīcijām un leģendām bagātāko kino festivālu Latvijā - pirmās Kino dienas akurāt notika pirms 25 gadiem!

Līdzās pasaulslavenu režisoru jaunākajiem veikumiem, kas nupat gozējušies uz lielāko Eiropas kinofestivālu ekrāniem, kā parasti "Arsenāla" ietvaros arī šogad tiks rīkota Baltijas filmu skate, prezentējot jaunākos pašmāju un kaimiņvalstu kino darbus. Netiks aizmirstas arī Latvijas kino vēstures nozīmīgākās lapas, atzīmējot gan Herca Franka, gan Gvido Zvaigznes nopelnus pašmāju kino vidē.

"Arsenāla" fokusā šogad Dienvidaustrumāzijas kino, kas, pēdējos gados sevi skaļi pieteicis pasaules prestižākajos kino festivālos, lieliski spējis saglabāt savu eksotiku un nepieradināto gaisotni, nepazūdot Eiropas un Amerikas kino lielmeistaru un mainstream produkcijas fonā. Programmā būs skatāmas filmas no Taizemes, Filipīnām, Malaizijas, austrumniecisko būtības slēpšanu, saiņošanu un tīstīšanu, kodus un maskas izvēršot par šī gada festivāla zīmi.

Festivāls sagādājis īpašu programmu mūzikas kino cienītājiem, ielūkojoties gan noslēpumainā dziesminieka Hosē Gonzalesa neparasti parastajā dzīvē ("Hosē Gonzalesa neparastā parastā dzīve"), gan tradicionālās marimbas atdzimšanai Gvatemalas ielās (filma "Marimba no elles"). Un ja ar tradicionālo kino un mūzikas skaņu vibrācijām vēl nav gana, "Arsenāls", paver ceļu uz trešo dimensiju. Jau 11.septembrī tiks izrādītās jaunākās 3D tehnikā uzņemtās dokumentālās filmas, kuras vienlaikus kritizējot un apbrīnojot jaunāko tehnoloģiju piedāvātās iespējas, veidojuši Vims Venderss (filmu "Pīna" režisors veltījis vācu modernā dejas teātra leģendai Pīnai Baušai) un Verners Hercogs ("Aizmirsto sapņu ala"), kuru vārdi ne tikai "Arsenāla", bet visas pasaules kino festivālu programmās kļuvuši par pastāvīgu parādību.

Protams, "Arsenāls" nav snaudis arī pasaules kino slavā celto darbu saulītē: festivāla laikā sagaidāma Vūdija Alena jaunākā ekrāna pārsteiguma "Pusnakts Parīzē" un unikālu gaismas un telpas izjūtu apveltītā, Zelta palmas zaru guvusī režisora Terensa Malika filma "Dzīvības koks" Latvijas pirmizrādes, kas "Arsenālā" nonākušas no Kannu kinofestivāla programmas. Turklāt šim sarakstam pievienojot vēl duci īpašo pieteikumu un Starptautiskajam konkursam iesniegto filmu, tematisko semināru un citu aktivitāšu, "Arsenāls" pavisam noteikti attaisno savu nosaukumu un arī šogad kļūst par visīstāko vietu, kur notikt kino!

Informācija par biļešu tirdzniecību un festivāla programmu sagaidāma pavisam drīz. Savukārt "Arsenāla" aktualitātes, gatavojoties festivālam septembrī, visplašāk pieejamas www.arsenals.lv.

Publicitātes foto, kadrs no filmas "Pīna"

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV