Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Noslēdzies līdz šim vērienīgākais laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit"

EasyGet.lv, 27.09.2012. 12:10

16. septembrī noslēdzās līdz šim vērienīgākais starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit 4". Pirmo reizi festivāla vēsturē mākslas notikumi un izstādes bija apskatāmas ne vien Rīgā – šogad Tabakas Fabrikā, bet arī Siguldā, Tukumā un Aizputē. Iesaistot vairāk nekā 50 sadarbības partneru un atbalstītāju, festivāla organizators Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) spēja apmeklētājiem piedāvāt turpat 30 īpašus pasākumus, iesaistot aptuveni 91 mākslinieku no 17 valstīm, informē Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Elza Zīda.
Noslēdzies līdz šim vērienīgākais laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit"

Mākslas kuratore un zinātniece Elita Ansone „Survival Kit" komentē: „Festivāls bija patiešām apjomīgs, piesātināts un saturīgs. Mani gan visvairāk uzrunāja Kates Krolles un Ata Jēkabsona darbs „Patiesība ir vienkārša", tomēr ikviens mākslinieks ir pelnījis atzinību. Savukārt, runājot par „downshifting" jeb „izstāšanās no spēles" konceptu, uzskatu, ka tēmas aktualizācija dara savu – tā „iespiežas" mūsu apziņā un liek zemapziņai meklēt veidus, kā „nomest" ātrumu."

Juhanna Heste, zviedru māksliniece, kas Latviju pārsteidza ar savu performanci „Zipper Suit" („Rāvējslēdzējtērps"), atgriezusies savā dzimtajā pilsētā Umeo, raksta: „Par spīti tam, ka turpceļā uz Rīgu biju uzvilkusi savu rāvējslēdzējtērpu, atpakaļceļā kāds lidostas darbinieks mani atpazina arī manās ikdienas drēbēs un uzrunāja. Viņš pastāstīja, ka lidmašīnas kapteinis pēc tam, kad ieraudzījis mani rāvējslēdzējtērpā, sācis meklēt informāciju par to internetā, un atklājis „Survival Kit". Vīrietis stāstīja, ka par manu performanci un festivālu visi lidostas darbinieki bija sajūsmā!"

„Survival Kit" radās 2009. gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. Otrajā festivālā 2010. gadā uzmanības centrā bija jaunas radošas iniciatīvas un kvartāli, savukārt „Survival Kit 3" pievērsās nākotnei, tas prognozēšanai un modelēšanai. Nākamgad Laikmetīgās mākslas centrs plāno organizēt jau piekto „Survival Kit", no jauna piedāvājot Latvijas iedzīvotājiem aktuālu un svarīgu tēmu kā festivāla galveno fokusu. Festivāls mērķtiecīgi aug, lai 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta, kļūtu par vienu no pamanāmākajiem un vērienīgākajiem mākslas notikumiem Latvijā.

Vairāk informācijas: www.survivalkit.lv

Foto: Laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV