Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Rīgā uzstājas britu stand-up komēdiju zvaigzne Dilans Morans

Lauma Brežģe, 02.10.2012. 20:09 | komentāri (2)

Latvijā stand-up komēdijas jeb latviskojot - stāvkomēdijas - žanrs lielai daļai sabiedrības ir svešs. Izmantojot jau apnikušo frāzi, var teikt - tas vēl ir bērna autiņos. Neskatoties uz to, daudzi to ir iepazinuši un novērtējuši, pateicoties mūsdienās neierobežotajam informācijas laukam. Arī mana pirmā sastapšanās ar britu stand-up komēdijas zvaigznēm nenotika klātienē. Palīgā tika ņemti britu telekanāla BBC humoršovi un draugu ieteiktie video YouTube. Tomēr pēc pirmajiem sajūsmas saucieniem un diametrāli pretēja - kāpēc Latvijā tā nav? - ideja par to, ka kāds no pasaules klases stand-up komiķiem varētu viesoties šeit, Latvijā, šķita neiedomājama. Taču jau 1. oktobra vakarā notika šķietami neticamais - labi pazīstamais un atzinīgi vērtētais īru komiķis Dilans Morans kinoteātra "Splendid Palace" lielajā zālē iejūsmināja teju sešsimt apmeklētāju, piedāvājot savu stand-up komēdijas šovu „Yeah, Yeah".
Rīgā uzstājas britu stand-up komēdiju zvaigzne Dilans Morans

Neilgi pēc pulksten astoņiem vakarā uz kinoteātra "Splendid Palace" skatuves kāpa divi uzvalkos tērpti vīri. Viens no viņiem austrālis, otrs - amerikānis. Kā izrādās, tieši viņi bijuši atbildīgi par to, ka Latvijā beidzot iespējams vērot pasaules klases komēdijas zvaigzni. Viņi - Igaunijā bāzētās apvienības "ComedyBaltics" pārstāvji. Vairāku gadu garumā "ComedyBaltics" attīsta stand-up kultūru Igaunijā un Somijā, organizējot tur šovus, kā arī promotējot vietējos māksliniekus un žanrā jau zināmos vārdus. Tagad kārta pienākusi arī Latvijai, un nešaubīgi var apgalvot - tas izdarīts pamatīgi un ar vērienu.

Pēc vairāku minūšu iepazīstināšanas ar sevi, kas, neapšaubāmi, darīts stand-up manierē, un neskaitāmiem jokiem par latviešiem un igauņiem - un šādu atsauču vismaz vakara pirmajā daļā bija pat mazliet par daudz - tiek pieteikts visu gaidītais Dilans Morans. Gaismas dziest, parādās spilgts prožektora stars un no aizskatuves, sanākušo ovāciju pavadīts, parādās pats Morans, sev ierastā manierē nesot līdzi arī glāzi sarkanvīna. Tā vien šķiet, pietrūkst vien cigaretes viņa pirkstos, kas komiķim ilgus gadus bijusi tikpat ierasta pazīme kā mūsu pašu režisoram Dž. Dž. Džilindžeram.

Labi komiķi (vai vismaz viņu menedžments) pirms šoviem dažādās valstīs uzzina attiecīgās vietas raksturojošus faktus, lai tie darbotos kā sava veida publiku iekustinoši rīki. Gluži tāpat kā slavenu mūziķu koncertos klausītāju ceļi ļimst, izdzirdot vienu vienīgu "Sveika, Latvija!", tā arī komiķi savu publiku piejaucē parādot - redz, kā mēs protam apspēlēt jūs pašus, jūsu īpatnības un tradīcijas.

Un tādēļ nav nekāds pārsteigums, ka pirmās minūtes jau atkal klausītāju virzienā tiek raidīti salīdzinājumi - latvieši un igauņi, igauņi un krievi, krievi un latvieši. Bet kā atzīst Morans, smieties par savām kaimiņtautām taču ir pilnīgi normāli. Tāpat arī angļi izmanto iespēju regulāri pasmieties par skotu alkoholismu un citiem viņu ieradumiem. Bet sākot runāt par Velsu, viņš vaicā publikai: "Do you even know what the Welsh are? They're the Lithuania of the world."* Publika, protams, ir sajūsmā. Vēl pāris reižu izskan atsauces uz to, ka esam tauta, kas zina, ko nozīmē īsta tumsa, īsta ziema u.tml., bet tādos brīžos gan nākas pie sevis domāt - mazāk atsauču, vairāk viņa paša oriģinālo joku. Tomēr interesanti bija vērot Morana reakcijas brīdī, kad arī publika izlēma aktīvāk iesaistīties. Šādi gājieni vienmēr labi iekustina komiķus, jo nav noslēpums, ka iestrādātas komēdijrutīnas reizi pa reizei ir jāatsvaidzina ar negaidītības elementiem.

Dilana Morana šovs "Yeah, Yeah" tematiski ietver pusmūža un ģimenes dzīves tēmas, sieviešu un vīriešu lomu apspēli (kas līdzšinējā epopejā ap Labklājības ministrijas izdotajām grāmatām un reliģiozo fanātu vēršanos pret Labklājības ministri šķiet divtik trāpīgi), un tam visam pa vidu vijas visdažādākie dzīves absurdumi. Uz stereotipiem balstīts humors, kāds gan lielākoties ir teju visu stand-up komiķu reperturārā. Tomēr tieši personības elements ir tas, kas šovu padara tik lielisku. Morans tik nevainojami sevi parāda kā tādu gluži vienkāršu pusmūža vīrieti, kurš "no puikas atšķiras vien ar to, ka izstiepies garumā", bet bojevikus ar Džeisonu Stethemu galvenajā lomā skatās, jo zina, ka pats taču arī tā varētu, ja no "sānielas viņa virzienā pēkšņi izšautos raķete". Par sevi viņš smej: "I'm what would have happened if James Dean had lived and discovered carbohydrates and orthopaedic shoes."**

Dilana Morana izpārdotais šovs „Yeah, Yeah" Rīgā pierādīja – Latvijas publika ir gatava baudīt stand-up komēdijas zvaigžņu humoru klātienē. Dodiet tikai iespēju!

*"Vai jūs vispār zināt, kas ir velsieši? Viņi ir pasaules Lietuva."
**"Es esmu tas, kas būtu noticis ar Džeimsu Dīnu, ja viņš būtu dzīvs un sev atklājis ogļhidrātus un ortopēdiskos apavus."

Foto: Britu stand-up komēdiju zvaigzne Dilans Morans. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV