Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Izrāde "Puikas" – teicams atspēriens

EasyGet.lv, 14.12.2012. 12:32

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jauno aktieru un režisoru veidotā izrāde "Puikas" aicina padomāt par būtisko, tā atklāj patiesas un dziļi smeldzīgas jaunu cilvēku dvēseles dzīles.
Izrāde "Puikas" – teicams atspēriens

Galerijas:

Izrāde "Puikas", kas iestudēta pēc Dostojevska lugas "Brāļi Karamozavi" motīviem, vēsta par satikšanos ar naidu un mīlestību. Izrāde tiek pasniegta psiholoģiski dziļi, tajā tiek skartas tādas garīgas tēmas kā mīlestība, piedošana, draudzība un dzīves jēga. Izrāde tapusi ciešā līdzautorībā ar kursa vadītājiem un izrādes režisoriem Mihailu Gruzdovu un Indru Rogu.

Uzrunā izrādes koptēls kā veselums - harmonisks, dziļš mākslas darbs, kuru papildina precīzi saliktie akcenti scenogrāfijā, gaismās un mūzikā. Skatuves iekārtojums rada atbilstošo 1880. gada atmosfēru. Ja izrādes sākumā šķiet, ka ar tik maz līdzekļiem nav iespējams skatītāju aizraut, tad vēlāk vizuālais skatuves iekārtojums paliek otrajā plānā, daudz interesantāk ir vērot jaunos aktierus, kā viņi ar savu jaunību un degsmi "iepūš" otru elpu Dostojevska varoņos.

Izrāde piedāvā tikties ar Latvijas Kultūras akadēmijas aktiermākslas studentiem Uldi Siliņu, Alisi Polačenko, Lauru Zundu, Rūtu Dišleri, Anci Muižnieci, Lieni Mariju Sebri, Mārtiņu Upenieku, Jurģi Spulenieku, Kasparu Zāli, Kristapu Ķeseli, Pēteri Galviņu, Lauru Atelsoni, kā arī jaunos režisorus – Reini Suhanovu, Jāni Znotiņu, Paulu Prozoroviču, Viesturu Roziņu. Izrādes gaismu mākslinieks Jānis Sniķers, scenogrāfs Oskars Točs, kostīmu māksliniece Katrīna Virziņa.

Jāatzīmē, ka daudziem no jaunajiem aktieriem šī nav pirmā lomā. Savu aktiermākslu jaunie censoņi ir pierādījuši gan uz Ģertrūdes ielas teātra un Dirty Deal Teatro skatuves, gan Nacionālajā un Dailes teātrī. Tāpat jaunieši ir izmēģinājusi savu veiksmi seriālos un kino lomās. Savukārt režisori ar savām pirmajām izrādēm jau debitējuši festivālā Patriarha Rudens, Dirty Deal Teatro, kā arī Valmieras teātrī.

Ar daudziem no jaunajiem aktieriem redzos pirmo reizi. Vieni uzrunā vairāk, citi savukārt paliek ēnā. Ja izrādes sākumā aktieri šķiet nepieredzējuši un dažbrīd pavirši, tad vēlāk, kad viņi ir manāmi "iesildījušies", atklājas viņu aizrautība un azarts. Teicami nostrādā jauno varoņu nesamākslotā eksistence. Savā lomā īpaši mirdz Uldis Siliņš, kurš Alošu atveido kā taisnīgu un patiesu tēlu, kurš katrā spēj saskatīt labu. Siliņam lieliski izdodas uzturēt tēla gaišumu un neapstrīdamo labsirdību visas izrādes garumā. Pārliecina arī Alise Polačenko pretrunīgā, romantiskā un spītīgā Ļiza, kā arī Lauras Zundas ārēji nosvērtā, bet iekšēji viegli ievainojamā Hohlakova. Atmiņā paliekošs ir arī Kaspars Zāle, kuru iepriekš biju redzējusi spēlējam seriālā "Būt mīlētai". Ja seriālā aktiera talantu atstāja ēnā pieredzējušie aktieri, tad šī izrāde parāda viņu citādā gaismā, šeit viņš ir spēcīgs un pārliecinošs.

Uzteicams ir visu jauno aktieru veikums, jo izrādes ietvaros visos bija vērojama dzirksts acīs, vēlme būt uz lielās skatuves un dalīties savu varoņu pārdzīvojumos un emocijās.

Atklāts paliek jautājums, vai jaunie aktieri ar izrādi "Puikas" ir konkurētspējīgs "materiāls" Latvijas vadošajiem teātriem? Patiesībā gribas izvairīties no šī jautājuma un teikt, ka izrāde "Puikas" ir citadāka, bet ne sliktā nozīmē. Aktieri ir jauni un nepieredzējuši, līdz ar to arī izrāde sevī pārņem jauniešu tīrās un nesamākslotās emocijas, degsmi un aizrautību. Viņi atrodas sava ceļa sākumā, un gribas vēlēt veiksmi, lai jaunajiem censoņiem izdodas sasniegt iecerēto un atrast savu vietu zem Latvijas teātra prožektoriem!

Izrāde "Puikas" LKA teātra mājā „Zirgu pasts", Dzirnavu ielā 46, būs skatāma šodien plkst. 19.00 un rīt plkst. 16.00. Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Foto: Skats no izrādes "Puikas". Foto (c) Kristīne Veinberga 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV