Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Lietuvas un Igaunijas neatkarības dienām veltītas filmas LTV

Easyget.lv, 27.01.2014. 15:37

Izlaušanās no stagnējošās padomju informācijas telpas kaimiņvalstu neatkarības atgūšanai velītājās dokumentālājās filmās notiek ar rokmūziku, disko un jauneklīgu spēku.
Lietuvas un Igaunijas neatkarības dienām veltītas filmas LTV

Svinot Lietuvas un Igaunijas neatkarības dienas - 16. un 24. februārī -, LTV1 piedāvā dokumentālas filmas par kaimiņvalstu neatkarības atgūšanu, kurās pretošanās padomju varai parādās aizrautīgā dzīvesstilā un enerģijā. Lietuvas filma “Kā mēs spēlējām revolūciju” LTV1 ēterā tiks demonstrēta 11. februārī pulksten 22.00, savukārt Igaunijas kinodarbs “Disko un atomkarš” – 18. februārī pulksten 22.00.

Lietuviešu režisores Ģiedres Žicķītes dokumentālā filma "Kā mēs spēlējām revolūciju" personiskā un asprātīgā veidā vēsta par leģendārās rokgrupas "Antis" skatuvisko ālēšanos un tās nozīmi lietuviešu sabiedrības iekustināšanai protesta virzienā. „Antis” nebaidījās dziesmu tekstos smieties par funkcionāriem un citām padomju reālijām, turklāt viņu ekspresīvais skatuves tēls un priekšnesumi (kas atgādina tādus izpildītājus kā „Talking Heads”) atraisīja arī publikā drosmi uzvesties brīvi un nekonvencionāli. Viņi bija viens no atmodas jeb dziesmotās revolūcijas stūrakmeņiem. Filmā iekļautie koncertu fragmenti rada spēcīgu klātesamības sajūtu, precīzi atklāj uzdrīkstēšanās vilinājumu. Arī lietuviešiem nav viegli būt jauniem!

Filmā „Disko un atomkarš” režisori Jāks Kilmi un Kiurs Arma pēta savdabīgo informācijas karu, kas starp Padomju Igauniju un Somiju risinājās caur televīzijas viļņos iekodētiem dzīves modeļiem un ideāliem. Ja Padomju Savienība Tallinā uzslēja uz Helsinkiem vērstu torni, no kā nepārtraukti translēja pozitīvisma pārslogotas ziņas par laimīgiem strādniekiem, komunistiko draudzību un vienotību, Helsinki parādīja igauņu skatītājiem, kas ir disko, panki un erotika. No Somijas plūstošās vēsmas centās apturēt un aizliegt, iespējas skatīties somu TV – izskaust. Taču, reiz atraduši informācijas avotu, kas rādīja pavisam citu realitāti nekā PS izplatīto, realitāti, kas stāstīja par nemieriem Prāgā, veikaliem, kur tikt pie ēdiena nav grūti, igauņi neaprima. Atjautīgie TV tīkotāji atrada veidus, kā tikt pie vēlamo pārraižu un filmu skatīšanās ar antenām, veidotām no termometriem, izplatot informāciju caur pārrakstītām videokasetēm un nodot uzzināto tālāk rakstveidā vēstulēs.

Foto: Kadrs no filmas "Kā mēs spēlējām revolūciju". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV