Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Māksla+Komunikācija 2014: krāšņas lāzerainavas un akustiskā čella izaicināšana

Easyget.lv, 23.04.2014. 13:46

16. maijā plkst. 20.00 Spīķeru koncertzālē norisināsies festivāla “Māksla+Komunikācija 2014” performances un elektroniskās mūzikas koncerts. Viens no košākajiem programmas priekšnesumiem būs Jorisa Straibosa un Jamilas Riosas vizuāli un audiāli ekspresīvā lāzerperformance COVEX.
Māksla+Komunikācija 2014: krāšņas lāzerainavas un akustiskā čella izaicināšana

Festivāla “Māksla+Komunikācija 2014” performanču un elektroniskās mūzikas koncerta programma Latvijas publiku pirmreizēji iepazīstinās ar vairākiem spilgtiem un starptautiski atzītiem māksliniekiem, tostarp – daudzsološajiem skaņas un attēla mākslas talantiem Jorisu Straibosu (Joris Strijbos) un Jamilu Riosu (Yamila Rios) no Nīderlandes.

Jamila Riosa ir komponiste, performētāja un skaņu māksliniece, kuras neparasto tehniku raksturo tradicionālo čella skaņu iespēju paplašināšana, pievienojot instrumentam dažādus sensorus, kuri ar elektronisku ierīču palīdzību tūlītēji tiek pārtulkoti skaņā. Šī sistēma ļauj māksliniecei spēlēt un manipulēt ar čella skaņu vienlaicīgi. Kā komponisti Jamilu Riosu interesē elektronikas un tradicionālo instrumentu saspēles iespēju pētīšana.

Joriss Straiboss ir Roterdamā dzīvojošs mākslinieks, kurš darbojas tādos mākslas laukos kā “pagarinātais kino”, audio performances un kinētiskās gaismas instalācijas. Uzsākot mūziķa karjeru, Joriss Straiboss ir izdevis ierakstus dažādās ierakstu kompānijās, koncertējis un performējis visā Eiropā. Dekonstruējot audio aprīkojumu mūzikas performancēm, mākslinieks savu tehnisko aprīkojumu papildinājis ar rudimentāru analogo video iekārtu. Šobrīd Straiboss aizraujas tieši ar šādu tehnoloģiju sniegtajām iespējām attēlu un skaņu radīšanā un manipulācijā.

Audiovizuālā lāzerperformance “COVEX” - skaņu mākslinieces un komponistes Jamilas Riosas un mākslinieka Jorisa Straibosa kopprojekts, piedāvā neparastu elektro-akustiskas skaņas un lauztu gaismas motīvu saspēli. Performances skanējums veidots elektroniski paplašinot un papildinot tradicionālo čella skaņu, procesā radot gan kompleksas, fragmentētas trokšņu vides, gan pavisam skaidru un harmonisku dūkoņu. Ar lāzera stariem, savukārt, tiek radīti neparasti krāsu motīvi un dinamisku formu ainava, lāzera starus raidot cauri transparentiem objektiem. Šādi tiek radīts tā dēvētais “plankumu” jeb “traipu” efekts.

Performances un elektroniskās mūzikas koncerts ir daļa no 16. starptautiskā mediju kultūras festivāla “Māksla+Komunikācija 2014”, kas ik gadu pulcē ap simts dalībnieku no dažādām pasaules valstīm, lai lai diskutētu par jaunākajām idejām un tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā. Šī gada festivāla programma papildina vērienīgo izstādi “Lauki”, kas no 16. maija līdz 3. augustam būs aplūkojama LNMM izstāžu zālē Arsenāls.

Biļetes uz “Māksla+Komunikācija 2014” festivāla koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/7585 Biļešu cenas: 9 EUR, studentiem, skolēniem un pensionāriem – EUR 4,50. Biļetes varēs iegādāties arī pirms koncertiem (vietu skaits ierobežots).

Foto: Ieskats Jamilas Riosas un Jorisa Straibosa performancē. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV