Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Jūrmalgeita kopējā bildē

Ainārs Leijējs, 26.03.2007. 09:43 | komentāri (6)

23.martā kārtējo triecienu saņēma korupcijas un valsts nozagšanas bastions. Zemgales apgabaltiesas spriedums trīs cilvēkus ir atzinis par vainīgiem 2005.gada Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietā. Pirms apmēram diviem gadiem ierosinātā krimināllieta ir noslēgusies ar 5 gadu ilga cietumsoda un mantas konfiskācijas piespriešanu Germanam Milušam un Jurim Hlevickim. Viņu advokāti solās spriedumu pārsūdzēt. Gvido Harijs Volbrugs saņēma trīs gadu nosacītu sodu.
Jūrmalgeita kopējā bildē

Galerijas:

Tiesas spriedums ir skaidrs vēstījums, ka cīņa ar korupciju ir reāla. Jāuzsver - prokurores un tiesas viedoklis par soda bardzību sakrita par 95 % (tiesa tikai G.Volbrugam nepiesprieda apsūdzības prasīto mantas konfiskāciju). Tas nozīmē, ka prokuratūra savu darbu ir veikusi kvalitatīvi un apsūdzēto personu vaina patiešām ir pierādīta.

J. Hlevickim, visticamāk, nāksies sēdēt Matīsa cietumā. Tajā pašā restotajā ēkā, kur pašlaik mitinās par kukuļņemšanu un nelegāli iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs. Protams, nevar aizmirst, ka A. Lemberga apcietinājums ir tikai tiesas noteiktais drošības līdzeklis. Tomēr šo abu, nu jau bēdīgi slaveno cilvēku, sēdēšana aiz restēm apliecina, ka Latvija ar pietiekoši lieliem soļiem kļūst par patiešām tiesisku valsti. Gan Jūrmalgeitas spriedumā, gan Ventspils mēra apsūdzības procesā tiesas viedoklis ir gandrīz pilnībā sakritis ar prokuratūru. Tāpēc sazvērestības teoriju aizstāvjiem kļūs aizvien grūtāk runāt par mistisko Ģenerālprokuratūras un KNAB „īpašo” ieinteresētību.

Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns, kurš palīdzēja KNAB notvert kukuļdevējus, norāda, ka šajā lietā būtu jāatbild arī Latvijas politiskajiem smagsvariem Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram. Nevar noliegt, ka viņiem Jūrmalgeitā bija tikai liecinieku statuss. Tomēr LTV raidījuma De facto publiskotie sarunu fragmenti neatkarīgam novērotājam rada aizdomas par šo personu dziļāku saistību ar kukuļdošanu:

Plkst. 14:48
Šlesers: Jā
Milušs: Nu, «uzmeta» mūs, Ainār!
Šlesers: Uzmeta, ja?
Milušs: Jā.
(..)
Milušs: Jā . Ančāns paņēma. Un nobalsoja pret mums.
Šlesers: Jā, jā. Nu, nu, ko? Paklausies, labi, tad skatīsimies, kas un kā.
Milušs: Nu, skatīsimies. Nē, nu ko...Nu, strādāsim tālāk.
Šlesers: Jā, labi. Viss, davai
Milušs: Mh, ok, mh

Plkst. 14.49
Milušs->Šķēle
Šķēle: Jā.
Milušs: Andri, nu, «uzmeta» mūs.
Šķēle: Mhm.
Milušs: Ančāns paņēma. Un «uzmeta».
Šķēle: Mhm, Nu, labi.
Milušs: Jā, mh
Šķēle: Paldies

Leonīds Lasmanis un G.Milušs bēguļo. Baumo, ka pēdējais kaut kur ārstējoties. Drīzāk jau spēlē hokeju.

Varam tikai cerēt uz Latvijas un citu valstu tiesībsargājošo struktūru spējām viņus notvert. Bēguļojoša apsūdzētā un noziedznieka dzīve nebūt nav rozēm kaisīta. Prognozēju, ka tas ir laika jautājums, līdz policija atradīs L. Lasmani un tiesa arī viņam nolasīs pierādījumos balstītu spriedumu.

Prokurore tiesu debatēs norādīja uz G.Miluša un J.Hlevicka noslēgtajiem laulības līgumiem, ar kuriem daļu savu īpašumu katrs no viņiem norakstīja savai sievai. Iespējams, tiesa to ir izmantojusi kā vainu pastiprinošu apstākli. Tas citiem noziedzniekiem, kuriem draud mantas konfiskācija, var likt pārdomāt šādas rīcības lietderību.

Kopējā tiesiskuma bilde sāk izskatīties aizvien labāka un labāka. KNAB un Ģenerālprokuratūras aktivitātes jau minētajās lietās un arī divu par kukuļņemšanu apsūdzēto tiesnešu lietā ļauj cilvēkiem cerēt uz godīgākas valsts pārvaldes rašanos. Notikumu attīstība mums uzliek par pienākumu pašiem rīkoties saskaņā ar likumiem un ievērot “spēles noteikumus”. Vidējo un lielo zivju ķeršana pamazām sāk atjaunot ticību Latvijai kā reāli tiesiskai valstij. Mēs nedrīkstam sēdēt rokas klēpī salikuši, tieši otrādi, mums ir aktīvi jāpiedalās “ētiskas sabiedrības” veidošanā.


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV