Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

"Baltijas ceļš" iekļauts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā

Liene Krīvena, 30.07.2009. 12:39

Ceturtdien UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskā ekspertu padome apstiprinājusi akcijas Baltijas ceļš dokumentārā mantojuma iekļaušanu UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā.

Baltijas valstu kopīgi sagatavotā nominācija "Baltijas ceļš - cilvēku ķēde trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības" UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajam reģistram tika iesniegta 2008. gadā, un tajā apkopota virkne materiālu, kas liecina par 1989. gada 23.augusta notikumiem Baltijā - dokumenti, fotogrāfijas, video un citas dokumentāras liecības, kas stāsta par šīs akcijas sagatavošanu, norisi un rezultātiem.

UNESCO ekspertu padomes sanāksmē, kas notiek no trešdienas līdz piektdienai Bridžtaunā, Barbadosā, piedalās arī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) prezidents, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

"Akcijas Baltijas Ceļš dokumentārā mantojuma iekļaušana UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā ir apliecinājums tam, ka pasaules līmenī šis fenomens - triju valstu spēja apvienoties masveidīgā, bet miermīlīgā akcijā, lai paustu savu nostāju un sasniegtu mērķi - neatkarību no padomju varas, ir atzīts par kaut ko ļoti īpašu. Starptautiskā sabiedrība ir apliecinājusi šīs akcijas nozīmi un ietekmi ne tikai uz nākotni un attīstību Baltijas valstīs, bet visā pasaulē. Kā zināms, tieši pēc akcijas Baltijas valstīs krita Berlīnes mūris, notika Samta revolūcija Čehijā - Austrumeiropa atbrīvojās no uzspiestā režīma, turklāt miermīlīgi," stāsta Andris Vilks.

"Pasaules atmiņa" ir viena no UNESCO komunikācijas un informācijas programmām, kas izveidota ar mērķi saglabāt nozīmīgāko pasaules dokumentāro mantojumu. UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā no Latvijas jau ir viena nominācija. 2001. gadā tajā tika iekļauts Dainu skapis. Starptautiskais UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" reģistrs ir veidots uz UNESCO Pasaules mantojuma saraksta bāzes, tikai tajā tiek apkopoti pārvietojami dokumentārā mantojuma objekti, kas arī ir vēstures pieminekļi un kultūras mantojuma daļa. Programmas galvenais uzdevums ir, veicinot šī mantojuma aizsardzību, izziņu, popularizēšanu un pieejamību visplašākajai sabiedrībai, nodrošināt cilvēces atmiņas saglabāšanu, pārmantošanu un apziņu visā pasaulē.

UNESCO LNK pauž gandarījumu, ka šis starptautiskās UNESCO ekspertu padomes lēmums pieņemts tieši šogad, kad aprit 20 gadi kopš akcijas Baltijas Ceļš norises, tādējādi pastiprinot visaugstāko pasaules atzinību šim notikumam.

Atzīmējot akcijas Baltijas Ceļš 20. gadadienu, šā gada augustā notiks vairāki dažādu institūciju un organizāciju rīkoti pasākumi, tajā skaitā arī ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) atbalstu.

Baltijas Ceļa atceres pasākumi sāksies jau 31.jūlijā ar fotoizstādi Ārlietu ministrijā, kas tapusi sadarbībā ar fotogrāfu Ilmāru Znotiņu. Ceļojošā izstāde "The Baltic Way that moved the world" tiks atklāta plkst. 12:00 Ārlietu ministrijas foajē. Līdz 25. augustam tā būs skatāma Rīgā, pēc tam ceļos uz Parīzi, Londonu un Stokholmu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV