Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

Tirdziņā pie "Spices" gaidāma jaunā dzērveņu raža

Mudrīte Grundule, 28.09.2009. 14:37

3. oktobrī, lauku labumu tirdziņa noslēguma dienā, pie t/c Spice gaidāma šī gada jaunā lielogu dzērveņu raža, ko piedāvās zemnieku saimniecība Strēlnieki. Ikviens tirdziņa apmeklētājs varēs iegādāties ne tikai svaigas dzērveņu šķirņu Stevens un Bergman ogas, bet arī citus no veselīgajām ogām gatavotus produktus, to skaitā žāvētas, iecukurotas dzērvenes, dzērvenes pūdercukurā, dzērveņu tēju, sīrupu un citus gardumus.

„Esam saņēmuši vairākkārtējas atsauksmes no zemniekiem par to, ka cilvēki labprāt izvēlas un ir apmierināti ar Latvijā ražoto un audzēto produktu klāstu. Lai gan 3.oktobris ir šī gada lauku labumu tirdziņa noslēguma diena, izskatām iespēju arī nākotnē rīkot tirdziņus, kur Spices apmeklētāji varēs iegādāties gan amatnieku, meistaru un mākslinieku darinājumus, gan dažādus gardumus, ko celt galdā,” norāda Iveta Lāce, tirdzniecības kompleksa Spice direktore.

 „Lielogu dzērvenes ir mūžzaļš augs, kas atceļojis uz Latviju no Amerikas. Un pat vēl pirms Amerikas atklāšanas, dzērvenes lielos daudzumos patērēja vietējie indiāņi. Indiāņu sievas no dzērvenēm gatavoja sautējošas kompreses, ko uzlika uz saindētas bultas ievainojuma un ticēja, ka komprese palīdzēs neitralizēt indi”, stāsta Jānis Bierands, z/s Strēlnieki īpašnieks.

Tirdziņā iegādājamās dzērveņu šķirnes Stevens ogas ir lielākas un paredzētas žāvēšanai, cukādēm, savukārt no tumšajām Bergman šķirnes dzērvenēm, var pagatavot sulu. Latvijā dzērvenes ierasti novāc no septembra beigām līdz oktobra sākumam. Veselīgās ogas Latvijā kopumā piedāvā aptuveni 30 dzērveņu audzētāji, kas apvienojušies Latvijas dzērveņu audzētāju asociācijā (LDAA).

Jānis Bierands teic, ka „Pasaulē dzērvenes ir plaši pieprasītas un tirgū labi apmaksātas ogas. Kā ienesīgu kultūru tās ASV audzētavās audzē jau kopš 1816. gada, bet Latvijā pētījumi par dzērveņu audzēšanu kultūrā veikti aptuveni trīsdesmit gadus. Mums ir uzkrāta plaša pieredze par šo ogu kultūras audzēšanu mūsu apstākļos, ar ko labprāt dalāmies arī ar citiem interesentiem un dzērveņu audzētājiem.”


Veselības atjaunošanai un profilaksei


Cīņā ar saaukstēšanos, angīnu palīdz dzērveņu ogas sajauktas kopā ar medu, gan vienkārši svaigas dzērvenes. Lai arī ziemā varētu izmantot vērtīgās ogas, tās svaigā veidā, nepārlejot ar ūdeni, var uzglabāt burciņā un aizvalcēt ar metālisku vāciņu.

Pētījumi pierāda, ka dzērvenes ir ieteicams lietot ne tikai saaukstēšanās, angīnas vai citu infekcijas slimību gadījumā, bet tās satur ievērojamu daudzumu antioksidantu un augu uzturvielas, kas var palīdzēt izsargāties pat no sirds, vēža un dažādām citām slimībām.

Ir pierādīts, ka dzērvenes satur daudz vairāk antioksidantu, nekā 19 citi ikdienā ierasti lietojamie augļi, kā arī flavonīdu un minerālvielas, kas normalizē vielmaiņu, sirdsdarbību un asinsspiedienu, tāpēc īpaši ieteicamas pie sirds un asinsvadu saslimšanām un cilvēkiem, kuri cieš no sklerozes. Turklāt dzērvenes var nomākt mutes dobumā esošās baktērijas, tā mazinot periodontālo slimību un zobu kariesu.

Savukārt, lai ārstētu urīnceļu iekaisumus, ārsti iesaka gan dažādus aptiekās pieejamus dzērveņu preparātus, gan ikdienā lietot dzērveņu sulu, kas palīdz saslimšanas gadījumā, gan darbojas profilaktiski un novērš urīnceļu slimību rašanos.


Dažas noderīgas receptes no dzērvenēm

Glazētas dzērvenes
Pagatavošanai nepieciešams: 700 g cukura, 350 g dzērveņu.
Sasilda cepeškrāsni līdz 160º C. Vidēji lielā katlā sajauc dzērvenes, cukuru un 750 ml ūdens, uzvāra, un turpina uz lēnas uguns vārīt 30 minūtes. Tad noņem no uguns. Dzērvenes nokāš un sīrupu ielej atpakaļ katlā. Dzērvenes izber uz ar pergamentu izklātas plāts un cep krāsnī 30 minūtes, līdz tās izžuvušas. Pa to laiku vāra sīrupu uz karstas uguns, līdz tas sasniedz 115º C (apmēram 5 minūtes). Atdzesē 30 minūtes. Dzērvenes liek litra burkā, pārlej ar sīrupu, aizvāko. Ledusskapī var uzglabāt 1 mēnesi.

Dzērveņu - ķirbju maize
Pagatavošanai nepieciešams: 2 mazliet sakultas olas, 450 g cukura, 125 ml eļļa (ne olīvu vai cita ar izteiktu garšu), 250 ml ķirbju masa, 500 g miltu, 1 ēdamkarote garšvielas - kopā sajaukts smalkais kanēlis, krustnagliņu pulveris, ingvers, muskatrieksts, Jamaikas pipari (ja ir pieejami), 1 tējkarote sodas, 1/2 tējkarote sāls, 250 ml sakapātas dzērvenes.
Pagatavošana: Labi sajauc olas, cukuru, eļļu un ķirbi. Atsevišķi sajauc miltus, garšvielas, sodu un sāli. Miltu vidū ietaisa bedrīti un tur ielej šķidro masu. Sajauc līdz visi milti iejaukti. Iejauc dzērvenes. Liek 2 ietaukotās maizes panniņās un cep iepriekš iesildītā 180º C krāsnī 1 stundu.

Aukstā dzērveņu zupa ar džinu (6 personām)
Pagatavošanai nepieciešams: 450 g svaigu vai saldētu dzērveņu, 15 g cukura, 1 citrons, nomizots, sagriezts šķēlēs un sēklas izņemtas, 1 apelsīns, nomizots, sagriezts šķēlēs un sēklas izņemtas, šķipsniņa maltu krustnagliņu, puse tējkarotes malta kanēļa, šķipsniņa smaržīgo piparu, 225 ml ūdens.
Pagatavošana: Sajauc katlā visus produktus, uzvāra, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns 15 minūtes. Atdzesē un liek pa nakti ledusskapī. Samaļ gaļas mašīnā, tad blenderī, līdz masa vienveidīga. Liek ledusskapī un atdzesē ļoti aukstu. Pirms pasniedz galdā, iejauc 85 ml džina, lej bļodiņās un katrai bļodiņai uzliek bazilika lapu.

Dzērveņu mērce
Pagatavošanai nepieciešams: 1 1/2 tase cukura, 1 1/4 tases ūdens,350 g svaigu dzērveņu
Lielā katlā sajauc cukuru ar ūdeni, uzvāra ik pa laikam apmaisot. Vāra neaizvākotu 3 minūtes. Pievieno dzērvenes, atkal uzvāra un vāra uz lielas uguns minūtes 8 līdz miziņas sāk sprāgt. Pasniedz siltu vai atdzesētu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV