Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Uzņēmēju optimisms atgriezies pirmskrīzes līmenī

Inga Saleniece, 17.09.2010. 16:52

Kā liecina jaunākais Citadele Index pētījums, uzņēmēju noskaņojuma indekss Latvijā ir atgriezies 2007.gada līmenī. Ar pētījuma rezultātiem un uzņēmēju vērtējumu ekonomikas attīstības tendencēm mediju pārstāvjus iepazīstinās preses brokastīs viesnīcā "Valdemārs" (Rīgā, Kr. Valdemāra 23) trešdien, 22.septembrī no plkst.9:30 līdz 10:30. Pasākumu atklās bankas valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons, un tajā piedalīsies sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš un Citadele Asset Management Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis, kurš iepazīstinās ar Latvijas un pasaules ekonomikas attīstības tendencēm.

Septembra sākumā veiktajā aptaujā iekļauti arī jautājumi par uzņēmēju attieksmi pret politiskajām aktualitātēm, tostarp - vai Saeimas vēlēšanu tuvošanās ir ietekmējusi uzņēmējdarbībai labvēlīgāku lēmumu pieņemšanu valdībā un Saeimā, kādus lēmumus uzņēmējdarbības veicināšanai būtu jāpieņem nākamajai Saeimai.

Banka Citadele turpina Latvijā pirmā lietišķās aktivitātes indeksa veidošanu, kas iepriekš bija pazīstams kā Parex Index. Citadele Index ir apsteidzošs indikators, kurš ļauj prognozēt Latvijas makroekonomisko rādītāju attīstību nākotnē. Pētījuma pamatuzdevums ir iegūt vienotu indeksu, kas raksturotu Latvijas uzņēmēju subjektīvo vērtējumu ekonomiskajam stāvoklim valstī. Citadele Index tiek aprēķināts, apkopojot un izvērtējot 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus.

A. Kaktiņš uzsver, ka uzņēmēju noskaņojuma indeksi (Business Confidence Index) ir visās attīstītajās valstīs. "Tie pierādījuši sevi kā lieliski ekonomikas vispārējā klimata "termometri". Šādi apsteidzošie indikatori demonstrē, kā nākotnē varētu mainīties citi makroekonomiskie indikatori." Pēc pētnieka domām uzņēmēju noskaņojuma indeksiem ir ievērojama ietekme noskaņojumu uz finanšu tirgos - gan akciju un obligāciju, gan arī valūtas tirgū.

Par banku Citadele:

Banka Citadele ir izveidota ar mērķi iedvesmot cilvēkus un uzņēmumus attīstībai, lai veicinātu reģiona izaugsmi. Tā ir vienīgais American Express® sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes. Pašlaik 75% tās akciju pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka. Bankas Citadele aktīvu apjoms ir 1,5 miljardi latu. Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service bankai Citadele piešķīrusi ilgtermiņa reitingu Ba3.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV