Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Bukmeikeri: Referendumā piedalīsies 61% balsstiesīgo; "par" balsos 26,5%

Jānis Trēgers, 15.02.2012. 14:03

Referendumā par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu, piedalīsies 61% balsstiesīgo. Balsis "par" grozījumiem atdos 26,5%, prognozē kompānijas Betsafe bukmeikeri.

"Par pamatu prognozei ņemta kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas aizvien sarūkošā vēlētāju aktivitāte un dalītās prioritātes dažādās sabiedrības grupās. Tā izteikta, balstoties arī uz publiskotajiem "Latvijas Faktu" aptauju rezultātiem un ekspertu prognozēm. Mēs pieslienamies to ekspertu viedoklim, kuri, lai arī novērtē valodas jautājuma aktualitāti, uzskata to par sakāpinātu tikai atsevišķās sabiedrības grupās. Diemžēl citu grupu pārstāvji ir vairāk nodarbināti ar dažādu ekonomisku grūtību risināšanu. Protams, vēlētāju aktivitāti noteikti ietekmēs turpmāko pirmsreferenduma kampaņu intensitāte, kā arī laika apstākļi referenduma dienā," prognozes skaidro pieredzējušais bukmeikers Roberts Egle.

Betsafe bukmeikeri prognozē, ka iedzīvotāju aktivitāte referendumā būs vidēja – stipri zemāka par balsstiesīgo aktivitāti nobalsošanā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā, bet augstāka par balstiesīgo aktivitāti tautas nobalstošanā par 10.Saeimas atlaišanu –, proti referendumā piedalīsies 61% balstiesīgo Latvijas iedzīvotāju. Līdz ar to totalizatora klientiem ir iespēja veikt likmes uz vienādiem izmaksas koeficientiem kā uz prognozi, ka aktivitāte būs lielāka par 61%, tā uz to, ka tā būs zemāka. Abu prognožu likmes izmaksas koeficients ir vienāds – 1,85, kas norāda uz vienādu iespējamību gan aktivitātei virs 61%, gan zem. Janvāra beigās publiskotā "Latvijas faktu" aptauja liecināja, ka 18.februārī gaidāmajā referendumā plāno piedalīties 62,7% Latvijas pilsoņu.

Betsafe bukmeikeru prognozes liecina, ka varētu izvērsties interesants balsojuma iznākums novadu griezumā. Vismazākais atbalsts divvalodībai būs Vidzemē (koeficients 1,70), kam sekos Kurzeme (2,30), Zemgale (3,25), Rīga (13,00) un Latgale (25,00). Turklāt Latgale varētu būt vienīgais vēlēšanu apgabals, kurā nepieciešamais pilsoņu kvorums nobalsos par atbalstu krievu valodai kā otrajai valodai, kas novērtēts ar koeficientu 1,50.

Tautas nobalsošanā par 10.Saeimas atlaišanu piedalījās 44,73% balsstiesīgo, savukārt tautas nobalsošanā par grozījumiem likumā Par valsts pensijām nobalsoja tikai 21% balsstiesīgo iedzīvotāju. Lielākā iedzīvotāju aktivitāte līdz šim bijusi tautas nobalsošanā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā, kurā piedalījās 71,49% iedzīvotāju.

Referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu, notiks 2012.gada 18.februārī. Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem jānobalso vismaz 771 350 pilsoņiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV