Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Latvijas Kultūras akadēmijas 2013. gada absolventi

Easyget.lv, 19.06.2013. 12:56

Latvijas Kultūras akadēmijā piektdien, 21. jūnijā, divos izlaidumos - plkst. 13.00 un 16.00 - tiks pasniegti diplomi: 99 bakalaura un 38 maģistra programmas absolventiem, kuriem turpmākajā darbībā būs jāspēj atrast savu, tikai sev raksturīgo vietu plašajā kultūras, mākslas, sabiedrisko attiecību un starpkultūru komunikāciju sfērā.
Latvijas Kultūras akadēmijas 2013. gada absolventi

Tas vienlaicīgi ir gan sarežģīti, gan viegli. To nosaka katra paša mērķtiecība un griba, un vēlme sevi nepārtraukti pilnveidot. Esam patiesi gandarīti par jaunajiem cilvēkiem, kuri jau studiju laikā ir aktīvi un pilnvērtīgi sevi realizējuši gan akadēmiskajā, gan radošajā darbībā un ceram, ka drīzumā dažādās kultūras jomās sevi apliecinās arī pārējie.

Bakalaura studiju programmas „Mākslas” Starpkultūru sakaru virzienu šogad absolvē pārstāvji no četrām specialitātēm: Latvija – Vācija, Latvija – Polija, Latvija – Itālija un Latvija – Dānija. No jaunajiem dāņu valodas un kultūras speciālistiem Kultūras akadēmija ir īpaši lepna par Kristīnes Vaksas sniegumu, kura ir izcili apguvusi valodu un arī saņēmusi augstāko vērtējumu par savu bakalaura darbu „Vācijas okupācijas laiks (1940-1945) Dānijas sabiedrības kolektīvajā atmiņā”. Savukārt Džūlija Gurecka, Dārta Dzērve un Krista Kalniņa akadēmijas kolēģu – kultūras socioloģijas un menedžmenta studentu organizētā projekta "MultiTalks: Plural Languages, Plural Identities - daudzas valodas, vairākas identitātes" ietvaros radīja gleznu "Ķēdes reakcija".

Arī trīs starpkultūru sakaru Latvija – Itālija studenti Roksana Kiršina, Agate Reuta, Mārtiņš Brūders izcili nokārtoja valodas eksāmenu. Itāļu kurss var lepoties arī ar Egiju Rozi, kura 2012. gadā Itālijas vēstniecības rīkotā tulkošanas konkursā ieguva pirmo prēmiju un Ritu Turu, kura ir iztulkojusi latviešu valodā Fausto Paravidino lugu "Divi brāļi".

Iepriecinošu ziņu pavasarī Akadēmija saņēma no Vroclavas universitātes par to, ka Starpkultūru sakaru Latvija - Polija 4. kursa studente Lāsma Stahovska, kura tobrīd Polijā īstenoja Erasmus praksi un Vroclavas universitātē piedalījās vasaras poļu valodas un kultūras skolā, ir nokārtojusi kvalifikācijas testu iegūstot 97 punktus no 100, kas bija labākais rezultāts starp vairāk nekā 70 kursa dalībniekiem no visas pasaules, un tādējādi apliecinot augsto poļu valodas apmācības līmeni Latvijas Kultūras akadēmijā. Arī Lāsmas bakalaura darbs par tēmu „Katažina Kobro – ārpus robežām dzīvē un mākslā” tika novērtēts ar atzīmi 10 (izcili).

Arī Kultūras teorijas un vēstures katedras realizētās bakalaura un maģistra apakšprogrammas absolvē vairāki studenti ar augstiem studiju sniegumiem. Bakalaura līmenī tā ir Alise Ziemule ar darbu „Netnogrāfijas metodes pielietojamības problemātika lokālās virtuālās realitātes pētniecībā”. Maģistriem pirmo izlaidumu piedzīvos arī pirms diviem gadiem izveidotā maģistratūras apakšprogramma „Kultūras un starpkultūru studijas”, kur augstāko vērtējumu, maģistra darbus aizstāvot, saņēmušas divas studentes: Līga Smildziņa-Bērtulsone, kura pētīja laimi un sociālo kapitālu interdisciplinārā perspektīvā un Māra Skredele par darbu „Smarža un identitāte: Dzimumu lomu attēlojuma īpatnības parfimērijas reklāmās 20.gadsimta rietumu pasaules sabiedrībā”. Arī Māras bakalaura darbs, beidzot Starpkultūru sakaru Latvija – Lielbritānija apakšprogrammu, saņēma tikpat augstu novērtējumu.

Kultūras socioloģijas un menedžmenta katedras realizēto Kultūras menedžmenta maģistratūru šogad beidz divpadsmit studentes – aktīvas, ambiciozas, radošas kultūras menedžeres. Šis kurss izceļas ar savu dažādo līdzšinējo pieredzi un interesēm, piemēram, Elizabere Nīmane aktīvi darbojas kino un multimediālu projektu realizēšanā, vada TV raidījumus, viņas veidotais Rīgas 3D karnevāla projekts iekļauts Rīga 2014 pasākumu programmā, savukārt Rasa Bugavičute ir dramaturģe, vada Latvijas Dramaturgu ģildi. Lielākie projekti, kuros kurss studiju laikā līdzdarbojās, bija teātra balvas pasniegšanas ceremonija „Spēlmaņu nakts”, radošās darbības nedēļa „Radi!” un RTU 150 gadu jubilejas lieluzvedums „Radi tālāk”.

LKA Teātra un audiovizuālās mākslas katedrā 2013. gadā izlaidumu svin bakalaura programmas apakšprogrammu Dramatiskā teātra aktiera māksla un Dramatiskā teātra režijas māksla absolventi. Jau studiju laikā topošie skatuves mākslinieki aktīvi piedalījušies Latvijas profesionālo un neatkarīgo teātru darbā, arī visi 2013. gada diplomdarbi tika piedāvāti plašākas publikas vērtējumam – LKA studiju teātrī Zirgu pasts, kā arī Daugavpils teātrī, Dirty Deal Teatro, Ģertrūdes ielas teātrī, neatkarīgajā teātrī Skatuve u.c.

Jaunie aktieri piedalās arī repertuāra teātru iestudējumos – Latvijas Nacionālajā teātrī Rūta Dišlere spēlē Kitiju Ščerbatsku iestudējumā „Anna Kareņina”, Alise Polačenko ir Aņa izrādē „Piemiņas diena”, Jurģis Spulenieks redzams Edžiņa lomā izrādē „Indrāni”, Dailes teātra izrādē „Vau!!!” lomas tēlojuši Kaspars Zāle un Uldis Siliņš.

2012. gadā teātra režijas studenti Jānis Znotiņš un Reinis Suhanovs iestudēja izrādi „Bezkaunīgie veči” Valmieras Drāmas teātrī, 2013. gadā jaunie režisori absolvē akadēmiju ar Valmierā iestudētām izrādēm „Virve” un „Taureņi ir brīvi”. Vēl pirms teātra režijas studijām, 2007. gadā, Reinis Suhanovs Prāgas starptautiskajā scenogrāfijas kvadriennālē tika novērtēts kā daudzsološākais jaunais scenogrāfs pasaulē, 2011. gadā Prāgā ievērību guva Reiņa Suhanova scenogrāfija izrādei "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās".

Starp maģistra programmas apakšprogrammas Teātra māksla 2013. gada absolventiem īpaši izceļams Elmārs Seņkovs – viens no šobrīd visaktīvāk strādājošajiem jaunajiem teātra režisoriem. 2012./ 2013. gadā Latvijas Kultūras akadēmijā viņš studējis kā mecenāta Aināra Gulbja stipendiāts. Elmāra Seņkova maģistra darbs – izrāde „Indrāni” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī ieguvusi galveno balvu 5. Rūdolfa Blaumaņa teātra festivālā, bet Seņkova Nacionālajā teātrī iestudētā izrāde „Gals” ieguvusi Teātra gada balvu Spēlmaņu nakts nominācijā „Pazudušais dēls” kā labākais latviešu autora darbs 2011./ 2012. gada sezonā. Izrāde „Gals” saņēmusi arī divas balvas starptautiskajā izrāžu skatē „Drāma 2012” Igaunijā – par izcilu vizuālu noformējumu un labāko režiju.

Foto: Bakalaura apakšprogrammas "Tradicionālā kultūra un latviešu folklora" topošie absolventi. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV