Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Vīķe-Freiberga: Endziņu prezidenta amatam izvirzījusi partija, kuras lojalitāte Latvijai ir apšaubāma

LETA, 30.05.2007. 11:00

Bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu par Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzījusi partija, kuras lojalitāte Latvijai ir apšaubāma. To intervijā Latvijas Radio teica Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Vīķe-Freiberga: Endziņu prezidenta amatam izvirzījusi partija, kuras lojalitāte Latvijai ir apšaubāma
Šo kandidātu "izvirzījusi viena partija, ko mēs saucam par kreisu. Par kuras finansējumu, man kā prezidentei, ir zināma konfidenciāla informācija, kas man rada bažas par viņu lojalitāti Latvijas valsts interesēm", teica Vīķe-Freiberga.

Kā ziņots, Endziņu Valsts prezidenta amatam izvirzīja Politisko organizāciju apvienība "Saskaņas centrs" (SC).

Savukārt Endziņš šodien intervijā laikrakstam "Diena" sacījis, ka nejūtas neērti par to, ka tieši SC viņu ir izvirzījis augstajam amatam. "Es tomēr stādīju augstāk Latvijas intereses, it sevišķi šajā konkrētajā situācijā, kad ir šī valdošās koalīcijas nostādne, šī mētāšanās un vēlme par katru cenu dabūt iekšā savu prezidentu," sacījis jurists.

"Kāpēc es piekritu? Šīs spēlītes, kas risinājās (..) Pēkšņi parādās Zatlera kandidatūra. Tātad ir Zatlers, it kā neatkarīgs kandidāts, un Sandra Kalniete. Ļoti labi apzinoties to, ka, ja mani virza opozīcija, šeit ir pavisam cita iespēja reāli kandidēt, tomēr vismaz Kalniete nepaliek viena ar šādu neatkarīgo. Tā ir spēle vienos vārtos. Ja parādās mana kandidatūra, kurai ir arī sabiedrības atbalsts, tad spēle tomēr nenotiek vienos vārtos, process ir demokrātiskāks," piekrišanu kandidēt skaidrojis Endziņš.

Taujāts, vai viņš ir ticies ar Lemberga oponentiem Olafu Berķi, Igoru Skoku un Oļegu Stepanovu, kuriem, kā runā politikas aizkulisēs, ir liela ietekme SC, Endziņš sacījis: "Es šos cilvēkus esmu redzējis tikai televīzijā. Berķi it sevišķi sakarā ar epopeju, kas bija ar manu kolēģi Ilmu Čepāni - tas laikam ir viņa īpašums, kur visa tā ambrāža notika. Katrā gadījumā, es neesmu ticies. Ka aiz tā stāvētu šis grupējums vai kāds cits, es nezinu."

Endziņš sacījis, ka SC, uzrunājot viņu par iespējām kandidēt Valsts prezidenta amatam, nav prasījis no viņa nekādas apņemšanās: "Absolūti nekas tamlīdzīgs. Es atkārtoju vēl vienu reizi, ka es piekritu tikai pie šīs situācijas, kad, lūk, ir Kalniete un ir atkal no valdošās koalīcijas pēdējā brīdī izvilkts it kā neatkarīgs kandidāts. Lai šī spēle nebūtu vienos vārtos."

Prezidente arī norādīja, ka Endziņa gandrīz 30 gadus ilgā darbība komunistiskajā partijā viņam "nav nekāds pluss un ieguvums". Vīķei-Freibergai neesot skaidrs, kā cilvēks, kurš ir bijis komunistiskās sistēmas "balsts un stute" varēs propagandēt, ka Latvija ir priecīga novērsties no šī kursa un pieņemt rietumu vērtības.

Atbildot uz jautājumu, vai prezidenta pienākumos nav uzlikt zināmus morālus rāmjus politiskajai situācijai, Endziņš sacījis: "Katrā gadījumā es nerīkotos tā, kā Vīķe-Freiberga attiecībā uz [Latvijas Pirmās partijas līderi Aināru] Šleseru saistībā ar Jūrmalgeitu, sakot, ka vēlētāji viņam ir devuši zaļo gaismu un ka tagad var it kā no baltas lapas sākt. Ja būtu runa par konkrētām Ministru prezidenta amata kandidatūrām, es skatītos, vai šī persona ir ar pietiekami augstu reputāciju."

Vīķe-Freiberga intervijā uzsvēra, ka attiecībā uz abiem izvirzītajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem - Endziņu un ārstu Valdi Zatleru - cenšas ieturēt neitrālu stāju. Viņa cer, ka cilvēks, kurš tiks ievēlēts, sapratīs, ka demokrātija ir process, kas attīstās un mainās. Nākamajam prezidentam, šis amats ir liels izaicinājums un prasīs daudz darba.

Prezidente cer, ka nākamais prezidents novērtēs visu to, kas paveikts iepriekšējos gados, un turpinās sasniegto uzturēt tajā pašā līmenī.

Runājot par Zatleru, Vīķe-Freiberga norādīja, ka pašlaik nav skaidrības, vai pateicību pieņemšana no pacientiem ir likuma pārkāpums. Viņa uzskata, ka šī sistēma ir jālegalizē, ka ārsti var pieņemt pacientus, kas ir ar mieru maksāt oficiāli noteiktus honorārus. Viņasprāt, tas ir traģiski, ka tik ilgus gadus šī situācija nav atrisināta.

Savukārt, runājot par Endziņu, Valsts prezidente norādīja, ka viņa darbībā ir konstatēts, likuma pārkāpums un Valsts prezidenta amata kandidāts nevar izlikties, ka tas nav nekas nopietns.

Kā ziņots, Valsts kontrole secinājusi, ka Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Endziņš, pērn pats sev nelikumīgi piešķīris prēmijas kopumā 1250 latu apmērā. Endziņš šo pārmetumu noraida, norādot, ka ST ir īpaša komisija, kas izskata jautājumus par prēmiju piešķiršanu un esot lēmusi arī par viņa prēmēšanu. Turklāt viņš piebilda, ka ST ir neatkarīga institūcijas, un neviena cita institūcija, arī VK neesot tiesīga lemt par tās lēmumiem.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amata kandidātu Zatleru izvirzīja valdošā koalīcija, bet Endziņu - "Saskānas centrs". Valsts prezidenta vēlēšanas notiks ceturtdien.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV