Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Goran Gora: Ir jāmācās ļoti ātri strādāt

Aiga Leitholde, 07.07.2009. 10:12

Vasaras beigās klausītājus ar otro albumu „MYSTYRYS YRS” plāno iepriecināt dziesminieks Goran Gora. Viņa pārdomas par albuma tapšanu un prognozes par gaidāmo rezultātu jūs varat lasīt šajā intervijā.
Goran Gora: Ir jāmācās ļoti ātri strādāt

Galerijas:

Atceros, ka pēc pirmā albuma izdošanas Tu man teici, ka nākamajā mēs varētu sagaidīt deju mūziku. Pēdējo reizi Tevi dzirdēju kafejnīcas „Ļeņingrad” dzimšanas dienas svinībās. Klausos, re, tik tiešām tehno!

Man nekad nav bijušas pretenzijas uz konkrētu un vienotu stilu. Uzskatu, ka mūziku es spēlēju tieši tāpēc, lai izmantotu visas iespējas, ko tā sniedz. Ir tik daudz instrumentu, kurus var izmantot! Viss ir sasaistīts ļoti loģiskā ķēdītē – tieši uz albuma ieraksta sākumu ģitārists sāka pirkt elektroniskas ietaises, procesorus, jo plānoja izveidot savu studiju. Viņš apguva instrumentus un bija sajūsmā par to piedāvātajām iespējām. Pie albuma producēšanas strādājam mēs ar Kasparu Ansonu. Liels ir viņa nopelns albuma skanējuma veidošanā! Mums labi sakrīt domas un idejas par mūziku, taču tā nav tikai deju mūzika. Tikpat daudz ir lēnās, akustiskās dziesmas, 80. gadu mūzikas iedvesmoti gabali – milzīgs kokteilis.

Klau, bet Tu pats dejo?

Nē, man vienkārši riebjas dejot. Pats smejos – ir vajadzīgi tik ļoti īpatnēji apstākļi, lai mani pavedinātu dejot. Pēdējā reize, kad es dejoju, bija ieraksta procesa pašā sākumā – janvārī manās lauku mājās. Mēs radījām pirmo dziesmu deju mūzikas žanrā. Tā būs arī albuma pirmais singls. Dziesma man tik ļoti iepatikās! Dziesma – „sekss” - kā mēs to paši raksturojām. Tik ļoti seksīgs ritms, kad pašam gribas tajā iegrūvot. Protams, ik pa laikam sanāk uzdejot, spēlējot DJ setus, bet labprātīgi – nekad!

Albuma ieraksta vieta ir īpatnēja – lauku māja. Es lasīju, ka bija plānota arī baznīca?

Baznīcā bija plānota ierakstu sesija, bet lielā aukstuma un sniega kupenu dēļ mēs no šīs domas atteicāmies. Taču neko nevar zināt! Šobrīd pēc 6 mēnešu ilga studijas darba plānojam atgriezties lauku mājā un pabeigt albumu, kur to iesākām. Varbūt tad arī sanāks ierakstīt baznīcā. Lai arī albums jau ir gatavs, tomēr ir pāris iztrūkstošu lietu.

Uz lauku māju aizbraucām kā baltas lapas. Man līdzi bija tikai akustiskais materiāls. Šoreiz mēs katru dziesmu taisījām atsevišķi, nedomājot par konceptu. Tas veidojās tapšanas procesā. Nav nozīmes, kur tu raksti. Ir svarīgi uztvert vietas auru.

Albumā būs dzirdami ārzemju mūziķi?

Jā, divi būs noteikti. Jau tagad visu ir ierakstījuši, un esmu saņēmis viņu partijas. Viens ir Tomass Denvers Jonsons no Zviedrijas, kas man ir labs čoms. Kā es pats smejos – mans mīļākais zviedrs. Viņam pat albumā ir solo dziesma! Es tikai iespēlēju havajiešu ģitāriņu - ukuleli, un viņš iedziedāja vokālu. Otrais džeks... es neminēšu viņu vārdā, jo viņš piedalās pirmajā albuma singlā. Varu tikai uzvedināt – viņš ir no Lielbritānijas, un pagājušā gada beigās ierakstīja singlu kopā ar Deividu Gahanu un „Depeche Mode”. Ļoti gribēju duetam sarunāt vienu zviedru meiteni, taču kaut kas nerīmējās ar menedžmenta birokrātiju. No pieredzes varu teikt, ja tu ļauj menedžeriem kaut ko darīt, tas prasa nenormāli ilgu laiku. Kamēr mēs mēģinājām sarunāt vienu meiteni, es, personīgi uzrakstot tiem diviem džekiem e-pastus, ieguvu divas dziesmas! Tā ir liela atšķirība, vai tu pats prasi vai ej garo menedžmenta ceļu, kārtojot formalitātes. Mēs par mūziku, mākslu runājam - kāds tur bizness!

Kāds būs albuma nosaukums?

Albuma nosaukums būs „MYSTYRYS YRS” (mistiskie gadi). Līdzīgi dziesmām, kas viegli pie manis atnāca, arī nosaukums radās nedomājot. Šajā albumā būs dzirdams manas apziņas nogulsnes kopš „JetLag” albuma, kas kopā ar pašu laiku, kurā mēs šobrīd dzīvojam, veido „Mistiskos gadus”. Albums balansēs starp ļoti depresīvu un kaut ko ārkārtīgi interesantu, gaišu mūziku. Kādā noskaņojumā tu to klausīsies, tā tu albumu dzirdēsi. Man pašam šķiet, ka skaņdarbi ir sanākuši daudz filozofiskāki. Arī britu rakstnieks, kurš ir manu tekstu konsultants, atzina - salīdzinājumā ar „JetLag”, teksti ir kļuvuši nopietnāki. Es pats arī jūtu, kā es kļūstu pieaudzis. Laikam viss summējas kopā – tu apprecies, nostabilizējies, kas rada pamatu zem tavām kājām. Līdz ar to arī muzikāli es jūtos stabilāks.

Mazinās iekšējās pretrunas?

Nē, esmu pretrunu cilvēks. Abas medaļas puses. Varu vienreiz kaut ko pateikt, otrreiz atsaukt savus vārdus atpakaļ. Tā prāts strādā. Nenormālā tempā, ļoti ātri. Jau tagad man šķiet, ka albums ir noiets etaps. Sajūtas esmu izdzīvojis ieraksta procesā, tāpēc gribu to ātrāk izlaist. Domās strādāju pie nākamā darba. Tas ir – „klak, klak, klak” – kā pulkstenis – ja es paspēju izmantot to potenciālu, kas ir konkrētajā mirklī, tad ir baigi kruti!

Jā, Tev šajā ziņā piekritīs daudzi – ja dziesmu neieraksta uzreiz, visdrīzāk to neizdarīs nekad. Tā būs pārlieku apstāvējusies.

Jā, mūzika ir tāda sfēra, kas mainās pa dienām. Tā nav tik fundamentāla, salīdzinājumā ar glezniecību. Mūzika mainās kā lapas vējā. Viena lapa uzkrīt konkrētajam cilvēkam – tu nekad nevari paredzēt, kā tas viss tālāk attīstīsies. Tāpēc ir jāmācās ļoti ātri strādāt. Dod Dievs cilvēkiem finansiālu segumu, lai idejas īstenotos. Tad vispār būtu super! Man nepatīk, ka šādā svarīgā mākslas jomā kā mūzika nākas visu laiku rēķināties ar naudu. Tas ir briesmīgi. Komponisti citādāk nevar pastāvēt kā rakstot pasūtījuma darbus. Manuprāt, tā ir liela mākslas čakarēšana. Būtu jābūt tā – tu radi un dod cilvēkiem!

Vai Tu domā, ko no Tevis gribētu dzirdēt klausītāji?

Protams, šādas domas kaut kur aizķeras. Neesmu tik egoistiski patmīlīgs, lai rakstītu mūziku tikai sev. Ja agrāk es teicu – galvenais, ka man pašam patīk, tagad saprotu, ka šādi uzskatīt ir nedaudz muļķīgi. Mani interesē, kā es sevi pasniedzu un kā mani redz. Ja tu neņemsi vērā savu klausītāju, tu viņu pazaudēsi.

Kādus klausītājus Tu paredzi savam topošajam albumam? Kas varētu nākt klāt?

Zēni. Esmu dzirdējis atsauksmes no džekiem, kuriem pēc „JetLag” likās, ka esmu romantiskais dziesminieks. Tagad viedoklis ir pretējs. Ja „JetLag” bija meiteņu albums, tad „MYSTYRYS YRS” būs puišu albums, jo tas ir daudz smagnējāks un masīvāks. Es vismaz tā ceru. Cik forši pasniegsim skaņu, būs atkarīgs no miksēšanas.

Jaunajā albumā būs dzirdami interesanti mūzikas instrumenti?

Interesantākais būs saistīts ar elektroniku. Pārsteigums būs skanējums, žanru juceklis. Mēs koncertos programmu plānojam spēlēt maksimāli tuvu albuma ierakstam. Ja tas izdosies, būs ļoti interesants koncerts.

Dzirdēju, ka Tu kā producents strādā ar citiem mūziķiem!

Pārsvarā strādāju ar pavisam jauniem mūziķiem, kuri paši ir tikai starta pozīcijā, vēl nav izlaiduši singlus. Es pats mācos, kā to darīt, un pie reizes dalos savā pieredzē.

Tad jaunie var tevi uzmeklēt? Kādi ir Tavi nosacījumi?

Protams! Man vislabāk patīk tie jaunie, kas domā un patiešām vēlas spēlēt savu mūziku. Nevis atnāk, ieraksta dziesmu un uz jautājumu, ko tu ar to darīsi, atbild – nezinu! Varbūt draugiem uzspēlēšu, kaut kā tā. Ja tu nāc, tad saki – es gribu spēlēt, gribu, lai dziesma skan! Savādāk nav jēga. Esmu atvērts sadarbībai, tāpēc noteikti var mani uzmeklēt. Galvenais, lai laiks pietiek! 

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV