Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Notiks ciešanu laika koncerti „Bez aplausiem”

Kora biedrība, 22.03.2010. 17:25

Izcili mākslinieki – Gunta Davidčuka, Ieva Parša, Viesturs Jansons, Krišjānis Norvelis, Swedbank koris un Gadsimtu orķestris diriģenta Artūra Ancāna vadībā Lielajā piektdienā un Klusajā sestdienā atskaņos V.A. Mocarta Rekviēmu un sniegs Ē. Ešenvalda opusa „Saullēktā” pasaules pirmatskaņojumu.

Šī ir pirmā reize, kad kāds komponists uztic Swedbank korim lielas formas skaņdarba pirmatskaņojumu. Tas būs Ērika Ešenvalda jaunais opuss „Saullēktā” korim un simfoniskajam orķestrim. Ar to iesāksies koncerts „Bez aplausiem”.
Par skaņdarbu stāsta pats komponists Ēriks Ešenvalds:

"Opuss iesākas ar gregoriskiem Lielās Piektdienas dziedājumiem Crux Fidelis un Ecce Lignum (Ak, uzticamais koka krusts). Muzikālais vēstījums pamazām kļūst konkrētāks un atsauc atmiņā vairākas epizodes no Kristus dzīves pēdējām dienām: attālinātas Palmu svētdienas gaviles, brīdis kopā ar mācekļiem, vārdi pie krusta, skumju pilnais atzinums "Kristus guldīts kapā". Klusināta apcere par notikušo, atmiņu stāstījums par Golgātu izstāstīts. Saullēkts - mirklis, kad Kristus augšāmcēlās."

Pēc Ērika Ešenvalda „Saullēktā” pirmatskaņojuma koncerta turpinājumā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms.

Jaundibinātajam Gadsimtu orķestrim šis koncerts būs debija. Par orķestri stāsta tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents Artūrs Ancāns: "Dibināt Gadsimtu orķestri pamudināja nepieciešamība. Līdz šim vienmēr sadarbojāmies ar orķestri "Konsonanse", kurš arī ir projektu orķestris. Bet, tā kā šis orķestris pēdējos gados praktiski vairs nepastāv, nolēmu izveidot kaut ko jaunu. Gadsimtu orķestrī spēlē profesionāli mūziķi no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas orķestra un pūtēju orķestra "Rīga". Gadsimtu orķestris ir dibināts kā projektu orķestris ar mērķi iesaistīties dažādu vokāli instrumentālu skaņdarbu atskaņojumos."

Koncerti notiks:

Lielajā piektdienā, 2. aprīlī plkst. 21:00
vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Rīgā, Ģertrūdes ielā 8

Klusajā sestdienā, 3. aprīlī plkst.17:00
Evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcā Dubultos, Jūrmalā, Baznīcas ielā 13

Ieeja koncertos par ziedojumiem baznīcai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV