Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

„Metallica” koncertē Arēnā Rīga

Aiga Leitholde, 18.04.2010. 14:07 | komentāri (3)

Vakar, 17.aprīlī, Arēnā Rīga uzstājās pasaules slavenā grupa „Metallica”, kura, spēlējot uz 360 grādu skatuves, sniedza divu stundu ilgu grandiozu šovu. Koncertu apmeklēja 12 000 klausītāju.
„Metallica” koncertē Arēnā Rīga

Doma par atgriešanos Latvijā no „Metallica” bundzinieka Larsa Ulriha mutes izskanēja pirms diviem gadiem, kad grupa uzstājās Skonto stadionā. Sākotnēji šķietamā pieklājība tomēr nebija tukši vārdi, un „Metallica” Rīgā piestāja savas tūres „Death Magnetic” ietvaros, līdzi vedot ļoti spēcīgus iesildītājus - „Gojira” un „Fear Factory”. Kamēr „Gojira” ārzemju presē tiek slavēti kā metāla nākotnes cerība, „Fear Factory” savas slavas zenītu ir piedzīvojuši deviņdesmitajos. Rīgā iesildītāju grupas, atbilstoši viņu statusam, acīmredzami skaņas un gaismas ziņā tika slāpētas, nezinātājam neļaujot saprast, vai tās būtu vērts klausīties arī nākotnē. Publika labāk uzņēma „Fear Factory”, kas klausītājus priecēja 45 minūšu garumā.

„Death Magnetic” tūres ietvaros „Metallica” koncertē uz 360 grādu skatuves, kas faniem ļauj vienmērīgi apņemt skatuves rādiusu. Šī skatuves forma pieprasa nepārtrauktu kustību, lai nevienai zāles daļai netrūktu uzmanības, bet bundziniekam apļa skrējienu kompensēja rotējošs bungu pamats. Nenoliedzami labāks kopskats bija iegūstams no tribīnēm, taču, kurš gan tik spēcīgos koncertos var palikt sēdus stāvoklī? Koncerta apmeklētāji bija ļoti internacionāli. Tribīnēs sēdošie somi savu piederību demonstrēja, izklājot valsts karogu. Sagatavošanās „Metallica” uznācienam tās komandai prasīja ap 40 minūtēm, un klātesošos šī gaidīšana jūtami sāka nervozēt.

Ieturot senās tradīcijas, par sākumu vēstīja „Extacy of Gold”. Pirmās dziesmas „That was just your life” laikā melnā tumsa tika lauzta ar neskaitāmiem lāzera stariem, kas deformēja ierasto telpas izjūtu. Pārsteiguma moments jūtami pastiprināja klausītāju aktivitāti, pūlī raisīja sprādzienu. Viena pēc otras tika spēlētas albuma „Death Magnetic” pirmās dziesmas, un stāvus tika „uzrauti” daļa no tribīnēs esošajiem. Taču tas vēl nebija viss! Prožektorus turošie zārki dziesmas “For Whom the Bell Tolls ” laikā tika nolaisti pie skatītāju galvām. Koncerta efektu kulminācijas punkts bija dziesma „One”, kuras ievadā skatuve tika pakļauta karstām liesmām. Mūziķu atdeve transformējās sviedros, kas no viņu pierēm lija kā no ūdens spaiņa. Pirmo rindu fani kāri tvēra „Metallica” dalībnieku skatienus, mīmiku, jo nenoliedzami šo vīru spēks ir kā viņu mūzikā, tā viņu harizmā.

Neiztrūkstoši sekoja publikai labi pazīstami hīti, no kuriem „Nothing Else Matters” laikā līdzi dziedāt varēja gandrīz visi. Koncerta „oficiālo” daļu noslēdza „Enter Sandman”. Tradicionāli BIS dziesmas „Metallica” izpildīja dziesmu kaverversijas, šoreiz no grupas „Queen” repertuāra. Ierasti koncerta noslēgumu pieteica anarhistiskā „Seek and Destroy”, kuras laikā no izgaismotās arēnas griestiem vēlās milzīgas, melnas „Metallica” bumbas. To mētāšana klausītājos raisīja bērnišķīgu prieku un volejbolista cienīgus palēcienus. „Metallica” koncertā spēlējamo dziesmu saraksts nepārsteidza. Tas bija zelta vidusceļš starp faniem tīkamajām un pārējiem klausītājiem zināmajām dziesmām, uzmanību pievēršot pēdējam ierakstam „Death Magnetic”.

Pirms diviem gadiem notiekošais koncerts Skonto stadionā nu ir atsijājis ziņkārīgos, tāpēc Arēna Riga koncerts vairāk pulcēja fanus un nešaubīgos interesentus. Kaut arī „Metallica” pēdējos gadus tiek kritizēta par novatoriskuma trūkumu vai dabisko novecošanu, šīs grupas koncerti katru reizi neskaitāmiem tūkstošiem būs milzīgs pārdzīvojums. Ne velti „Metallica” savu fanu kopu, savu brālību sauc par „ģimeni”. Patiesi, „Metallica” daiļrade ir kļuvusi par tās klausītāju - fanu personīgo stāstu atspoguļotāju. Bet tiem, kuriem vēl šādu stāstu nav, koncertu interesantu padarīja darbības intensitāte un perfekti pārdomātais šovs. Katram savs, katram sava „Metallica”!

Dziesmu saraksts:

“That Was Just Your Life”
“The End of the Line”
“For Whom the Bell Tolls ”
“Creeping Death”
“Fade to Black”
“Broken, Beat and Scarred”
“Cyanide”
“Sad But True”
 “One”
“Wherever I May Roam”
“The Day That Never Comes”
“Master Of Puppets”
“Blackened”
“Nothing Else Matters”
“Enter Sandman”

“Stone Cold Crazy (Queen cover)”
“Hit the Lights”
 “Seek & Destroy”

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV