Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Nolīgots festivāls „ Kilkim Žaibu XII"

Aiga Leitholde, 29.06.2011. 10:17

Saulgriežu laikā no 23. līdz 25. jūnijam Lietuvā pie Lūksto ezera norisinājās festivāls „Kilkim Žaibu". Līgo vakars tika veltīts folkmūzikai, bet Jāņos dārdēja smagā metāla mūzika.
Nolīgots festivāls „ Kilkim Žaibu XII"

Galerijas:

Sākotnēji „Kilkim Žaibu" norises vieta bija vēl tuvāk Latvijas robežai, esot galamērķis no tradicionālās, klišejiskās svinēšanas nogurušajiem. Arī šogad festivālā bija sastopami ap simt apmeklētaju no Latvijas, lielai daļai no tiem apmeklēt „Kilkim Žaibu" jau ir kļuvusi par tradīciju. Tomēr cerība, ka Lietuvā varēs aizbēgt no Saulgriežos ierasti aukstā un slapjā laika, bija maldīga.

Kā spilgtākos pirmās dienas iespaidus var atzīmēt kolektīvu „Marga Muzika" no Lietuvas, kura sastāvā apvienojušies astoņi cilvēki. Grupa temperamentīgā polifonijā izpildīja ne vien lietuviešu, bet arī latviešu tautas dziesmas, no kurām „Kur tu teci, gailīti, mans" tika uzņemta ar vislielākajām ovācijām. Pavisam citu noskaņu – nopietnu, liktenīgu un pat saltu radīja grupa „Krynitza" no Krievijas. Vakara galvenie mākslinieki bija rumāņi „Negura Bunge" – ar sava melnmetāla dobjajiem ritmiem, izmantojot gan smagajā mūzikā ierastus, gan tautas mūzikā izmantotus instrumentus, radīja savādu transa stāvokli. Naktij sasniedzot savas vistumšākās stundas, beidzot tika iedegts arī ugunszārds. Bez pavisam praktiskās vēlmes sildīties netika aizmirsts par individuālo grupu sadziedāšanu, kurā dienvidu kaimiņi aktivitātē krietni pārspēja latviešus. Kā gan citādi – viņiem bija akardeons!

Otrajā festivāla dienā vieni no galvenajiem māksliniekiem bija grupa „Skyforger". Dienas gaismā varēja novērot, ka lielāka daļa no festivāla apmeklētājiem staigā krekliņos ar šīs grupas simboliku. „Skyforger" ir nozīmīga Latvijas un latviešu vizītkarte. Pārņēma liels lepnums, kad skaidrā latviešu valodā dziesmai „Migla, migla, rasa, rasa" līdzi dziedāja igauniete. Grupas koncerts aizritēja svinīgā noskaņā. Tika nospēlētas dziesmas „Melnais jātnieks" , „Tīreļu purvā" , „Kad ūsiņš jāja" , „Jūras dziesma" un citas. Visbeidzot, dzimšanas dienā tika sveikts gan „Skyforger" solists Pēteris, gan festivāla organizators Daividas Kurlis. Grupai uz skatuves pievienojās lietuviešu kolektīvs un kopā tika izpildīta lietuviešu tautas dziesma.

Vakaru noslēdza grieķu melnmetāla grupa „Rotting Christ". Aizvadītā gada sākumā grupa izdeva līdz šim pēdējo albumu „Aealo" , uzsākot garu turneju. Pēkšņu veselības problēmu dēļ tā tika pārtraukta, grupai netiekot līdz Baltijas valstīm. Bet Jāņu naktī jau ar pirmo dārdienu „Rotting Christ" sajuta publikas pulsu, kuru visu koncertu turpināja kontrolēt. Metāla mūzikai raksturīgais monotonisms mijās ar etniskiem muzikāliem akcentiem, kas radīja mistisku noskaņu. Muzikālajā daiļradē „Rotting Christ" iedvesmu smeļas no grieķu mitoloģijas un vēstures, tā albuma „Aealo" ierakstā piedalījās Grieķijas tautas mūzikas ansamblis, kura veikums koncertos ir klausāms ieraksta veidā.

Festivāls „Kilkim Žaibu" lika pārdomāt, ka patiesībā ir ļoti vērtīgi iepazīt gan tuvākos, gan tālākos kaimiņus, par kuriem ikdienā dzirdam vien tad, ja kaimiņu zemē ir noticis kas nelāgs. Festivāls apvienoja cilvēkus ar līdzīgām interesēm, kuras aizsniedzas arī līdz Latvijai, tās vēsturei un mūzikai. Acīmredzami viesmīlīgie lietuvieši bija priecīgi par iespēju svinēt latviešiem raksturīgos Līgo svētkus , jo oficiāli Lietuvā tiek svinēta tikai svētā Jāņa diena. „Kilkim Žaibu" bija sastopami arī igauņi, tiesa, nedaudz, jo šajā nedēļas nogalē Igaunijā norisināsies pašiem savs metāla mūzikas festivāls. Tomēr, ņemot vērā, ka smagās mūzikas cienītāju sabiedrība visās Baltijas valstīs kopā veidotu labu festivāla apmeklētāju skaitu, nākotnē gribētu novēlēt vienu lielu kopēju pasākumu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV