Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Cilvēktiesību aizstāvībai Krievijā Gidons Krēmers kopā ar Kremerata Baltica un citiem mūziķiem sniedz īpašu koncertu Berlīnē

Easyget.lv, 09.10.2013. 11:37

Vēl 29 dienas internetā iespējams noskatīties Gidona Krēmera, Kremerata Baltica un viņa aicināto izcilo mākslinieku koncertakciju „To Russia with Love” no koncerta Berlīnes filharmonijā 7.oktobrī.

Pasaulslavenie mūziķi – Gidons Krēmers, Marta Argeriha, Nikolass Altšteds, Khatia Buniatišvili, Sergejs Nakarjakovs, Emanuels Pahuds un bērnu koris „Ščedriks” muzicēja kopā ar Kremerata Baltica (soliste Giedre Dirvanauskaite) veltījuma programmā cilvēktiesību aizstāvībai Krievijā. Koncertu ar uzrunu atklāja Nobela prēmijas laureāte rakstniece Herta Millere, A. Poļitkovskas un M.Hodorkovska vēstījumus lasīja pazīstamie vācu aktieri Martina Gedeka un Sebastians Kohs.

7.oktobrī - V.Putina dzimšanas dienā - pagāja 7 gadi, kopš nogalināta krievu žurnāliste, rakstniece un cilvēktiesību aktīviste Anna Poļitkovska. Pa šiem gadiem pirmstiesas apcietinājumā miris jurists Sergejs Magņitskis, kurš līdzīgi vēl arvien jau 10 gadus cietumā turētajam M. Hodorkovskim bija atklājis vairāku Krievijas amatpersonu liela mēroga korupciju un Krievijas budžeta apzagšanu, cietumā vēl arvien tur Pussy Right meitenes. Herta Millere par esošo varu Krievijā teica: Putins kombinē vecu ideoloģija ar naudas varu, nacionālismu un rēvijkiču.

“Mēs gribam ticēt, ka mēs ne vien spējam radīt brīnišķīgu mūziku, bet arī, ka ar tās palīdzību, spējam sniegt palīdzību tiem, kam tā tik ļoti ir nepieciešama,” saka Gidons Krēmers.

Koncerts atgādināja tādu „vecmodīgu” lietu kā mākslinieka misijas apziņa. Mūzika ir radīta, lai apliecinātu labo, lai vēstītu par harmonijas nepieciešamību cilvēku starpā. Gan Gijas Kančeli pasaules pirmatskaņojums „Angels of Sorrow” (Skumju eņģeļi), gan Arvo Perta igauņu šūpuļdziesma bērnu korim un pat L.Desjatņikovs konomūzika „Mērķis” līdzās krievu klasiķiem Čaikovskim, Prokofjevam, Šostakovičam un Veinbergam liecinēja par dziļām Eiropas kultūras saknēm. No Sofijas Gubaiduļins cikla „7 pēdējie vārdi” Nikolass Altšteds spēlēja 3.daļu: „Wahrlich ich sage Dir, heute wirst Du mit mir im Paradiese sein“ (Pastiesi es saku tev, šodien tu būsi ar Mani paradīzē”. Tas sasaucas ar Gijas Kančeli teikto, kad viņš raksturoja savu jaundarbu un savu attieksmes maiņu pret Hodorkovska arestu 10 gadu laikā – no atsvešināti līdzjūtīgas vienaldzības līdz apbrīnai: „Cilvēka gars ir augstāks par amorālu režīmu un paliek uzvarētājs”.

Tādi mūziķi kā Leonards Bernsteins, Pablo Kazalss, Mstislavs Rostropovičs un Yehudi Menuhins savā laikā iestājās par cilvēktiesībām un sekmēja cīņu par gara brīvību. Kremerata Baltica un Gidons Krēmers kopā ar labi pazīstamiem un izciliem mūziķiem, aktieriem, māksliniekiem un literātiem turpina šo tradīciju. „Tas nav protesta, bet apliecinājuma pasākums,” savā runā uzsvēra Gidons Krēmers. Tas ir apliecinājums, atbalsts un ticība kultūrai un saprātam.

Koncertu internetā iespējams noskatīties šeit. Ierakstu veica kompānija ZDF/Arte.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV