Otrdiena, 11.Jūnijs 2024. » Vārdadienas svin: Mairis, Ingus, Vidvuds;

"Sinfonietta Rīga" un deju grupa "Dzirnas" sniegs trīs koncertuzvedumus

Anda Birkenberga, Vita Stiģe, 20.11.2008. 16:40

Pagājušā gada nogalē veiksmīgi aizsākto sadarbību turpina "Sinfonietta Rīga" un deju grupa "Dzirnas", kuri jau atkārtoti kopīgi dosies ārpus Rīgas un piedāvās saviem klausītājiem trīs neaizmirstamus koncertus – otrdien, 2. decembrī plkst. 19:00 Valmieras Kultūras centrā, trešdien, 3. decembrī plkst. 18:00 Liepājas Olimpiskajā Sporta centrā un ceturtdien, 4. decembrī plkst. 18:30 Cēsu Kultūras centrā.
"Sinfonietta Rīga" un deju grupa "Dzirnas" sniegs trīs koncertuzvedumus

Arī šoreiz, tāpat kā pērn, koncerti pārsteigs ar franču baroka lielmeistara Žana Filipa Ramo krāšņās operas "Dardans" fragmentu koncertuzvedumu, kurā piedalīsies deju grupas "Dzirnas" pamatsastāvs. Redzēsim Agra Daņiļeviča un viņa austriešu izcelsmes Itālijas kolēģa Markusa Cmelniga (Zmoelnig) veidotu mūsdienīgu kustību zīmējumu ar baroka elementiem (konsultāciju baroka dejas jautājumos sniedza Guna Ezermale). Košos tērpus veidojusi tērpu māksliniece Evija Dāboliņa.

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" tika dibināts 2006. gada 17. jūlijā, tā mākslinieciskais vadītājs ir Normunds Šnē, savukārt izpilddirektore ir Indra Lūkina. Orķestrī muzicē 34 mūziķi, kuru kopīgie kredo ir - Būt atvērtiem dažādai mūzikai – no baroka līdz mūsdienu skaņumākslas ekstrēmākajām izpausmēm! Būt gataviem eksperimentēt akadēmiskos un neakadēmiskos mūzikas virzienos, spēlēt frakā un T-kreklā. Būt nenogurstošiem jaunas auditorijas meklējumos un nepiekāpīgiem visaugstāko profesionālo standartu uzturēšanā.

Orķestris sadarbojies ar tādiem ārvalstu diriģentiem kā Tenu Kaljuste, Lourenss Kamingss, Juha Kangass, Donats Katkus, Fabio Mastrandželo, Andress Mustonens un Sebastjans Rulāns. Koncertējis kopā ar Latvijas Radio kori, Rīgas Saksofonu kvartetu, grupu "Autobuss debesīs", džeza kvintetu "Silvesteri Orkesteri", grupu "Motion Trio" un deju grupu "Dzirnas". Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga"  saņēmis arī Latvijas Lielo mūzikas balvu 2007 par izcilu un daudzveidīgu koncertdarbību.

Par deju grupas "Dzirnas" dzimšanu uzskatāms 1985. gads, kad horeogrāfs Agris Daņiļēvičs sāka Krimuldas vidusskolā vadīt deju grupu. Pirmos 10 gadus deja bija tautiska, iegūstot godalgotas vietas gan dziesmu un deju svētku skatēs, gan jaunrades deju konkursos. Par deju grupas "Dzirnas" pagrieziena punktu uzskatāms lieluzvedums "Mauglis" (1995. gadā), ar kuru sāka mainīties dejas raksturs. Šis ir nozīmīgs laiks "Dzirnu" attīstībā, jo ar šo uzvedumu dejas horeogrāfija kļuva plašāka, atkāpjoties no ierasti tradicionālā tautas deju veidola. Tagad "Dzirnu" dejās tiek apvienoti dažādi stili - gan klasiskais, gan modernais, gan tautiskais, gan hip-hopa. Augot dejot gribētāju skaitam dzima ideja par studijas izveidošanu. Ideja tika realizēta, 2002. gadā Rīgā atverot "Dzirnu" studiju. Visām "Dzirnu" dejām cauri kā zelta stīga vijas nebeidzamā mīlestības tēma. Kustībā un mūzikā tiek pausts mīlestības emocionālais pārdzīvojums, deju grupas dejas ir tematiskas, kādu noteiktu vēstījumu saturošas.

Biļetes uz "Sinfonietta Rīga" un deju grupas "Dzirnas" koncertiem būs iespējams iegādāties pirms koncerta tā norises vietā. Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv, www.valmiera.lv, www.liepaja.lv un www.cesis.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV