Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīgas pašvaldība atļauj 9.maijā rīkot pasākumus Uzvaras parkā, bet aizliedz gājienu

LETA, 29.04.2009. 16:43

Rīgas pašvaldība šodien nolēma atļaut pieteiktos 9.maija pasākumus Pārdaugavā, Uzvaras parkā, bet nolēma aizliegt pieteikto gājienu no Strēlnieku laukuma līdz Uzvaras piemineklim.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) ir gandarīts par Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisijas lēmumu aizliegt Rīgas domē pieteikto gājienu no Strēlnieku laukuma līdz Uzvaras piemineklim, aģentūru LETA informēja mēra preses sekretāre Kristīne Liepa.

Tomēr Birks izsaka nožēlu par Publisku pasākumu pieteikumu izskatīšanas komisijas pieņemto lēmumu atļaut pasākumu rīkošanu pie Uzvaras pieminekļa, uzsverot, ka "arī šajā pasākumā ir sagaidāmas provokācijas. Turklāt ir nožēlojami, ka tiesībsargājošās institūcijas saskata draudus latviešu sirmgalvjos 16.martā, bet nesaskata draudus krievu ekstrēmistos".

"Tiesībsargājošās iestādes ar šo ir uzņēmušās pilnu atbildību par to situāciju, kāda būs Rīgā 9.maijā," norāda Rīgas mērs.

Birks jau iepriekš paudis uzskatu, ka "kopš 13.janvāra, kad Rīgā kreisi noskaņoti spēki viegli sarīkoja grautiņus, situācija nav mainījusies un nav nekādas informācijas par to, ka šo grupējumu aktivitāte būtu izskausta. Situācija ir sakaitēta, un būtu vieglprātīgi to ignorēt."

Birks šodien aicināja Publisku pasākumu pieteikumu izskatīšanas komisiju un Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisiju aizliegt Rīgas domē pieteiktos pasākumus 9.maijā Pārdaugavā, jo tie draudot izvērsties par nekārtībām pilsētā, kuru sekas būs grūti prognozējamas.

Komisijās ir Rīgas domes deputāti, Rīgas domes dažādu struktūrvienību pārstāvji, kā arī pārstāvji no tiesībsargājošām iestādēm.

LETA jau ziņoja, ka, ņemot vērā drošības struktūru ieteikumus, Rīgas domes Sapulču, piketu un gājienu pieteikumu izskatīšanas komisija nolēma aizliegt 16.martā rīkot jebkādus pasākumus pie Brīvības pieminekļa. Šo aizliegumu atstāja spēkā arī Administratīvā tiesa.

Savukārt partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcija pēc tam aicināja pašvaldības vadību būt konsekventai un, ja to noteiks drošības apsvērumi, arī 9.maijā aizliegt visus pasākumus Uzvaras parkā.

Kā ziņots, vairākas organizācijas pieteikušas pasākumus 9.maijā pie pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no nacistiskajiem iebrucējiem Uzvaras parkā. Pati pirmā publisku pasākumu 9.maijā Uzvaras parkā pieteikusi apvienības "Saskaņas centrs" veidota organizācija "9.maijs.lv".

Pagājušā gada vasarā slāvu kultūras biedrība "Harmonika" pieteikusi rīkot pasākumu pie pieminekļa no 8.maija plkst.19 līdz 9.maija plkst.23. Naktī tradicionālajā sardzē plāno stāvēt vairāki dalībnieki, bet dienā, pēc organizatoru aplēsēm, pasākumā varētu piedalīties 200 dalībnieku un 500 skatītāju.

Pasākumu Uzvaras parkā pieteicis arī "9.maija fonds", kas no plkst.11 līdz 23 plāno rīkot svinīgu pasākumu. Dienas laikā koncertu varētu apmeklēt 2500 cilvēku. Tāpat jau tradicionālu gājienu no Strēlnieku laukuma līdz Uzvaras parkam pagājušā gada oktobrī pieteikusi biedrība "Rodina", kas plāno savas aktivitātes veikt no plkst.17 līdz 18.30.

Šā gada 19.janvārī pieteikumu pasākuma rīkošanai pie pieminekļa Uzvaras parkā iesniegusi arī partija "Visu Latvijai!". Pasākuma mērķis esot "vērst sabiedrības uzmanību uz vēl neatrisinātajiem jautājumiem - Latvijas deokupāciju un dekolonizāciju". Pasākumu plānots rīkot 9.maijā no plkst.9 līdz 22. Pēc organizatoru aplēsēm, pasākumā varētu piedalīties 1000 dalībnieku.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV