Svētdiena, 22.Decembris 2024. » Vārdadienas svin: Saulvedis;

Kā izvēlēties labu tvaika nosūcēju virtuvei?

www.virtuves.lv, 21.01.2009. 17:36

Pieņemsim, ka jūs veicat remontu virtuvē un iegādājaties jaunu virtuves garnitūru, gāzes plīti un laiks būtu iegādāties arī tvaika nosūcēju, lai izvairītos no smakām, tvaikiem uz mēbelēm un telpas griestiem. Jūs dodaties uz veikalu un.... izrādās, ka mūsdienu dūmu nosūcēji atšķiras ne vien ar tipu un izmēriem, bet tiem ir arī plašs rūpniecības diapazons un dažādas vadības sistēmas, filtri un trokšņa līmeņi. Tvaika nosūcēji dalās trīs tipos: plakanie piekaramie, iebūvējamie un kupolveida.
Kā izvēlēties labu tvaika nosūcēju virtuvei?

Plakanie piekaramie tvaika nosūcēji tiek ierīkoti virs plīts uz sienas vai piekaramiem virtuves plauktiņiem. Tiem klāt nāk vienreizējie taukķērājfiltri no sintētiska auduma. Tiem ir nelielas jaudas motori, kas darbojas recirkulācijas režīmā.
 
Šādā režīmā noteikti ir jāizmanto kantainie filtri, kuri spēj aizturēt tauku daļiņas un neitralizēt kaut nedaudz nepatīkamo aromātu.

Iebūvējamie tvaika nosūcēji tiek iemontēti piekaramajos virtuves plauktiņos virs plīts, un tiem ir izvirzāms panelis, pateicoties kuram palielinās telpas apjoms dūmu nosūkšanai. Parasti tiem ir divi motori un alumīnija taukķērājfiltri no sintētiska auduma. Arī šie filtri darbojas pēc principa, ka gaiss tiek novadīts ventilācijas šahtā. 

Kupolveida dūmvadus montē pie sienām vai griestiem virs plīts, tiem ir kupola forma, kas pieslēdzama ventilācijas šahtai.

Bez filtriem neiztikt

Modernos tvaika nosūcējos ir dažādas jaudas filtri. Tie, kas ir rupjāki, ir paredzēti tauku daļiņu aizturēšanai, kas rodas, gatavojot produktus, kas satur taukus. Tos sauc par taukķērājiem. Šie filtri kalpo mums visā dūmu nosūcēja izmantošanas laikā, bet piesārņotus tos iespējams iztīrīt ar siltu ūdeni un mazgājamo līdzekli vai trauku mazgājamajā mašīnā.
 
Taukķērājfiltri - tie ir metāla sietiņi (visbiežāk alumīnija, dažkārt tērauda) vai sieti no sintētiskiem materiāliem. Sintētiskie filtri visbiežāk ir vienreizēji. Smalkas attīrīšanas filtri ir paredzēti, lai aizturētu sīkākas tauku daļiņas un smakas. Tajos tiek izmantota aktivētā ogle, tādēļ tos sauc par ogļveida. Tāds filtrs ir vienreizējs un to jāmaina katrus 3-6 mēnešus atkarībā no tā, cik bieži tas tiek lietots.

Kāda «jauda» nepieciešama jūsu virtuvei?

Vēl kāds svarīgs tvaika nosūcēja parametrs - jauda. Tā parāda, cik kubikmetru gaisa tas spēj apstrādāt stundas laikā. Sanitārajām normām atbilstoši gaisam virtuvē ir jāmainās 10-12 reižu dienā.
 
To nav grūti aprēķināt: S (virtuves laukums m2) jāreizina ar H (griestu augstumu metros) un pēc tam jāreizina ar 12 (sanitārās normas ciparu) un ar minimālo krājumu 1,3 (ņemot vērā stāvu, šahtas piesārņojumu un ēdiena gatavošanas intensitāti).

Piemēram, 6 m2 virtuvei ar griestu augstumu 2,5 m vajadzēs dūmu nosūcēju ar 234 m3 jaudu stundā.

Tvaika nosūcēji var strādāt divos režīmos - gaisa novade pa ventilācijas šahtu un recirkulācija.
Gaisa novade pa ventilācijas šahtu.  Šādā režīmā iespējams pieslēgt tvaika nosūcēju pie šahtas ar plastika gaisa vadu. Tādējādi visi tvaiki tiks izvadīti no telpas. Šādā režīmā nav vajadzības uzstādīt ogļu filtrus.

Recirkulācijas režīms. Šajā darbošanās režīmā gaiss vienkārši tiek izvadīts caur nosūcēju un ar filtru sistēmas palīdzību telpa tiek attīrīta no smakām, taukiem, netīrumiem un atkal atgriežas virtuvē. Tvaiki neiziet no telpas un tādēļ jāizmanto arī ogļu filtri.

Vadība un apgaismojums

Izstrādātāji piedāvā četras vadības iespējas - elektroniski, pogu, slaideru un pults vadību.
Ar vadīšanas paneļa palīdzību iespējams regulēt ne vien tauku nosūkšanas ātrumu, bet arī apgaismojumu. Dārgākos modeļos darbam seko elektronika - kā tikai cilvēks ir pārstājis gatavot, ieslēdzas taimeris, un, kad visas smakas būs iznīcinātas, dūmu nosūcējs izslēgsies pats.
Apgaismojums dūmu nosūcējos ir parastas iemontētas lampas, kas ir dienasgaismas vai halogēna.
 
Skaņas slieksnis

Daudzus cilvēkus troksnis slikti iespaido, tāpēc ir svarīgi, lai cilvēks, kas gatavo ēdienu varētu justies labi.

Katra tvaika nosūcēja instrukcijā noteikti jābūt skaņas slieksnim dažādos tā darbošanās režīmos. Noteikti vajadzētu pievērts uzmanību gan minimālajam, gan maksimālajam iespējamam troksnim.
Kad izvēlēsieties tvaika nosūcēju veikalā, noteikti ieslēdziet to dažādos režīmos un kādu laiku pastāviet tam blakus. Pavisam klusi tvaika nosūcēji nemaz nevar būt.

Vēl nedaudz par dūmu nosūcēju

1. Vēlams izvēlēties tvaika nosūcēju ar iespēju to izmantot vidējā režīmā, jo tas pazeminās trokšņu līmeni un palielinās lietošanas laiku.
2. Tvaika nosūcēja platumam nevajadzētu būt mazākam par plīts virsmu.
3. To vajag uzstādīt 60-85 cm virs plīts.
4. Kad sākat ēdiena gatavošanu, neaizmirstiet ieslēgt dūmu nosūcēju un pēc 10-15 minūtēm, kad būsiet beiguši gatavot, to izslēgt.
5. Būtu vēlams iegādāties un ierīkot tvaika nosūcējā tieši to ogļu filtru, kurš norādīts tā datos.
6. Ogļu filtrs ir gaisu aizturošs, un pēc tā uzstādīšanas jauda krītas līdz 25-30 procentiem.
7. Atkarībā no tā, cik filtrs ir netīrs, tā jauda arī pamazām samazinās, bet troksnis, kad tas darbojas, pieaug.
 
Žurnāls «Laimīgā Māja»

www.virtuves.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV