Mašīnas galvenās sastāvdaļas ir nerūsējoša tērauda korpuss, sūknis, elektrodzinējs, filtri, ūdeni smidzinošās lāpstiņas, jonu mainītājs, ar kura palīdzību tiek mīsktināts ūdens un, protams, trauku ievietošanas grozs.
Augšējo grozu, kas paredzēts šķīvjiem, krūzītēm un glāzēm parasti var regulēt atbilstoši priekšmetu augstumam. Apakšējā grozā ievieto katlus, pannas, paplātes u.tml. To var viegli izņemt, tāpēc tajā nav grūti ievietot arī lielus priekšmetus.
Sākumā trauku mazgājamā mašīna no kopējās sistēmas paņem noteiktu daudzumu siltā vai aukstā ūdens, samazina tā cietību, no speciāla konteinera pievieno mazgāšanas līdzekli un visu sasilda līdz nepieciešamai temperatūrai. Pēc tam šķidrums zem spiediena tiek padots uz ūdens smidzinātājiem - uz augšējo, kas atrodas virs augšējā groza, un uz mazgāšanas kameras sānos esošajiem. Ūdens strūklas pašas griež smidzinātāju lāpstiņas un ūdens virpuļo kopā ar mazgājamo līdzekli. Tas atmiekšķē ēdienu atlikumus, kas notek apakšā. Te šķidrums izplūst caur speciālo filtru un atkal nokļūst smidzinātājos. Tā tas turpinās līdz mazgāšanas cikla beigām. Pēc tam ūdens aizplūst kanalizācijā, un sākas priekšmetu skalošana.
Taču tas vēl nav viss. Tehnika savu lietu novedīs līdz galam, un traukus arī nožāvēs.
Kā trauki kļūst sausi?
Trauku mazgājamo mašīnu modeļiem eksistē vairāki žāvēšanas vaianti. Vienkāršākais un lētākais (nav nepieciešama papildus elektroenerģija) izskatās šādi. Mitrums iztvaiko no silto trauku virsmām, kondensējas uz mazgājamās kameras vēsajām sieniņām, notek lejup un aizplūst kanalizācijā. Eksistē arī sistēmas, kas ar ventilatora palīdzību iepūš kamerā speciāli sasildītu gaisu (pēc fēna principa), vai vienkārši pievada sauso telpas gaisu. Tad mitrums uzkrājas uz kameras sieniņām un notek lejup.
Mazgāšanas cikls var ilgt 25-160 minūtes, atkarībā no programmas iestatījumiem.
Ieprogrammētā tīrība
Mazgāšanas ierīcēm var būt pat vairāk nekā desmit dažādas darbības programmas.
Iesākumā darbojas programmas iepriekšējā mazgāšana un atmērcēšana. Tās kalpo, lai atdalītu atdzisušās ēdienu paliekas, taukus u.c. Tehnika tās atmērcēs un noskalos pat bez tīrīšanas palīglīdzekļiem. Šo funkciju galvenais pluss ir tāds, ka tiek ekonomēti mazgāšanas līdzekļi un pamata režīmā vēlāk traukus vieglāk apstrādāt. Tomēr, neraugoties uz mūsdienu tehnikas spējām, speciālisti iesaka pirms ievietošanas mašīnā traukus tomēr noskalot zem krāna vai pamērcēt ūdenī.
Kad šis process beidzies, varam pāriet pie nākamā etapa. Ja trauki ir ļoti netīri, tad vajadzētu izvelēties intensīvās mazgāšanas programmu. Vairumā gadījumu šajā procesā ūdens temperatūra svārstās 65-70 grādu robežās. Savukārt normālajā mazgāšanas režīmā temperatūra ir pie 65 grādiem. Šo programmu var izmantot arī tikko lietotiem katliem un pannām.
Ja gribās ietaupīt, tad noderīgākā būs ekonomiskā programma, kas ūdeni uzsilda līdz 55 grādu temperatūrai. Savukārt steidzīgiem ļaudīm derēs ātrās mazgāšanas programma. Tiesa, tā ir derīga tikai nedaudz nosmērētiem traukiem. Arī šajā ciklā ūdens sasilst līdz 55 grādiem.
Izmantojot tauku mazgājamās ierīces, saimnieces dzīve kļūs vieglāka.
multiprese.eu
www.virtuves.lv
Dzīvesstils » Mājoklis
Viens brīdis un trauki - tīri!
www.virtuves.lv, 23.01.2009. 13:54
Kā var būt, ka mēs trauku mazgājamajā mašīnā ievietojam netīrus traukus, bet izņemam tīrus un spodrus? Īsti brīnumi? Patiesībā, nē. Ierīces darbības principi ir samērā vienkārši.