Konkursa "Garšīgākais Latvijas medus" mērķis ir popularizēt medu, to daudzveidību un veselīgu dzīvesveidu, iepazīstināt patērētāju ar Latvijā ievāktām medus šķirnēm, kā arī noskaidrot atzītāko medus šķirni, uzsver Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.
Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tiek noteikta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tiek veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, HMF, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tiek veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu, vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes.
Pērn konkursā piedalījās 63 biškopji no visas Latvijas. 1. vietu un "Garšīgākā Latvijas medus 2009" titulu ieguva kļavu – plūmju medus, ko ievācis biškopis Jānis Vainovskis no Saldus, 2. vietu ieguva Laila Siliņa no Ādažiem ar Gaujmalas meža ziedu medu, bet 3. vietu – Pēteris Spaļs no Rēzeknes rajona ar dažādu ziedu medu.
Atkarībā no laika apstākļiem, gadā Latvijā tiek ievākts aptuveni 700–2000 tonnas medus, par ko rūpējas aptuveni 3000 biškopju.
Konkursu rīko Latvijas Biškopības biedrība (LBB) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 un biedrību "Mārketinga padome". LBB ir viena no lielākajām lauksaimniecības organizācijām, kas apvieno ne tikai biškopjus, bet arī citu lauksaimniecības nozaru pārstāvjus, kopā 1581 biedru.
15. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde "Riga Food 2010" notiks no 8. līdz 11. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi papildina plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma. Sīkāk: www.rigafood.lv