Sacensības tiek organizētas starptautiskās putru dienas ietvaros, ko pasaulē atzīmē 10.oktobrī. Šajā dienā pasaulē tiek organizētas dažādas putru ēšanas sacensības.
Latvijā labāko putras ēdāju speciāli izveidota žūrija noteiks atjautības sacensībās. Finālistiem būs jāpagatavo sava īpašā putra, jāatšķir dažādi putru veidi, kā arī jāpārzina seno latviešu putru ēšanas ieradumi. Savu dalību žūrijā apstiprinājuši Ufo, Liene Šomase, Marta Selecka, Jana Kalniņa, Andis Brēmanis, Gundega Skudriņa, kā arī Sandis Jansons un Raimonds Bergmanis.
Lai kvalificētos putras ēšanas sacensību finālam, pretendentiem bija jāuzraksta savs stāsts par putras ēšanas tradīcijām, kā arī jābūt lielam putru cienītājam.
Latvijā putru ēšanai ir senas tradīcijas. Mītiem apvītās putras no pieaugušo bērnības mūsdienās ir ieguvušas jaunu veidolu un tās ir gan vienkārši, gan garšīgi pagatavojamas. Turklāt uztura speciālisti ir vienisprātis, ka graudaugu putras ir enerģijas un spēka avots, jo satur saliktos ogļhidrātus, kas organismā nodrošina lēnu cukura līmeņa paaugstināšanos – tātad pakāpenisku un ilgstošu enerģiju.
AS „Rīgas dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem „Hercogs", „Herkuless" un „AXA". Uzņēmums ietilpst "Lantmännen" koncerna sastāvā.