„Aptauja pārliecinoši pierāda, ka brokastis vairumam Latvijas iedzīvotāju ir kļuvušas par ģimeni vienojošu ikrīta rituālu. Ja agrāk vairāk kopīgas bija vakariņas, tad tagad tās aizvieto darbdienu un brīvdienu brokastis, tostarp pašlaik populārie brīvdienu branči. Laiks, kas tiek pavadīts maltītes sagatavošanai, ir minimāls, bet ieguvums – nozīmīgs. Brokastis ir spēka avots visai dienai, pietiek vien ar pāris minūtēm, lai sagatavotu veselīgas sviestmaizes, kas dos enerģiju vizai dienai," uzsver AS Hanzas Maiznīcas mārketinga un tirdzniecības direktors Edijs Vegners.
Pētījums apliecina, ka brokastis ir būtiska dienas sastāvdaļa, jo tās neēd tikai 5% Latvijas iedzīvotāju. Visaktīvākie brokastotāji dzīvo Vidzemē un Zemgalē (81%), kam seko Kurzeme (79%), Pierīga (77%), Rīga (72%) un Latgale (67%).
Aptaujā noskaidrots, ka 94% Latvijas iedzīvotāju brokastis izvēlas ieturēt mājās, turklāt uzskata šo par regulārāko no ēdienreizēm. Lielākā daļa aptaujāto (58%) atzīst, ka brokastīm velta ne vairāk kā 20 minūtes, bet 30% brokastošanai atvēl vairāk laika - 21-30 minūtes, vairāk nekā pusstundu brokasto 11% Latvijas iedzīvotāju. Ja iedzīvotājiem būtu iespēja brokastot kopā ar kādu no Latvijā iecienītiem pavāriem, tad vispopulārākā izvēle būtu Mārtiņš Sirmais, kam seko Mārtiņš Rītiņš un Elmārs Tannis.
Lai uzņemtu visu dienai nepieciešamo uzturvielu daudzumu un apgādātu organismu ar nepieciešamajiem proteīniem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem un šķiedrvielām, pārtikā jālieto dažādu grupu produkti. Aptaujas dati liecina, ka 82% brokastotāju visbiežāk izvēlas maizi, bet otri populārākie (60%) ir piena produktti - piens, jogurts, biezpiens un siers. Vērtējot pārējās produktu grupas, pētījuma rezultāti atklāj, ka 41% iedzīvotāji brokastīs izvēlas ēst olas, bet 39% gaļas produktus, 31% - putras. Salīdzinoši reti iedzīvotāji brokastīs lieto graudaugu pārslas (14%), dārzeņus (13%), augļus un ogas (12%).
Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesore Renāte Ligere īpaši uzsver maizes lomu brokastīs: „Pēdējo gadu pētījumos ir atklātas vairākas ļoti īpašas rupjmaizes vērtības. Rudzu maize, ko Latvijā lieto ļoti daudz cilvēku, sekmē svara samazināšanos, samazina sirds un asinsvadu slimību un cukura diabēta risku. Tostarp maize aizkavē žultsakmeņu veidošanos un, kā liecina pētījumi, samazina zarnu vēža risku. Latvijā tik iecienītā rudzu miltu maize ir pasaulē atzīts veselības avots, kas mums, salīdzinoši ar citām valstīm, pieejams ik dienas."
SKDS veiktajā aptaujā kopumā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas, vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja veikta laika posmā no 1. līdz 7. februārim.
Brokastu ieteikumi no AS Hanzas Maiznīcas:
- Brokastis ieturēt regulāri, lai nodrošinātu normālu glikozes līmeni asinīs, paātrinātu vielmaiņas procesu un uzlabotu atmiņu;
- Brokastis vēlams ieturēt laika posmā no plkst.7:00 līdz 9:00;
- Brokastīs labāk iekļaut nepiesātinātos taukus (saulespuķu eļļa, zemesrieksti, mandeles, avokado);
- Brokastu grauzdiņiem labāk izvēlēties rupjmaizi vai sēklu maizi;
- Lietot vismaz glāzi svaigi spiestas apelsīnu vai citu augļu sulas;
- Labāk uzturā iekļaut „lēnos" ogļhidrātus (graudaugi, piena produkti, dārzeņi, augļi) nevis „ātros" (saldās smalkmaizītes);
- Izvairīties no treknām mērcēm, majonēzes un krējuma, to vietā labāk izvēlēties beztauku jogurtu.
Par AS Hanzas Maiznīcas
Pateicoties veiksmīgi apvienotām senās maizes cepšanas tradīcijām un modernajām tehnoloģijām, Hanzas Maiznīca ir lielākais un tradīcijām bagātākais Latvijas maizes ražošanas uzņēmums, kas tirgū darbojas jau kopš deviņdesmito gadu vidus. Galvenais Hanzas Maiznīcas akcionārs ir Somijas lielākā maizes ceptuve Vaasan Oy. Šobrīd saviem pircējiem Hanzas Maiznīca piedāvā ap 65 dažādus maizes veidus un 10 veidu konditorejas izstrādājumus.Uzņēmuma produkcija tiek ražota trijās ceptuvēs, no kurām divas atrodas Rīgā un viena Rēzeknē. Hanzas Maiznīca ir stabils uzņēmums, kurā strādā aptuveni 500 darbinieku.