Meksikas platuma grādos gailenes nav atrodamas, turpretim Latvijā tās šobrīd sparīgi aug, tāpēc tiek piedāvāta iespēja “trāpīt diviem zaķiem ar vienu šāvienu”. Pēc veselīgas pastaigas un azartiskas sēņu lasīšanas iespējams vakarā pagatavot gardu maltīti, kas gardēža vēderam liks aizmirst par citu ēdienu eksistenci.
„Nedrīkstam aizmirst arī par Latvijas mazdārziņos atrodamajām veltēm. Kartupeļi, burkāni, sīpoli un ķiploki lieliski spēj sadarboties ar Latvijā salīdzinoši eksotiskajām tīģergarnelēm. Savukārt sarkanā salsa Jūs aizvedīs maģiskā garšas dejā, ko varēsiet nodejot, ēdot gardu biezpiena tortiļu. Brīdī, kad rudens jau sāk klaudzināt pie mūsu durvīm, tieši šādas receptes palīdz pārvarēt dvēseles mieles, ko rada nojausma par vasaras nenovēršamajām beigām. Meksikas karstais temperaments palīdzēs vasaru padarīt garāku, tostarp – gardāku,” tā savas receptes komentē „Tex-Mex” šefpavārs Kristaps Viesturs.
Čauders ar tīģergarnelēm 4 personām
• Sviests ¼ paciņas
• Gailenes 200 g.
• Tīģergarneles saldētas 8 gab.
• Smalki sakapāti sīpoli 1 gab. vidēja lieluma
• 2 ķiploka daivas,
• Kartupeļi 200 g., jeb 2 nelieli kartupeļi
• Burkāni 140 g., jeb 1 vidēja lieluma
• Dārzeņu vai vistas buljons 400 g.
• Piens 200 g.
• Saldais krējums 200 g.
• Milti 3 teikarotes
• Timiāns 1 zariņš
• Sāls, pipars pēc garšas
Vispirms katlā izkausē sviestu, pievieno gailenes, sīpolus, burkānus un ķiplokus. Pēc tam viss tiek sacepts apmēram 3-5 minūtes, katla saturam pievieno miltus un turpina to apcept uz lēnas uguns vēl apmēram 3-5 minūtes. Svarīgi, lai ēdiens netiktu piededzināts. Kad iegūtā masa ir apcepta, tai lēnām lej klāt buljonu un ar putojamo slotiņu visu samaisa, pievieno klāt kubiciņos sagrieztus kartupeļus. Vāra, kamēr kartupeļi gatavi. Kad tie ir izvārījušies, pievieno timiānu, pienu un saldo krējumu, vārot uz lēnas uguns apmēram 5 minūtes. Pašās beigās pievieno saceptas garneles.
Enchilada ar gailenēm un biezpienu 2 porcijām
• Gailenes 200 g.
• Vistas fileja 200 g. jeb 1 vistas fileja
• 1 neliels sīpols
• 2 sakapātas daivas ķiploka
• Neliels čili pipars
• Spināti 100 g.
• Graudainais biezpiens 100 g. jeb pus paciņa
• Sarkanā salsa
• Kviešu tortiļas 4 gab.
• Rīvēts siers 140 g. jeb divas nelielas saujas
• Sviests ¼ paciņas
• Skābais krējums 80 g. jeb 2 ēdamkarotes
• Timiāns 1 zariņš
• Sāls pipari pēc garšas
Uz pannas izkausē sviestu, apcep strēmelītēs sagrieztu vistas fileju, pievieno gailenes, apcep 2- 3 min. Pēc tam pievieno svaigus spinātus, ko apcep apmēram 2-3 minūtes vai arī līdz brīdim, kad spināti sakrītas. Uz pannas uzsilda tortiļas, arī šeit ir svarīgi, lai tās netiktu apdedzinātas. Apcepto masu kārto tortiļās, virspusē tiek uzklāts biezpiens, pēc tam visu sarullē. Tortiļas tiek ievietotas dziļajā sacepuma pannā, ēdienu pārlej ar skābo krējumu, sarkano salsu un pārber ar rīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 10 minūtes 200° C temperatūrā.
Plūmju griljāža ar mājas saldējumu un cukurniedru cukura sīrupu 4 personām
• Plūmes 600 g.
• Cukurs 50 g., jeb 2 ēdamkarotes
• Kanēlis 10 g.
• Saldējums
• Cukurniedru cukurs 100 g.
• Ūdens 50 g.
Plūmes atbrīvo no kauliņiem, pēc tam tās sagriež uz pusēm. Apstrādātās plūmju pusītes pārber ar cukuru un kanēli. Plūmes liek cepties cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes 180° C temperatūrā. Katliņā uzvāra ūdeni, tam pievieno cukurniedru cukuru un reducē to tik ilgi, kamēr cukurs sāk sabiezēt. Karstās plūmju pusītes pasniedz kopā ar saldējumu, ko pirms pasniegšanas pārlej ar sīrupu.
Foto: Enchilada (tortiļa) ar gailenēm un biezpienu 2 porcijām. Publicitātes foto