Par to, kāpēc hematogēns būtu jāēd kā bērnībā, tā arī pieaugušā vecumā, stāsta „BENU aptieku” farmaceite Janīna Kušnere.
Nav noslēpums, ka mūsdienās cilvēkus aizvien vairāk skar hroniskas slimības, kuras arī ietekmē cilvēka imunitāti un pašsajūtu. Viena no šādām hroniskām slimībām ir anēmija jeb mazasinība, kuras pamatā ir dzelzs nepietiekamība organismā. Simptomi, kuri liecina par dzelzs nepietiekamību, ir, piemēram, pastāvīgs nogurums, vājums, grūtības koncentrēties, galvassāpes. No šīm problēmām cieš gandrīz katrs trešais pasaules iedzīvotājs, bet īpaši aktuāli anēmijas simptomi ir grūtniecēm un bērniem. Slimības simptomu pamatā lielākoties ir nepietiekams un nesabalansēts uzturs. Tomēr, ieviešot hematogēnu ikdienas uzturā, iespējams veiksmīgi palielināt un līdzsvarot dzelzs rezerves asinīs, uzlabot hemoglobīna līmeni, iegūt vispārēju organisma tonusu un enerģiju.
Hematogēns, maskējies aiz saldās garšas un šokolādes batoniņa formas, var šķist nedaudz maldinošs, tomēr, kā uzsver „BENU aptieku” farmaceite, hematogēns noteikti ir jāuztver vairāk kā uztura bagātinātājs, nevis kā kārums. Hematogēns lieliski palīdz atjaunot dzelzs līdzsvaru organismā, jo tā būtiskākā sastāvdaļa ir albumīns, kas ir galvenais dzelzs avots un savas dabīgās izcelsmes dēļ organismam ir viegli asimilējams. Tāpat hematogēns satur arī aminoskābes, folskābi, B grupas vitamīnus un vitamīnu C, kas nodrošina dzelzs uzsūkšanos. Turklāt hematogēna gatavošanā tiek izmantots arī kondensētais piens, kura saturā atrodas kalcijs un vitamīni.
Tā kā pie normāla veselības stāvokļa ieteicamā dienas deva dzelzij ir 18 miligrami, divas tāfelītes hematogēna var nodrošināt teju 55% no nepieciešamās dzelzs dienas devas pieaugušiem cilvēkiem (pārējā deva uzņemama ar sabalansētu pārtiku). Uzmanīgākiem ar hematogēna lietošanu jābūt cukura diabēta slimniekiem, jo hematogēns satur cukuru un glikozes sīrupu, tomēr 1-2 gabaliņus dienā ēst var bez uztraukuma. Kā iesaka farmaceite Janīna Kušnere, hematogēns ir lielisks aizvietotājs šokolādei.
Pēdējos gados hematogēns pieejams arī ar īpašiem garšas pastiprinātājiem, kas gan raisījis cilvēkos šaubas par to, vai šīs vielas nepadara hematogēnu neveselīgu un pārlieku ķīmisku. Tomēr farmaceite šo uzskatu atspēko, jo hematogēns joprojām tiek ražots, izmantojot oriģinālo receptūru, turpretī tehnoloģiju attīstība ļāvusi kvalitātei tikai augt. Patlaban Latvijā iegādājami divu ražotāju hematogēni – „Hematogenas Vita +”, kurš tiek piedāvāts ar klasisko garšu, glazūru un linsēklām, kas papildināts ar vitamīnu B12 un folskābi, līdz ar to īpaši ieteicams grūtniecības pirmajos mēnešos, kā arī „Hematogen Imuno” ar ingveru, kas būs lielisks palīgs saaukstēšanās gadījumos, kā arī noderīgs savu tonizējošo un enerģētisko īpašību dēļ. Tāpt pieejams arī „Hematogēns” ar aprikozēm, plūmēm un zemesriekstiem. Kā uzsver farmaceite, pat ja garšas pastiprinātāju pievienošana rada aizdomas par produkta veselīgumu, pārbaudot produkta sastāvu, ikviens var pārliecināties, ka hematogēns nesatur kaitīgās E vielas.