Burkāns ir viens no nozīmīgākajiem latviešu tradicionālās virtuves produktiem. Pirmās burkānu ražas novāc vasaras vidū, taču galvenā raža ir rudens laikā. Pareizi uzglabāti burkāni vērtīgās uzturvielas saglabā līdz pat jaunas ražas atnākšanai. Jāievēro, ka pareizai burkānu uzglabāšanai telpas temperatūrai jābūt tuvu 0oC un gaisa mitrumam ap 95%. Burkānus iespējams uzglabāt ilgāk, tos apberot ar smiltīm.
Burkāni ir vieni no vērtīgākajiem dārzeņiem, jo to sastāvā ir daudz šķiedrvielu, nedaudz olbaltumvielu, vitamīni B, C, E, K, beta karotīns, minerālvielas – kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, dzelzs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes. Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību, kā arī cīnīties pret vīrusiem.
„Viena no vērtīgākajām vielām burkānā ir beta karotīns, kuru cilvēka organisms pārvērš par A vitamīnu. Tas palīdz uzturēt veselīgu ādu, labu redzi un gļotādu stāvokli. 100g svaigas burkānu sulas satur 7,2 mg beta karotīna un divas glāzes sulas palīdz nodrošināt dienā nepieciešamo vitamīnu devu. Beta karotīns nešķīst ūdenī, tādēļ, lai to uzņemtu, organismam nepieciešams lietot taukvielas. Piemēram, sulai pievienojot olīveļļu un salātiem krējumu vai jogurtu. Tāpat burkāna lietošana uzturā veicina mikrobu iznīcināšanu mutes dobumā. Tā sastāvā esošie fitoncīdi palīdz iznīcināt organismam nelabvēlīgus mikrobus. Atšķirībā no sīpoliem un ķiplokiem, kuri arī satur fitoncīdus, burkānos tie nesatur specifisku smaržu. Rudenī un pavasarī ieteicams dzert burkānu sulu imunitātes stiprināšanai. Tāpat burkāni sevišķi vērtīgi un ieteicami bērnu uzturā,” norāda uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.
Pirmās liecības par burkānu izmantošanu uzturā fiksētas aptuveni 2000 gadu pirms mūsu ēras. Sākotnēji to krāsa bijusi līdzīga sarkanajām bietēm. Senie ēģiptieši burkānus izmantojuši ārstniecībā, jo novērojuši, ka burkāns palīdz atlabt slimajiem un vārgajiem. Oranžo krāsu burkāni ieguva tikai ap 16.gadsimtu, kad holandieši, krustojot līdz tam izplatītos sarkanos un dzeltenos burkānus, izveidoja mūsdienās populāro dārzeni un sāka to audzēt masveidā. Pirms tam burkānus uzskatīja par delikatesi un masveidā neaudzēja. Mūsdienās burkānus audzē visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Latvijā visvairāk izmanto oranžos burkānus, taču pasaulē tie ir pieejami arī purpursarkani, balti, melni un dzelteni.
Veselīga recepte burkānu mandarīnu salātu pagatavošanai: Sastāvdaļām nepieciešami četri vidēja lieluma burkāni, divi mandarīni, viens laims, buntīte svaigu pētersīļu, saulespuķu sēklas, olīveļļa, sāls un cukurs. Burkānus sarīvē uz smalkas rīves. Mandarīniem noloba mizu un sadala daiviņās. Visu liek salātu bļodā. Pievieno smalki sagrieztus pētersīļus. Pārlej ar olīveļļu. Pievieno šķipsniņu sāls un tējkaroti cukura. Pārgriež laimu uz pusēm un salātus viegli apslaca ar sulu no laima pusītes. Saulespuķu sēklas grauzdē uz karstas pannas un pārkaisa ar tām salātus. Mandarīni ļoti labi sader ar burkāniem gan salātos, gan sulā.
Foto: Burkāns – vasarā uzkrāto vitamīnu deva ziemā. Foto (c) Mike Rowe