Telpas plānojums.
Interjera speciālisti teic, ka virtuves iekārtošanā vajadzētu saglabāt tā dēvēto "trīsstūra principu". Tas nozīmē, ka ar it kā iedomātām līnijām ir savienoti trīs saimniecībā būtiski elementi - ledusskapis, izlietne un plīts. Ja attālums starp šiem priekšmetiem būs samazināts līdz minimumam, saimniekotāja pārvietošanās ceļš būs pietiekami īss.
Zonu sadalīšana.
Pēdējo gadu mājokļu modes tendences ir veidot plašas telpas, kurās dzīvojamā, atpūtas un citas zonas tiek atdalītas ar mēbelēm. Līdzīgas tendences vērojamas arī virtuvju iekārtojumā. Virtuvi var apvienot ar ēdamzonu, telpas vidū izvietot virtuves bloka "saliņu" ar plīti un darba virsmām. Interjeru interesantāku padarīs arī bāra letes izmantošana.
Galvenie priekšmeti.
Par galveno darbības centru virtuvē mēdz uzskatīt izlietni. Ideālā plānojumā tā atrodas darba trīsstūra centrā līdz 1800 mm attālumā no plīts un maksimums 2100 mm attālumā no ledusskapja. Savukārt plīti novieto tuvāk pusdienu galdam, bet ne pārvietošanās ceļā, jo pie šī virtuves elementa visbiežāk rodas sadzīves traumas. Ledusskapi vēlams novieto stūrī - lai telpa netiktu sadalīta sīkākās teritorijās, un atvēršanas laikā durvis neaizņemtu pārāk lielu vietu.
Mēbeles.
Virtuves mēbeļu izvēlei jābūt pārdomātai, jo tas ir pirkums uz ilgu laiku. Mēbeļu kalpošanas laiks atkarīgs no tā, kādi materiāli izmantoti. Vairumā gadījumu virtuves mēbeļu korpusu ražošanā rūpnieki izmanto koksni, multipleksu, kokskaidu plates u.c. materiālus. Pēdējā laikā interjerā arvien lielāku vietu ieņem metāls. Uz virtuves mēbeļu frontālajiem paneļiem, piemēram, durvīm, bieži uzmontētas metāla detaļas. Tāpat virtuvē savu vietu ieņēmis stikls. No tā ražo skapju durtiņas, plauktus u.c. Veikalā rūpīgi jāiepazīstas ar izvēlēto priekšmetu kvalitāti.
Tehnika.
Mūsdienīgā virtuvē jābūt visam, ko katrs no mums ikdienā uzskata par svarīgu, - trauku mazgājamai mašīnai, ledusskapim, veļas mašīnai, cepeškrāsnij un tvaika nosūcējam. Mūsu laikos neviena cilvēka ikdiena nav iedomājama bez sadzīves tehnikas.
domlv.eu