Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Iepazīsti muzeju “Krātuves vērtību stāstos”!

Gunta Kāle, 13.05.2010. 10:11

Trešdien, 19. maijā, plkst.17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejs (Pils laukumā 2) aicina iepazīt Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuvi un tajā glabātās vērtības pirmajā pasākumu cikla Krātuves vērtību stāsti sarīkojumā. Šī cikla galvenais mērķis ir padarīt sabiedrībai redzamu muzeja darba ikdienā neredzamo daļu.

Sarīkojumā muzeja galvenā krājuma glabātāja Anna Egliena iepazīstinās ar krātuves vēsturi un pašreizējo darbību, kurā nozīmīga vieta ir muzeju priekšmetu elektroniskajai uzskaites sistēmai MUPUS. Drīzumā MUPUS muzeja lasītavā būs pieejams ikvienam pētniekam un interesentam, kurš grib uzzināt vairāk par Latvijas rakstniecības, teātra un mūzikas vēsturi. Muzikologs un mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, pētnieks, valsts un politiskais darbinieks, kultūrvēsturnieks Ivars Silārs un pētnieks, bibliotēku speciālists Valdis Mazulis pasākumā stāstīs par pētījumu pieredzi, strādājot ar MUPUS.

Ko varam uzzināt par Kārļa Skalbes kolekciju un autogrāfu grāmatu – veltījumu albumu rakstnieka 25 gadu darba jubilejā? Ko stāsta Andreja Eglīša kolekcijā atrodamais dokuments par leģionāriem? Vai, izmantojot Antas Klints kolekciju, varam veikt pētījumu par suņa tēmu muzeja krājumā? Vai varam balss ierakstā noteikt, kurš mūzikas dižgars iemēģina balsi? Kas ir Fratres Artifices brālība un tās biedru Jaungada naktī noslēgtais līgums?

Pasākuma laikā MUPUS kuratore Solvita Puķīte, Rakstniecības krājuma glabātāja Sarmīte Līdaka, Teātra krājuma galvenā speciāliste Andra Lazdāne un citi krātuves speciālisti iepazīstinās ar dažiem no daudzajiem muzeja priekšmetiem un to stāstiem, kā arī atbildēs uz jautājumiem par to, kas atrodams krātuvē.

MUPUS ir pieejama informācija par 278 000 vienībām, daudziem aprakstiem ir pievienoti attēli un datnes ar pielikumiem. Pasākumā varēs uzzināt, kādas iespējas MUPUS sniedz, kādu informāciju un kā tajā var sameklēt, kādas ir MUPUS ilgtermiņa attīstības iespējas.

Rakstniecības un mūzikas muzeja Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuve ir viena no lielākajām Latvijas muzeju krātuvēm, kuras pirmsākums datējams ar 1925. gadu. 85 gadu ilgā darbības vēsture ir bijusi gan labvēlīga, gan dramatiska, gan rosinoša, un uzkrātais nacionālais mantojums – 825 000 vienības – pārstāv trīs kultūras vēstures nozaru 3546 kolekcijas.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30.       

Ieejas maksa Ls 1,50, pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstādes Mūzikas instrumenti Latvijā apmeklējums).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV