Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Pēters Brūveris valodas ainavā

Sandra Zobena, 12.09.2011. 13:52

14. septembrī plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejā Rīgā, O. Vācieša ielā 6a notiks dzejniekam Pēteram Brūverim veltīts atceres un dzejas vakars. Tajā piedalīsies Jānis Rokpelnis, Māris Salējs, Kārlis Vērdiņš, Ronalds Briedis, Ērika Bērziņa, Edvīns Raups, Uldis Bērziņš u.c. Pie klavierēm – Imants Zemzaris.
Pēters Brūveris valodas ainavā

Pirms 11 gadiem – 2000. gada novembrī Jāņa Akuratera muzejā kopīgā autorvakarā „Mīl mani Dievs" satikās komponists Imants Zemzaris un dzejnieks Pēters Brūveris. Nākamais kopīgais dzejas un mūzikas vakars bija pēc sešiem gadiem.

Šopavasar, kad Muzeju naktī Akuratera mājā Pēters veselu stundu skandēja savus leišu autoru atdzejojumus, radās doma par nepieciešamību atkal satikties Dzejas dienu laikā kopīgā autorvakarā ar Imantu Zemzari. Diemžēl, liktenis bija lēmis citādi...

Un tagad – 14. septembrī Jāņa Akuratera muzejā plkst. 18.00 Pētera Brūvera dzeju lasīs viņa draugi un vārda mākslas kolēģi: Jānis Rokpelnis, Māris Salējs, Kārlis Vērdiņš, Ronalds Briedis, Ērika Bērziņa, Uldis Bērziņš un citi. Un pie klavierēm, kā jau Pēters vēlējās, būs komponists Imants Zemzaris.

„Valodas ainava" – tā bija Pētera Brūvera iecere krājumu tetraloģijai, simfodzejai. Paspēja iznākt trīs dzejas grāmatas. Tetraloģijas pirmajā daļā „Valodas ainava" (2004) „ars poetica" tika rasta mirklīgajā: „no gaistoša pīpes dūma", „no putekšņa lidojuma" un „ar dvašu, ar vēja pūsmu".

Savukārt krājumā „Aiz stikla" (2006) priekšplānā izvirzījās dzejas mākslas un brīvības tēma. Tika apjaustas vārda un esamības attiecības, bagātīgi ekspluatēti tēli, kuru semantika norāda uz ierobežotību un iluzoritāti: logs, stikls, ledus, spogulis.

Trešajā dzejas grāmatā „Divpadsmit metieni" (2009) dzejas un atdzejas daudzbalsībā poētiskā atklāsmē atmirdzēja klusums, smeldze un nesteidzīgs vērojums.

Iecerētā simfodzejas tetraloģija palika nepabeigta. Bet publicētajos krājumos valodas ainava atklājās gan krāšņa un teatrāla, gan skaudra un smeldzīga:

ganu stabules plostnieku klaigas
ausmas svīdums uz naksnīgā vaiga
viss kam jānotiek notiksies laikā
manas valodas ainavā.

Trešdienas vakarā baudīsim Pētera Brūvera dzejas valodas ainavas ekspresijas sastapšanos ar Imanta Zemzara intraverto mūzikas valodu, mēģināsim izsekot, kā satiekas, saplūst, atgrūžas tēmas un motīvi, kuru iedvesma savulaik gūta gan no Tuvas šamaņu rituālajiem tekstiem, gan prūšu un leišu valodu studijām, gan no Sēlijas ainavām Daugavas krastos. Un no apzinātas nepieciešamības pēc piepildītas skaņas.

Tuvāka izformācija pa tāruni 26703293 (Maira Valtere), 29451112 (Ruta Cimdiņa) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv; akuratera.muz@inbox.lv

Foto: Pēters Brūveris. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV