Četri zinoši lektori stāstīs un rādīs iecienītu alkoholisko dzērienu – vīna, viskija, brendija un alus – izcelšanās un evolūcijas procesu, un baudīšanas tradīcijas. Lekciju kursa teorija būs papildināta ar praksi – vīna, viskija un alus degustācijām.
1. lekcija-degustācija. Ieva Ozoliņa – „Strukturēta pieeja vīnu baudīšanai". Piektdien, 3. augustā, plkst. 18:30.
Vīnu eksperte Ieva Ozoliņa iepazīstinās ar vīna baudīšanas mākslas praktiskajiem aspektiem - vīnu īpašībām, balstoties uz vēsturiskajiem un klimatiskajiem aspektiem, cenas un vīna kvalitātes attiecībām, vīndarīšanas metodēm, vīna uzglabāšanu, ēdiena un vīna kombinācijām, temperatūras/ glāzes formas ietekmi uz vīna garšu u.c. aspektiem.
Stāstījumu papildinās klasisko baltvīnu un sarkanvīnu šķirņu degustācija. Lekcijā - degustācijā radīsim atbildes uz jautājumiem: Kādas īpašības piemīt dažādām vīnogu šķirnēm? Jo vecāks, jo labāks? Kā noteikt vīna īpašības pēc aromāta, krāsas, garšas? Kā izvēlēties ēdienam piemērotu vīnu? Šī praktiskā lekcija vīna baudīšanas mākslā palīdzēs labāk sajust Valentīnas Grandānes stāstīto par vīna kultūras vēsturi (2.lekcija - 6.augustā).
Ieva Ozoliņa ir vīnu eksperte ar 9 gadu pieredzi vīnu nozarē. Savu pieredzi Ieva audzējusi sākotnēji Latvijā un (no 2008. gada) strādājot par vīnu eksperti Londonas vēsturiskā universālveikala "Harrods" vīnu nodaļā. Ieva absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un ieguvusi Harrods bakalaura grādu biznesa vadībā un tirdzniecībā. Jau gandrīz piecus gadus Ieva dzīvo, strādā un studē Londonā.
2. lekcija. Valentīna Grandāne - „Ievads vīna kultūras vēsturē". Pirmdien, 6. augustā, plkst. 18:30.
Valentīnas Grandānes lekcija par vīnu kultūras vēsturi parādīs citu skatījumu uz Rietumu civilizācijas vēsturi kā tādu. Autore par šo tēmu „Apostrofs" izdotās klausāmgrāmatas ievadā saka: „Padomjlaiku skolā un augstskolā mācītā vēsture bija sastāvējusi tikai no kariem, revolūcijām un partijas kongresiem. Šis jaunais aspekts – „caur vīnu"- man patīk daudz labāk, šāda vēsture šķiet optimistiskāka. Ievads vīna kultūras vēsturē ir kā ātrs ceļojums cauri laikmetiem šim interesantajam ceļabiedram – vīnam, pie rokas. Tas ļauj izprast vīna evolūcijas procesu, un tomēr – pamatā tas ir stāsts par cilvēku dzīvi."
Lekcijā dzirdēsim Valentīnas Grandānes stāstījumu par vīna izcelsmi un evolūciju kultūrvēsturisko procesu kontekstā.
Valentīna Grandāne ir Latvijā pazīstama un atzīta vīnu eksperte. Literatūra angļu un franču valodā un neskaitāmu vīnu degustāciju pieredze ļāvusi kādreizējai diplomētai ķīmiķei kļūt par vīna speciālisti. Kopš 2001.gada viņa vadījusi dažādus vīna kursus, 2002.gadā piedalījusies Latvijas Vīnziņu asociācijas dibināšanā, no 2003. līdz 2008.gadam rakstījusi vīna sleju laikrakstā Diena. 2009.gada rudenī izdevniecība „Apostrofs" izdeva Valentīnas Grandānes klausāmgrāmatu „Īss ievads vīna kultūras vēsturē". 2011.gadā, sadarbībā ar kolēģi Akseli Riteni un izdevniecību Jumava tapa ceļvedis vīna pasaulē – grāmata „Vīns".
3. lekcija-degustācija. Jānis Kaļķis - „Stipro alkoholisko dzērienu kultūras vēsture". Trešdien, 15. augustā, plkst. 18:30.
Jānis Kaļķis lekcijā stāstīs par stipro alkoholisko dzērienu rašanos, destilācijas procesu un evolūciju – par to, kā radušies šodien iecienītie stiprie alkoholiskie dzērieni. Īpaša uzmanība šajā lekcijā diviem populārākajiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem - brendijam un viskijam - to gatavošanai, veidiem un atšķirībām. Lekcija ietvers arī dažādu viskiju degustāciju.
Par lektoru:
Jānis Kaļķis jau gandrīz 20 gadus strādā viesmīlības sfērā. 2003. gadā, nodibinot viesmīļu un bārmeņu skolu, viņš pastiprināti sāka interesēties par stipro alkoholisko dzērienu vēsturi. Jānis joprojām privāti lasa lekcijas par viesmīlību un etiķeti.
Šobrīd Jānis strādā Hotel Jūrmala SPA par ēdienu un dzērienu nodaļas vadītāju. Līdztekus interesei par destilāciju, Jānis Kaļķis jau ilgāku laiku iedziļinājies arī vīna kultūrā un vīna garšas niansēs. Viņš ir piedalījies vairākos Latvijas Vīnziņu asociācijas organizētajos konkursos, 2010. gadā viņš ieguva 1. vietu Latvijas vīnziņu konkursā.
4. lekcija-degustācija. Gordon VanHoutan - „Alus daudzveidība". Pirmdien, 20.augustā, plkst. 18:30.
Profesionāls aluszinis no ASV - Gordon VanHoutan, stāstīs par Latvijā tik iecienītā dzēriena veidiem un baudīšanas mākslu.
Lekcijas laikā degustēsim dažādus citās valstīs darīta alus veidus, meklēsim to atšķirības garšā, gatavošanas metodēs.
Lekcija būs angļu valodā, ar tulkojumu (ja būs nepieciešams).
Gordon VanHoutan ir aluszinis un alus darīšanas entuziasts, kurš pametis arhitekta profesiju, lai pētītu alus darīšanu un brūvētu to pats. Gordons ir kustības par labu alu www.kupla.lv iniciators. Tikko atvērts viņa veidots alus salons Lāčplēša ielā 12 „ALEhouse".
Vieta: Birojnīca, Berga bazārā, Dzirnavu ielā 84 k-2.
Laiks: 3.-20.augusts
Cena: par visu lekciju kursu (iekļaujot degustācijas) – 45 LVL, par vienu atsevišķu lekciju-degustāciju (1., 3., 4.) – 15 LVL, par lekciju (bez degustācijas- 2.lekcija) - 10 LVL (Cenā iekļauti degustējamie dzērieni un spēcinoša uzkoda)
Lūgums pieteikties pa e-pastu: birojnica.info@gmail.com.
Vietu skaits ierobežots.