Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

LIA: AKKA/LAA nepamatoti prasa samaksu par video pārpublicēšanu no "YouTube"

LETA, 20.03.2009. 16:44

Vairākiem Latvijas Interneta asociācijas (LIA) biedriem, kā arī citiem Latvijas portālu, blogu un mājaslapu īpašniekiem "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības" (AKKA/LAA) izsūtītie brīdinājumi ar prasību maksāt naudu par video pārpublicēšanu no "YouTube" ir bez juridiska pamata.
LIA: AKKA/LAA nepamatoti prasa samaksu par video pārpublicēšanu no "YouTube"

Autortiesību likuma 19.panta 6.punkts skaidri definē, ka autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja bez autora piekrišanas un bez atlīdzības tiek izmantots publiski pieejams vai izstādīts darbs, aģentūru LETA informēja LIA izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs.

Viss, kas ir pieejams "YouTube", ir publiski pieejami darbi, līdz ar to šajā gadījumā autortiesības nevar būt pārkāptas. Pie tam tiek pieņemts, ka "YouTube" par to jau ir samaksājusi visas pārpublicēšanas tiesības.

Video pārpublicēšana no populārās interneta vietnes "YouTube" ir iespējama, izmantojot embedēšanas kodu, kas ir brīvi pieejams "YouTube" mājaslapā. Video fails pat neatrodas Latvijā, bet gan uz "YouTube" servera, bet Latvijā ir tikai saite ar "YouTube". Arī no šāda viedokļa skatoties, blogu un mājaslapu īpašniekus nevar vainot autortiesību pārkāpšanā, jo paša video viņiem nemaz nav, skaidroja LIA izpilddirektors.

"AKKA/LAA, izsūtot jau sagatavotus līgumus, rīkojās vairāk nekā nekorekti, mulsinot Latvijas iedzīvotājus un uzņēmumus. Organizācijas publiski paustie izteikumi liecina par mūsdienu moderno tehnoloģiju sniegto iespēju izpratnes trūkumu," uzskata Šeļmanovs-Plešs.

Kā ziņots, "LETA Video" vēsta, ka aptuveni 500 mājaslapu īpašnieki saņēmuši AKKA/LAA brīdinājumu ar prasību maksāt naudu par video pārpublicēšanu no populārās interneta vietnes "YouTube".

Tiem, kuri vēlas savā mājaslapā pārpublicēt video ar kādu ārzemju mūzikas izpildītāju, piemēram, no populārās interneta vietnes "YouTube", jārēķinās, ka AKAA/LAA par to prasīs samaksu. Savukārt, ja tas netiks darīts, jārēķinās, ka mājaslapa var tikt slēgta.

Viens no cilvēkiem, kas saņēmis šādu brīdinājumu, ir Aigars Ieviņš, kurš savā blogā publicējis grupas "Coldplay" videoklipu. Viņš uzskata, ka autortiesības šajā gadījumā nav pārkāptas, jo paša video viņam nav.

Citās domās ir AKKA/LAA, kura uzskata, ka šādi pārpublicēt video nedrīkst. Atļauts esot tikai savā mājaslapā ievietot saiti uz konkrēto video, bet nedrīkst būt situācijas, ka šo video var klausīties pa tiešo no Latvijā reģistrētās mājaslapas.

Teorētiski "YouTube" saites ievietošana mājaslapā var tikt uzskatīta kā nelegāli iegūta materiāla izplatīšana, bet par to, vai šādi lietotāji tiks sodīti vai saukti pie atbildības, ir jāvēršas Ekonomikas policijā, kas ar to nodarbojas, "LETA Video" informēja AKKA/LA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše.

Lapas uzturētājam par citu darbu publicēšanu esot jāmaksā desmit lati mēnesi, ja publicēto mūzikas ierakstu skaits nepārsniedz 100 darbus.

Pagaidām vēl nav notikusi neviena tiesas prāva starp mājaslapas uzturētājiem un AKKA/LAA par to, vai šādus video drīkst pārpublicēt vai nedrīkst.

Autortiesību organizācija arī atzīst, kas patlaban Latvijas iedzīvotāji "YouTube" izmanto nelegāli.

Kārše informēja, ka ir sāktas sarunas ar "YouTube" par to, lai viņu darbība Latvijā tiktu licencēta. Patlaban licences līgums vēl nav noslēgts, tāpēc ir uzskatāms, ka "YouTube" darbi Latvijas teritorijā ir pieejami nelegāli, taču AKKA/LAA cer, ka pēc iespējas drīzāk tiks noslēgts licences līgums un "YouTube" būs pieejams legāli visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV