Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Kaimiņvalstīs piesardzīgi vērtē AKKA/LAA aktivitātes

LETA, 27.03.2009. 18:37

Igaunijas un Lietuvas autortiesību aizsardzības organizācijas piesardzīgi vērtē "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības" (AKKA/LAA) izvirzīto prasību Latvijas blogeriem maksāt par video pārpublicēšanu no "YouTube".

Igaunijas autortiesību aizsardzības organizācija - bezpeļņas organizācija "Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsioon" (EAKO) - uzskata, ka jautājums par saites norādīšanas likumību uz kādu ārvalstu autora darbu, kas atrodas kādā citā interneta vietnē, ir strīdīgs jautājums, kura izšķiršanai gadījumā, ja nepastāv atbilstošas regulācijas nacionālajā likumdošanā, būtu nepieciešams tiesas lēmums.

Tomēr EAKO izteica pieņēmumu, ka, no vienas puses, saites norādīšana tik tiešām var tikt uzskatīta par ar autortiesībām aizsargāta darba izplatīšanu, par kuru, iespējams, būtu jāmaksā autoratlīdzība.

Organizācija atzina, ka arī tā pirms kāda laika izskatīja kādu mājaslapas lietu, kurā bija publicētas vairākas "YouTube" saites, taču galu galā lapas īpašniekiem netika pieprasīts saites izņemt, jo šādai prasībai nav pietiekama juridiskā pamata, bet iet garu tiesas ceļu EAKO nevēlas.

Igaunijas autortiesību aizsardzības organizācija lielāku uzsvaru liek uz pašmāju autoru darbu aizsardzību. Tā, piemēram, uzrauga, lai "YouTube" netiktu bez atļaujas publicēti igauņu autoru darbi, un, ja gadījumā tas tiek darīts, tā lūdz mājaslapas administratoriem šos darbus izņemt.

Igaunijas Autoru savienībā ("Eesti Autorite Ühing") AKKA/LAA aktivitātes nekomentēja, taču norādīja, ka gadījumā, ja ar savienību kāda organizācija noslēdz līgumu par ar autortiesībām aizsargātu darbu izplatīšanu internetā, līgumā parasti ir iekļauts punkts, kas aizliedz nodrošināt iespēju norādīt saiti uz šiem darbiem.

Savukārt problēmas ar "YouTube", pēc savienības domām, var atrisināt, tikai noslēdzot ar "YouTube" līgumu. Igaunijas Autoru savienība līguma noslēgšanai attiecīgos soļus jau ir veikusi, tiek gaidīta atbilde no "YouTube".

Lietuvas autortiesību aizsardzības asociācijas aģentūrā LATGA-A atzīst, ka ar līdzīgu problēmu kā Latvijā nākas saskarties arī Lietuvā, bet šīs valsts likums par autortiesībām un blakustiesībām noteic, ka saites norādīšana uz nelikumīgi publicētu darbu uzskatāma par pārkāpumu, jo autoram ir tiesības saņemt atlīdzību par jebkuru viņa darba izmantošanu.

Ja aģentūrai AKKA/LAA nav licences līguma ar "YouTube", domājams, ka saites norādīšana uz "YouTube" ir nelikumīga, jo autoratlīdzība par darba publiskošanu nav samaksāta, uzskata LATGA-A speciālisti.

Kā ziņo "LETA Video", AKKA/LAA pagaidām apzinājusi 500 interneta vietnes un brīdinājusi ar prasību maksāt naudu par video pārpublicēšanu no populārās interneta vietnes "YouTube".

Tiem, kuri vēlas savā mājaslapā pārpublicēt video ar kādu ārzemju mūzikas izpildītāju, piemēram, no populārās interneta vietnes "YouTube", jārēķinās, ka AKAA/LAA par to prasīs samaksu. Savukārt, ja tas netiks darīts, jārēķinās, ka mājaslapa var tikt slēgta.

Viens no cilvēkiem, kas saņēmis šādu brīdinājumu, ir Aigars Ieviņš, kurš savā blogā publicējis grupas "Coldplay" videoklipu. Viņš uzskata, ka autortiesības šajā gadījumā nav pārkāptas, jo paša video viņam nav.

Mājaslapu īpašnieki stāsta, ka no "YouTube" tiek paņemts embedēšanas kods, kas ir brīvi pieejams, un pats video tehniski neatrodas Latvijā, bet uz "YouTube" servera un Latvijā ir tikai saite ar "YouTube".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV