Sulu eksperimentus skolās, kas izglīto skolēnus par veselīgu uzturu, atbalsta LR Izglītības un zinātnes ministrija un LR Veselības ministrija.
Andis Brēmanis, Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs, Sulu ekspertu padomes pārstāvis: „Bērni līdz pat maija vidum varēs veikt eksperimentus ar augļiem un sulām, pierakstīt rezultātus speciālās tabulās un izdarīt secinājumus, tādā veidā daudz labāk iepazīstot sulu īpašības. Sulas ir veselīga uztura sastāvdaļa. Iespējams, ka šādi interaktīvi eksperimenti veicinās, ka bērni daudz lielāku priekšroku dos veselīgiem dzērieniem.”
Netradicionālais eksperiments ļauj pārliecināties, ka sulas visilgāk saglabā savas veselīgās īpašības, ja tiek aizsargātas no gaismas un gaisa negatīvās ietekmes. Pērn sulu eksperimentu veikšanā iesaistījās vairāk nekā 600 skolēnu no dažādiem Latvijas reģioniem.
Eksperimenti bagātina dabas zinību, bioloģijas, fizikas vai ķīmijas mācības stundas, jo ir praktiski un to veikšana ir ļoti vienkārša – jāseko līdzi LLU mācībspēku izstrādātajam nolikumam, bet rezultātus ir jāievieto www.apedsulu.lv sadaļā Sulu eksperiments – Pievieno rezultātu.
Speciāli bērniem izveidotas izglītojošas un vienlaicīgi ar humoru filmas par eksperimentu veikšanu un par sulu ražošanas procesu. Noskatīties filmas var www.apedsulu.lv sadaļās Sulu eksperiments – Instrukcija un Sulas uzturā – Kā top sulas.
Nolikumu eksperimenta veikšanai lasiet www.apedsulu.lv sadaļā Sulu eksperiments – Instrukcija.
„Apēd sulu!”
Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā, Sulu ekspertu padome rīko informatīvu kampaņu „Apēd sulu!”, kuras uzdevums ir veicināt sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu. „Apēd sulu!” mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu sastāvu, uzsverot, ka tajās ir ne tikai vitamīni, bet arī barības vielas, kas tik ļoti nepieciešamas mūsu organismam.
Veiktie pētījumi rāda, ka ananāsu sulā ir četras reizes vairāk kalcija nekā cūkgaļā, tomātu sulā ir tikpat daudz kālija, cik rudzu maizē, u.tt.. Vairāk par kampaņu lasiet kampaņas speciālajā mājas lapā www.apedsulu.lv.
Sulu ekspertu padomē ir apvienojušies savā arodā labi zināmi speciālisti: Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Solvita Kampuse, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ieva Kļavinska, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore un Uztura padomes pārstāve Inga Šmate un lielākie sulu ražotāji Latvijā - „CIDO” kvalitātes laboratorijas vadītāja Mirjama Griņuka un „GUTTA” ražošanas vadītāja Ilze Piliņa. Sulu ekspertu padomes dibināšanas iniciators ir pasaulē vadošais šķidro pārtikas produktu kartona iepakojumu ražotājs „TETRA PAK”.
Šogad padomei pievienojušies jauni sulu eksperti: Edmunds Jansons, medicīnas iestādes "Premium Medical" ārsts internists, Gaiļezera slimnīcas Terapijas nodaļas vadītājs; profesors Enoks Biķis, Latvijas Pediatru asociācijas prezidents; Inga Pūce, Veselīga dzīvesveida kluba "Figūras draugi" konsultante un uztura speciāliste; Linda Kapteine, "Veselības centrs 4" ārste; Māris Šveiduks, fitnesa eksperts; Viktors Ščerbatihs, profesionāls sportists, svarcēlājs, un citi.
Latvijā un pasaulē » Sadzīve
Sulu mēnesī bērni veic zinātniskus eksperimentus ar augļiem un sulām
Signe Znotiņa, 17.04.2009. 12:09
Sulu kampaņas „Apēd sulu!” ietvaros skolu un bērnudārzu audzēkņi uz mirkli kļūst par zinātniekiem un veic sulu un augļu eksperimentus. Netradicionālie eksperimenti ir kļuvuši jau par tradīciju, un to mērķis ir izglītot bērnus par sulu veselīgumu. Šogad izveidotas divas izglītojošas filmas par eksperimentu un par sulu izgatavošanas procesu.