Pirmdiena, 23.Decembris 2024. » Vārdadienas svin: Viktorija, Balva;

„Sky&More” iesaistās „Slow Food” kustībā un rīkos bioloģiski audzētu produktu tirdziņus

Eda Sarmīte Magone, 20.04.2009. 14:23

Sākot ar 24. aprīli, iepirkšanās centra „Sky&More” 2. stāva stāvvietā, katru piektdienu no plkst. 14:00 līdz 20:00 norisināsies „Slow Food” Zemnieku tirdziņš, kurā zemnieki piedāvās iegādāties augstvērtīgu un plašu ekoloģisko produktu klāstu no Latvijas bioloģiskajām lauksaimniecībām. Tirdziņos savu ražoto un audzēto produkciju tirgos vairāk nekā 25 zemnieku, piedāvājot gan dažādus pārtikas produktus – gaļu, maizi, zivis, augļus, dārzeņus, pienu, sieru, eļļas un etiķus, lauku tējas, gan ekoloģisko kosmētiku un citus produktus.

Līdz ar bioloģiski audzēto produktu tirdzniecības uzsākšanu, „Sky&More” pievienojies „Slow Food” kustībai Latvijā. Tā jau vairākus gadus atbalsta un veicina vietējo produktu ražošanu un patērēšanu, kā arī plaši izmanto un aizsargā Latvijas reģionu ekoloģiskās virtuves meistarības un labākās tradīcijas.

Līdz šim „Slow Food” Zemnieku tirgi regulāri notiek Berga Bazārā, Mežaparkā, kā arī Kalnciema ielā Rīgā un Straupē. Zemnieki, kuri šajos tirgos piedāvā savu ražoto un izaudzēto produkciju, ir izgājuši pārbaudes, kas apliecina, ka šajos produktos nav nekādu ķīmiski vielu. Sākot ar šo piektdienu, bioloģisko produkciju no dažādām zemnieku saimniecībām turpmāk katru piektdienu varēs iegādāties arī iepirkšanās centrā „Sky&More”. 

Slow Food kustības aizsācējs Latvijā un Berga Bazāra tirdziņa pārstāvis Mārtiņš Rītiņš stāsta, ka “šobrīd ir parādījušies daudz tā dēvēto “zemnieku tirgu”. Taču pircējam uzticība spēlē lielāko lomu. Tie zemnieki, kuri tirgojas Berga Bazāra Zemnieku un „Slow Food” tirgū, visi ir izgājuši „Slow Food” organizācijas pārbaudes. Tajās tiek novērtēts kā produktu audzēšanas apstākļi un vide, tā arī pārtikas ražošanas procesa metodes un kvalitāte, garantējot produktu atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības prasībām. Par šiem zemniekiem esam pārliecināti, ka viņi pārdod pašu audzētu produkciju, nevis pārpērk no citiem.”

Atšķirībā no citām zemnieku saimniecībām, bioloģiskajās saimniecībās audzētā un ražotā produkcija ir īpaši augstvērtīga un veselīga, jo bioloģiskās saimniekošanas pamatā ir pārtikas absolūti dabiskā izcelsme. Audzēšanas un pārtikas produktu ražošanas procesā netiek izmantotas ķīmiskas vielas – kultūraugi tiek audzēti tīrā un dabiskā vidē, savukārt mājdzīvniekiem tiek nodrošināti veselīgi augšanas apstākļi un dabiskas izcelsmes barība.

“Mēs vēlamies uzturā izmantot vietējo zemnieku produkciju, jo tā ir laba un kvalitatīva. Ekoloģisko produktu pieejamība tirdziņos un Slow Food idejas palīdzēs vietējiem zemniekiem un ražotājiem atgriezties pie pamatvērtībām, bet mums visiem – baudīt lielisku, veselīgu ēdienu. Piemēram, „Slow Food” Zemnieku tirgus Berga Bazārā daudziem jau ir kļuvis par dzīves veidu, kur cilvēki ne tikai iepērkas, bet sapulcējas, lai kopā ar draugiem pavadītu laiku lieliskā atmosfērā," uzsver M. Rītiņš.

„Slow Food” kustība Latvijā aizsākās 2005. gadā, rosinot ļaudis interesēties un aizsargāt dažādos Latvijas reģionos bioloģiski audzēto produkciju un vietējās lauksaimniecības metodes, vēršot patērētāju uzmanību uz ekoloģisko produktu izcilo garšu un veselībai būtiskām īpašībām, kā arī veicinot zemnieku saimniecību iesaistīšanos tirdzniecībā. Īpašu ieguldījumu „Slow Food” kustības attīstībā Latvijā sniegusi Berga Bazāra biedrība, kura jau gandrīz pirms 5 gadiem atsāka un atjaunoja Zaļā tirdziņa tradīcijas Rīgas centrā – Berga Bazārā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV