Konkursa mērķis ir popularizēt medus produktus un veselīgu dzīvesveidu, iepazīstināt patērētāju ar Latvijā ievāktām medus šķirnēm, kā arī noskaidrot atzītāko medus šķirni.
Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica uzsver: “Biškopība ir viena no vecākajām lauksaimniecības nozarēm, un medus cilvēka uzturā nav tikai pārtikas produkts, bet arī veselības uzlabotājs un uzturētājs. Jau daudzus gadus rīkojam konkursu “Garšīgākais Latvijas medus”, lai popularizētu medus lietošanu un iepazīstinātu iedzīvotājus ar medus šķirņu daudzveidību. Vērtējot šī gada konkursa dalībnieku veikumu, noteikti varu apgalvot, ka Latvijā katrs patērētājs var atrast sev tīkamāko medu gan pēc konsistences, gan pēc garšas.”
Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tiek noteikta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tiek veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, HMF, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tiek veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu, vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes.
Pirmo trīs vietu ieguvējiem tiks piešķirtas medaļas un diplomi. Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiks izstādē “Riga Food 2009” 9. septembrī plkst. 11.30.
Pērn konkursā “Garšīgākais Latvijas medus 2008” no iesniegtā 51 medus parauga par labāko tika atzīts medus no Preiļu rajona biškopes Irēnas Malcinieces dravām, otrajā vietā ierindojās Aigara Gūtmaņa medus no Kuldīgas rajona, savukārt trešo vietu ieguva Valdis Koņkovs no Alūksnes.
Atkarībā no laika apstākļiem, gadā Latvijā tiek ievākts aptuveni 700–2000 tonnas medus, par ko rūpējas aptuveni 3000 biškopju.
Konkursu rīko Latvijas Biškopības biedrība (LBB) sadarbībā ar biedrību “Mārketinga padome”, bet konkursu līdzfinansē LR Zemkopības ministrija un Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts. LBB ir viena no lielākajām lauksaimniecības organizācijām, kas apvieno ne tikai biškopjus, bet arī citu lauksaimniecības nozaru pārstāvjus, kopā 1251 biedru.
Kā zināms, 14. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2009” notiks no 9. līdz 12. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi papildina plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma. Sīkāk: www.rigafood.lv
Latvijā un pasaulē » Sadzīve
Izstādē “Riga Food 2009” tiks apbalvoti konkursa “Garšīgākais Latvijas medus 2009” laureāti
Inese Libere, 27.08.2009. 18:24
14. starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food 2009” 9. septembrī tiks apbalvoti konkursa “Garšīgākais Latvijas medus 2009” laureāti. Šogad konkursā piedalās 63 biškopji no visas Latvijas.