Bioloģiskā pārtika tiek ražota atveseļotos laukos, pilnīgi brīvi no jebkādu ķīmisko preparātu un minerālmēslu lietošanas, tās pārstrādē nav atļauts izmantot mākslīgos aromatizētājus, garšas pastiprinātājus. Dažādās valstīs mēdz būt atšķirīgi pieņemtie apzīmējumi organiski audzētiem pārtikas produktiem, taču Eiropā pārsvarā tiek izmantoti divi – ekoprodukti un bioprodukti.
Kā liecina AS Rīgas Dzirnavnieks aptaujas rezultāti, vairākumam Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi uzturā lietot bioloģisko pārtiku. Visvairāk cilvēku ēd bioloģiskos dārzeņus un augļus, 35% respondentu ēd bioloģiski tīro gaļu, un 33% aptaujāto atzīst, ka uzturā lieto bioloģiskos graudaugu produktus.
Lielākā daļa iedzīvotāju bioloģiskos produktus iegādājas tirgū, un tikai 16% - lielveikalos. Interesanti, ka 38% uzskata – viņi vairāk pirktu bioloģisko pārtiku, ja tā būtu plašāk pieejama lielveikalos un tiktu skaidrots tās nozīmīgums veselībai.
Vairāk nekā puse respondentu uzskata bioloģisko pārtiku par veselīgāku, bet 32% aptaujāto ir svarīgi, ka šī pārtika ir ražota Latvijā, nevis importēta. Ieklausoties patērētāju vajadzībās un vēlmēs, AS Rīgas Dzirnavnieks sāk ražot Hercogs bioloģiskos kviešu miltus, kas ir absolūti dabīgs produkts no nelielām Latvijas saimniecībām.
Jānis Dzenis, ZS „Kalnavoti” saimnieks, saka: „Ir ļoti labi, ka AS Rīgas Dzirnavnieks kā vietējais ražotājs uzsāk bioloģisko produktu ražošanu no Latvijā audzētiem bioloģiskajiem graudiem, lai gan valstiskā līmenī šī joma vēl nav tik sakārtota, kā tas ir mūsu kaimiņos – Lietuvā un Igaunijā. Bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražošana ir perspektīva tirgus niša, jo tā ir viena no iespējām palielināt Latvijas patēriņa produktu konkurētspēju Eiropā, piemēram, lai zemnieki varētu realizēt bioloģiski izaudzētos graudus vietējā tirgū, un tie nebūtu jāeksportē.”
Kā saka AS Rīgas Dzirnavnieks ģenerāldirektors Sandis Jansons, „arvien vairāk cilvēki sāk rūpēties par veselīgu uzturu, tādēļ AS Rīgas Dzirnavnieks uzsāk pilnīgi dabīga un vietēja produkta ražošanu - Hercogs bioloģiskos kviešu miltus 1 kg iepakojumā. Nākotnē plānojam arī citu bioloģisko produktu ražošanu.”
Galvenais ražotāju ieguldījums ir skrupuloza sekošana līdzi produktu plūsmai, jo šīs produkcijas ražošana tiek rūpīgi kontrolēta, akreditēta, sertificēta. AS Rīgas Dzirnavnieks ir saņēmis biedrības “Vides Kvalitāte” sertifikātu par to, ka uzņēmuma darbība atbilst bioloģiskai ražošanai.
Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas padomes locekle, bioloģisko produktu veikala „Latvijas Ekoprodukts” valdes priekšsēdētāja Irēna Danga: „Esmu ļoti gandarīta, ka AS Rīgas Dzirnavnieks ir uzsācis bioloģisko produktu ražošanu. Pašlaik ir tikai 5% zemnieku, kas ražo bioloģiskos graudus, jo agrāk viņi saražoja tikai tik, cik paši varēja pārdot – nebija attiecīgu pārstrādes uzņēmumu. Cerams, tuvākajā nākotnē Latvijā būs arvien vairāk bioloģisko lauksaimniecību, un AS Rīgas Dzirnavnieks ir spēris pirmos soļus.”
AS Rīgas dzirnavnieks ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem „Hercogs”, „Herkuless” un „AXA”. Uzņēmums ietilpst “Lantmännen” koncerna sastāvā.
Latvijā un pasaulē » Sadzīve
AS Rīgas Dzirnavnieks uzsāk bioloģisko miltu ražošanu
Kristīne Tjarve, 23.09.2009. 10:45 | komentāri (2)
AS Rīgas Dzirnavnieks ir veicis iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot patērētāju attieksmi pret bioloģisko pārtiku un viņu ēšanas paradumus. Kā liecina aptaujas rezultāti, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju lieto uzturā bioloģisko pārtiku vismaz reizi nedēļā.